26 mei 2010

Korte Berichten week 21
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
VS gaan brandstofcontract voor Kirgizische basis verlengen ondanks
  vragen over corruptie

Hoe Peking de burgeroorlog in Sri Lanka won
Pentagon zet in Afrika sociale wetenschappers in op zoek naar
  aanwijzingen voor oorlog

Er blijven nog acht van de meer dan 20.000 VS-militairen over in Haïti
Sovjet-Unie plande in 1969 kernaanval op China


VS gaan brandstofcontract voor Kirgizische basis verlengen ondanks vragen over corruptie

De regering Obama wil een miljoenencontract voor vliegtuigbrandstof voor de Kirgizische basis Manas verlengen met een bedrijf dat onderwerp is van onderzoek naar dubieuze activiteiten. Op 1 augustus moet het contract met Mina Corp. verlengd zijn, wil de voor de oorlog in Afghanistan onmisbare brandstof blijven vloeien. Maar dat betekent dat binnenkort Mina zelf op zijn beurt de contracten met zijn afnemers moet gaan tekenen. Een nieuwe leverancier zou niet in staat zijn om in korte tijd de benodigde infrastructuur te organiseren om maandelijks rond 45 miljoen liter brandstof naar Manas te transporteren.

Het huidige contract werd in juni 2009 vernieuwd zonder open inschrijving. Er zijn momenteel onderzoeken gaande naar de corruptie rond de brandstofvoorziening van Manas die geleid zou hebben tot het omverwerpen van twee regeringen.

Bron: The Washington Post (VS), 23 mei 2010

Naar boven

Hoe Peking de burgeroorlog in Sri Lanka won

Een jaar geleden kwam een eind aan een van de meest gewelddadige burgeroorlogen, het conflict met de Tamil tijgers in Sri Lanka, dat 27 jaar geduurd had. In 2007 hadden de VS de hulp aan de regering Sri Lanka beëindigd vanwege de verslechterende mensenrechtensituatie. Op dat moment sprong China in de bres en verhoogde zijn hulp tot bijna 1 miljard dollar, waarmee het de grootste donor van het eiland werd. Tientallen miljoenen dollars aan geavanceerde wapens werden geleverd en Sri Lanka kreeg gratis zes F7 straaljagers voor de luchtmacht. De Chinezen stimuleerden hun bondgenoot Pakistan om nog meer wapens te leveren en de piloten voor de nieuwe vliegtuigen op te leiden en verhinderde zelf dat Sri Lanka op de agenda van de VN kwam. In ruil daarvoor mag China aan de zuidkust van het eiland nu een nieuwe haven bouwen bij Hambantota, een schakel in de ‘parelketting’ van bases door de Indische Oceaan van Burma tot Pakistan.

Bron: The Independent (GB), 23 mei 2010

Naar boven

Pentagon zet in Afrika sociale wetenschappers in op zoek naar aanwijzingen voor oorlog

In Afghanistan en Irak maakt het VS-leger gebruik van de sociale wetenschappen als middel voor contraguerrilla en deelt antropologen en sociologen in bij brigades als onderdeel van een poging om de plaatselijke culturele en tribale dynamiek te bevatten. In Afrika willen de militairen nu met hetzelfde experiment beginnen, maar geven er een nieuwe draai aan. De militaire planners moeten Afrika en zijn volkeren beter leren begrijpen om tijdig te worden gewaarschuwd, zodat ze conflicten kunnen voorkomen voordat ze uitbarsten. In het kader van dit plan gaar het Afrikaanse VS-commando AFRICOM onderzoekers het veld insturen naar afgelegen streken van het continent, aldus een ongeclassificeerd document van het Social Science Research Centre van het hoofdkwartier van AFRICOM in Stuttgart. De zogenaamde Socio-Cultural Research and Advisory Teams (SCRATs) zijn samengesteld uit doorgestudeerde etnografen en sociale wetenschappers met talenkennis en ervaring met veldwerk. Ze gaan mee met militaire oefeningen.

Bron: Wired Danger Room (VS), 14 mei 2010

Naar boven

Er blijven nog acht van de meer dan 20.000 VS-militairen over in Haïti

Generaal-majoor Simeon Trobitas, het hoofd van de Amerikaanse Joint Task Force Haiti heeft verklaard dat er momenteel nog 850 van de oorspronkelijk 20.000 VS-militairen in en om Haïti over zijn. En de task force zal eind deze maand worden ontbonden. Er blijft dan nog een ‘coördinatiecel’ van Southern Command over die bestaat uit acht personen. Zij zullen in Port-au-Prince contact houden met de Amerikaanse ontwikkelingshelpers en de oefening New Horizons voorbereiden waaraan tot eind september in totaal 500 soldaten van de Nationale Garde van Louisiana zullen deelnemen.

Dit is geheel in tegenspraak met de oorspronkelijke verwachtingen voor de militaire inzet van de VS op Haïti. Het Amerikaanse leger maakt zich onder invloed van de krappere begrotingen en de voortwoekerende economische crisis op onopvallende wijze los van grootschalige verplichtingen, die grote hoeveelheden geld en personeel kosten.

Bron: Wired Danger Room, 14 mei 2010

Zie ook: Pentagon heroverweegt de waarde van grootschalige contraguerrilla
McClatchy Washington Bureau, 13 mei 2010

Naar boven

Sovjet-Unie plande in 1969 kernaanval op China

Volgens een serie artikelen in een door de Chinese communistische partij goedgekeurde publicatie, over de vijf keer dat China na 1949 is geconfronteerd met de dreiging van een nucleaire aanval, heeft het meest serieuze geval plaatsgevonden in 1969 tijdens de reeks gewelddadige grensincidenten tussen Moskou en Peking, waarbij in totaal meer dan 1000 slachtoffers vielen. Diplomaten van de Sovjet-Unie zouden volgens de auteur Liu Chenshan Washington op de hoogte hebben gesteld van de plannen voor een kernaanval om in één slag "af te rekenen met deze moderne avonturier". Maar onder druk van Washington, dat in dat geval op zijn beurt Moskou dreigde aan te vallen met kernwapens, zagen de Russen ervan af.

Bron: Daily Telegraph (GB), 13 mei 2010


Naar boven
Naar beginpagina