11 juni 2010

Korte Berichten week 23
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Russische firma bouwt munitiefabriek in Venezuela
NAVO-bondgenoten overwegen te snijden in militaire begrotingen
NAVO dreigt met militair antwoord op cyberaanvallers
Bouw van Russische luisterposten wekt angst voor aanval in Georgië
De Pakistaanse connectie van Sarkozy
VS-marinebasis in Bahrein wordt dubbel zo groot
Engeland onthult nucleair arsenaal: 225 kernkoppen


Russische firma bouwt munitiefabriek in Venezuela

De wapenfabriek Izhevsk Mechanical Works uit Rusland bouwt een fabriek in Venezuela die jaarlijks 50 miljoen 7.62 patronen gaat produceren voor een andere vestiging die automatische geweren maakt op basis van een licentieovereenkomst uit 2007. De Russische militaire exportfirma Rosoboronexport heeft op basis van een overeenkomst uit 2005 al 100.000 geweren die Belgische FAL-geweren uit de jaren vijftig moesten vervangen geleverd aan Venezuela.

Bron: Defence Watch (Can. blog), 6 juni 2010

Naar boven

NAVO-bondgenoten overwegen te snijden in militaire begrotingen

De Europese bondgenoten maken zich op voor de omvangrijkste bezuinigingen op militaire uitgaven sinds het eind van de Koude Oorlog. De Duitse regering heeft aangekondigd zijn leger van 250.000 militairen te willen inkrimpen met zeker 40.000 troepen. Volgens de minister van defensie zou een nog gigantischer inkrimping van 100.000 nodig kunnen zijn. Verder geven defensie-experts aan dat Engeland de komend zes jaar zijn defensiebegroting met 10 tot 15% moet terugsnoeien op basis van een "duizelingwekkende schuldenberg" (aldus premier Cameron). Frankrijk en Italië overwegen ook personeelsreducties.

Bron: The Washington Post (VS), 9 juni 2010

Naar boven

NAVO dreigt met militair antwoord op cyberaanvallers

De NAVO overweegt militair geweld te gebruiken tegen vijanden die cyberaanvallen op lidstaten lanceren. Rusland en China worden verdacht van dergelijke acties, of hebben althans de mogelijkheid daartoe. Er wordt momenteel nagedacht over hoe ernstig de aanval zou moeten zijn om vergelding te rechtvaardigen, wat voor militair geweld zou moeten worden gebruikt en welke doelen zouden worden aangevallen. Volgens de juristen van de NAVO is het niet nodig de bestaande verdragen aan te passen, omdat de effecten van een cyberaanval vergelijkbaar zijn met die van een militaire aanval.

Bron: The Times (GB), 6 juni 2010

Naar boven

Bouw van Russische luisterposten wekt angst voor aanval in Georgië

Rusland bouwt een geavanceerd afluisterstation voor radar- en elektronische signalen op een nieuwe basis bij Tskhinvali, de hoofdstad van de enclave Zuid-Ossetië die zich in de oorlog van 2008 heeft losgemaakt van Georgië. Het strategische potentieel van de basis die verder zuidelijk dan andere Russische afluisterposten is gelegen, is veel groter dan eerder gesuggereerd. Rusland zou de mogelijkheid krijgen om luchtverkeer te volgen en mobiele en andere communicatie te onderscheppen in de hele Kaukasus en zelfs tot in Iran.

Bron: Daily Telegraph (GB), 4 juni 2010

Naar boven

De Pakistaanse connectie van Sarkozy

Een rapport van de Luxemburgse politie over de betaling van smeergeld door de Franse regering in verband met wapenhandel zet de Franse president Sarkozy onder druk. Zijn naam duikt verschillende keren op in het rapport, waarvan delen zijn gepubliceerd door de Franse internet-informatiedienst Médiapart.

Sarkozy zou midden jaren negentig als minister van financiën in de wapenhandel met Pakistan een sleutelrol hebben gespeeld bij de betaling van provisies. De verkoop van Agosta duikboten door de staatswerf DCN moest behoorlijk worden gesmeerd. Voor de recherche staat vast dat een aanzienlijk deel van de in totaal 83 miljoen euro die bestemd was voor de onderhandelaars terug is gestroomd naar Frankrijk, om daar de door Sarkozy geleide verkiezingskampanje van Édouard Balladur te financieren. Om zo discreet mogelijke overboekingen te regelen werd in Luxemburg met uitdrukkelijke toestemming van Sarkozy de offshore maatschappij Heine SA opgericht.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 4 juni 2010

Naar boven

VS-marinebasis in Bahrein wordt dubbel zo groot

De bouw van een twee keer zo grote marinebasis van de VS in Bahrein is begonnen op een terrein dat wordt geleased van de plaatselijke regering. Het is een project in vier fasen, dat 580 miljoen dollar gaat kosten en vijf jaar gaat duren. De basis in Bahrein is het hoofdkwartier van de Amerikaanse Vijfde Vloot en controleert operaties in de Golf, de Golf van Oman, de Rode Zee en delen van de Indische Oceaan. De basis is betrokken bij de maritieme steun voor de oorlogen in Irak en Afghanistan, contraterrorisme en de strijd tegen piraten op volle zee.

Bron: Deutsche Presse Agentur (BRD), 26 mei 2010

Naar boven

Engeland onthult nucleair arsenaal: 225 kernkoppen

Engeland heeft bekend gemaakt dat het een voorraad heeft van 225 kernkoppen, de eerste keer dat de omvang van het totale kernarsenaal bekend wordt gemaakt. Dit volgt op de recente onthulling van de regering Obama dat de VS 5113 kernkoppen in hun arsenaal hebben en "enkele duizenden" kernkoppen in ruste die wachten op de schroothoop.

Engeland had eerder al onthuld dat het beschikt over 160 operationele kernkoppen, maar minister van buitenlandse zaken Hague heeft nu in het Lagerhuis gezegd dat "de totale voorraad van kernkoppen niet meer zal zijn dan 225".

Bron: The New York Times (VS), 26 mei 2010


Naar boven
Naar beginpagina