11 juni 2008

Korte Berichten week 24
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
EU weigert Bush te helpen met raketschild
Weg met de kernwapens
Zuivering bij de VS-luchtmacht
Hezbollah bereid om Sheeba Farms op te geven
Het Franse leger valt uit elkaar
Spanje koopt kruisraketten

Naar boven

EU weigert Bush te helpen met raketschild

President Bush krijgt geen afscheidscadeautje uit Brussel. Op zijn laatste VS-EU-top weigert de Europese Unie (EU) de Amerikaanse president steun te geven voor zijn plannen voor een raketschild. Uit interne documenten over de voorbereiding van de top in Slovenië blijkt dat de VS geprobeerd hebben bij die gelegenheid een steunverklaring los te peuteren waarbij de EU en de VS zouden verklaren “de transatlantische inspanningen voor raketverdediging te begroeten”. Maar in de verklaring die vandaag door Bush, EU president-commissaris Barroso en de Sloveense premier Janez Jansa is uitgegeven ontbreekt elke verwijzing naar dit thema.

Bron: Financial Times Deutschland, 10 juni 2008

Naar boven

Weg met de kernwapens

Terwijl de Duitse Bondsrepubliek op de ranglijst van landen met de hoogste militaire uitgaven op de zesde plaats staat en een aandeel van 3% heeft in de wereldwijde bewapeningsuitgaven, wil de grote coalitie in Berlijn de laatste kernwapens van de VS het land uit hebben. Officieel liggen er nog 20 kernkoppen in Büchel, een plaatsje aan de Moezel. De defensiespecialist van de SPD-fractie in de Bondsdag, Rainer Arnold zegt nu: “Dit is een overblijfsel uit de tijd van de Koude Oorlog en geen project van de Duitse regering.” Volgens hem zal de regering zich inspannen de laatste kernwapens uit het land te krijgen. In 2012 lost het probleem zich overigens vanzelf op, wanneer de Tornado vliegtuigen van de Bundeswehr door de Eurofighter worden vervangen. Er zijn tot nu toe geen plannen om de nieuwe vliegtuigen uit te rusten voor de nucleaire aanval.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 10 juni 2008

Naar boven

Zuivering bij de VS-luchtmacht

Het plotselinge ontslag van de hoogste militaire commandant van de VS-luchtmacht en de voor de luchtmacht verantwoordelijke minister is symptomatisch voor de toenemende spanningen tussen het Pentagon en de luchtmachttop. De officiële aanleiding is een reeks incidenten, waaronder het bij vergissing verschepen van vier ontstekers voor atoomraketten naar Taiwan en de vlucht van een B-52 bommenwerper met zes onder vleugel hangende nucleaire kruisraketten dwars door het luchtruim van de VS. Maar vorige maand klaagde minister van defensie Robert Gates over “volgende oorlog-itis [next-War-itis]” bij delen van de legertop. Hij eiste dat de planning en het aanschafbeleid volledig zouden worden afgestemd op de lopende oorlogen in Irak en Afghanistan. Deze opmerking werd algemeen gezien als kritiek op de Air Force. Al eerder had Gates bij een optreden op de luchtmachtacademie zijn gal gespuwd over de aarzeling van de militairen om de noodzakelijke middelen beschikbaar te stellen voor de oorlog in Irak. Dit had vooral betrekking op de onwil om meer onbemande Predatorvliegtuigjes in te zetten. De luchtmacht wil de Predators niet overdragen aan de landmacht en eist dat ze bediend worden door volledig opgeleide piloten.

Een aantal militaire leiders bij de luchtmacht en de marine weigeren de prioriteit volledig te leggen bij koloniale oorlogen zoals in Afghanistan en Irak. Ze willen de mogelijkheid openhouden om een grote oorlog te beginnen tegen een mogelijke uitdager van de Amerikaanse macht zoals China. Vandaar dat de Air Force aandringt op extra geld voor de F-35 Joint Strike Fighter en de F-22 Raptor, een voorstel waar Gates het niet mee eens is.

Bron: World Socialist Web Site (VS), 7 juni 2008

Naar boven

Hezbollah bereid om Sheeba Farms op te geven

Volgens een verslag in het Arabische dagblad Al-Hayat in Londen zouden functionarissen van Hezbollah aan de Franse president Sarkozy hebben gezegd, dat de organisatie geen tegenstander is van een diplomatieke oplossing voor het conflict rond de Sheeba Farms. De Sheeba Farms is een omstreden Libanees gebiedje van acht vierkante mijl op de Golanhoogte, dat wordt bezet door Israël. Het standpunt van Hezbollah zou een wijziging van de traditionele politiek van de sji’itische militie betekenen, waarbij de gewapende strijd werd aanbevolen om het stuk land terug te krijgen. Volgens Al-Hayat kwam het onderwerp ter sprake tijdens een bijeenkomst van Sarkozy met Libanese politieke leiders, waaronder de net gekozen president van Libanon, generaal Michel Suleiman, premier Fuad Siniora en parlementsvoorzitter Nabih Berri.

Bron: Haaretz (Isr.), 9 juni 2008

Naar boven

Het Franse leger valt uit elkaar

Volgens vertrouwelijke militaire documenten die zijn uitgelekt naar de Franse pers, zijn minder dan de helft van de Franse Leclerc tanks – 142 van de 346 – operationeel en zijn minder dan de helft van de Puma helikopters, 37% van de Lynx helikopters en 33% van de Super Frelons – 40 jaar oud – in staat om op te stijgen. Tweederde van de Mirage F1 verkenningsvliegtuigen zijn momenteel onbruikbaar. De onthulling komt precies op het moment dat president Sarkozy werkt aan zijn defensienota, die binnenkort moet verschijnen.

Bron: Daily Telegraph (GB), 6 juni 2008

Naar boven

Spanje koopt kruisraketten

Het Amerikaanse agentschap voor militaire samenwerking heeft aan het Congres meegedeeld dat het voornemen bestaat om 20 Block IV Tomahawk Land Attack kruisraketten van Raytheon en bijbehorend materieel en diensten met een totale waarde van 156 miljoen dollar te verkopen aan Spanje. De wapens worden gelanceerd vanaf schepen. De vorige regering Balkenende had plannen om ook voor Nederland dergelijke raketten aan te schaffen, maar het huidige kabinet met de PvdA heeft er vanaf gezien.

Bron: Persbericht Defense Security Cooperation Agency (VS), 3 juni 2008


Naar boven
Naar beginpagina