23 juni 2010

Korte Berichten week 25
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Israël lanceert nieuwe spionagesatelliet
Canadese politie onderzoekt ontvoeringszaak van VS en Syrië
De onschuldigen bleken schuldig en de schuldigen bleken zonder schuld
Indonesische terreurbestrijding onder vuur
Europese nachtmerrie van Barroso
Bouw van marinebasis tegen piraten in Somalië


Israël lanceert nieuwe spionagesatelliet

De vanaf de luchtmachtbasis Palmahim gelanceerde Israëlische spionagesatelliet Ofek 9 verruimt de operationele mogelijkheden van het Israëlische leger aanzienlijk, althans volgens het Directoraat voor Onderzoek en Ontwikkeling (MAFAT) van het ministerie van defensie. Het komt erop neer dat Israël vaker dan tot nu toe met de in 2007 gelanceerde Ofek 7 een doel kan bekijken. Daarnaast beschikt het over de in 2008 door India gelanceerde TecSar satelliet die onder alle weersomstandigheden en bij nacht beelden kan produceren, verder de Ofek 5 en krijgt ook beelden van de Eros B satelliet (van objecten tot 70 cm in doorsnee).

Bron: The Jerusalem Post, 22 juni 2010

Naar boven

Canadese politie onderzoekt ontvoeringszaak van VS en Syrië

In alle stilte heeft de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) een internationaal strafrechtsonderzoek ingesteld naar het handelen van Syrische en VS-instanties in de zaak Maher Arar, een Canadees die in 2002 werd gearresteerd door VS-functionarissen en over werd gedragen aan Syrië, waar hij tien maanden werd opgesloten en gemarteld alvorens vrij te worden gelaten.

Een RCMP-team met de codenaam Project Prism stelde vanaf 2006 een onderzoek in naar de internationale vertakkingen van de zaak Arar, die eerder al volledig werd vrijgepleit en verontschuldigingen en schadevergoeding kreeg van de Canadese overheid.

Bron: Inter Press Service, 22 juni 2010

Naar boven

De onschuldigen bleken schuldig en de schuldigen bleken zonder schuld

Robert Fisk blikt naar aanleiding van de publikatie van het onderzoeksrapport van Lord Saville terug op Bloody Sunday 1972 toen Britse parachutisten in Noord-Ierland veertien demonstranten doodschoten. Het openbare onderzoek was het langste in de Britse justitiële geschiedenis en kwam tot de conclusie dat het dodelijke geweervuur van de para’s onwettig was geweest.

Bron: The Independent (GB), 16 juni 2010

Naar boven

Indonesische terreurbestrijding onder vuur

De Indonesische elite-eenheid Detachment 88 is bekritiseerd wegens een actie op 12 mei in het oostelijk deel van Djakarta, waarbij een aantal terroristische verdachten werden gedood. Slechts een van de verdachten is inmiddels door de politie geïdentificeerd als een zekere Maulana, die betrokken zou zijn bij een opleidingskamp voor jihadi’s in Atjeh en een plan voor een aanslag op de voorzitter van het parlement. Er bestaat argwaan dat de andere twee slachtoffers alleen werden gedood omdat zij samen met Maulana in een taxi reden. Volgens de politie behoorden de drie tot één terroristische cel.

Bron: AP News, 16 juni 2010

Naar boven

Europese nachtmerrie van Barroso

Tijdens een speciale briefing voor vakbondsleiders heeft de voorzitter van de Europese Commissie Barroso een apocalyptische visie uiteengezet, waarbij door de economische crisis getroffen landen in Zuid-Europa het slachtoffer kunnen worden van militaire coups of volksopstanden als de rentevoet stijgt en openbare voorzieningen in elkaar storten omdat de regeringen geen geld meer hebben.

Een ex-voorzitter van de Britse vakcentrale TUC, nu hoofd van de Europese vertegenwoordiging van de TUC, John Monks, toonde zich na afloop ‘geschokt‘ door de ernstige waarschuwingen van Barroso. Hij vertelde dat de boodschap was: "Luister, als deze landen de bezuinigingsprogramma’s niet uitvoeren, kunnen ze feitelijk ophouden te bestaan als de democratieën zoals we die nu kennen. Ze hebben geen keus, dit moet gebeuren."

Griekenland, Spanje en Portugal hebben alle drie een geschiedenis van militaire staatsgrepen en zijn in de jaren zeventig democratieën geworden. De waarschuwingen van Barroso wijzen op grote zorgen op het hoogste niveau in Brussel, dat de economische crisis niet alleen zou kunnen leiden tot de ineenstorting van de belegerde euro, maar ook van de EU zelf en een reeks kwetsbare democratieën.

Monks zelf waarschuwde dat de nieuwe bezuinigingsmaatregelen het continent terug konden leiden naar de jaren dertig. Hij vertelde dat vakbondsleiders in heel Europa een gecoördineerde actiedag tegen de besparingen planden op 29 september met landelijke stakingen en demonstraties.

Bron: Daily Mail (GB), 15 juni 2010

Naar boven

Bouw van marinebasis tegen piraten in Somalië

De autonome Somalische regio Puntland is volgens het militaire blad Naval Technology begonnen met de bouw van een nieuwe marinebasis die bedoeld is voor de strijd tegen piraterij. De basis wordt ingericht in het kustdorpje Bandar Siyada, ongeveer 25 km ten westen van Bosasso, de commerciële hoofdstad van Puntland. Hij zal dienen als opleidingsbasis voor marinerekruten en hoofdkwartier voor de marine van Puntland, die momenteel wordt opgericht. De bouw vindt plaats met hulp van het Britse militaire veiligheidsbedrijf Sarecen International. De Puntlandse marine zal mogelijk niet zoveel voorstellen, maar is wel van belang voor de aspiraties van het gebied als onafhankelijke staat.
De marinebasis is de eerste die in Somalië wordt gebouwd sinds 1991.

Bron: Naval Technology, 2 juni 2010


Naar boven
Naar beginpagina