21 juni 2011

Korte Berichten week 25
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
'Zoon van Star Wars' in Yorkshire gaat open
De tank van de kolonel is bijna leeg
Terugtrekking van Indiase helikopters uit Congo wijst op een trend
Engeland stuurt Apache-helikopters naar Jemen
Buitenlandse militaire bases VS veroorzaken overal ter wereld rankune en brengen geen veiligheid


'Zoon van Star Wars' in Yorkshire gaat open

Het Space Based Infrared System (SBIRS) op de basis Menwith Hill in Noord-Yorkshire (GB) zal voor het eind van het jaar operationeel worden, zo blijkt uit het antwoord op Britse kamervragen. Het systeem is bedoeld om opstijgende vijandelijke raketten te detecteren. In een latere fase zal ook het Space Tracking and Surveillance System, dat gebruik maakt van satellieten om de raketten in hun baan te volgen, worden geaktiveerd. Het Amerikaanse projekt voor een raketschild, dat de opvolger is van het infame StarWars van president Reagan, gaat in totaal meer dan 10 miljard dollar kosten.

Mentwith Hill huisvest al een grote installatie van het Amerikaanse leger die een onderdeel vormt van Echelon, het wereldwijde afluistersysteem van de VS. De basis is verbonden met luchtmachtbasis Buckley in Colorado (VS), waar de 460th Spacewing van de Amerikaanse luchtmacht is gestationeerd. Het is een topgeheime lokatie.

Bron: The Observer (GB), 18 juni 2011

Naar boven

De tank van de kolonel is bijna leeg

De benzine in de Libische hoofdstad Tripoli begint schaars te worden. Er is nog wel een stroompje ruwe olie uit de velden in het zuidwesten van het land dat de raffinaderij in Zawiya aan de kust bij Tripoli voedt. Uit luchtverkenning blijkt dat er nog hittestraling uit de installatie komt, maar er wordt geschat dat hij op niet meer dan 30% van de capaciteit werkt. Op 12 juni hebben de rebellen geprobeerd deze stad in te nemen, maar werden teruggeslagen met artillerie.

De pijplijn naar Zawiya loopt langs het Nafusa-gebergte dat deels in handen is van de rebellen, maar opmerkelijk genoeg hebben westerse regeringen de rebellen overtuigd om die pijpleiding en de naburige gasleiding, die zorgt dat in Tripoli te lichten aanblijven, niet te saboteren. Het transport met tankwagens over de westelijke grens is wel afgesneden hoewel mogelijk nog vanuit Algerije wordt gereden en hetzelfde geldt voor aanvoer overzee.

De oostelijke stad Brega, nog steeds fel verdedigd door de troepen van kolonel Gaddafi, is net zo belangrijk. Als de rebellen deze plaats innemen kunnen ze zelf een exportroute voor gas en olie openen.

Een tangbeweging vanuit de Nafusabergen en de rebellenstad Misrata dreigt de hoofdstad in te snoeren. De westerse regeringen willen echter liever niet dat de rebellen na een langdurige veldtocht vanuit het oosten de stad innemen, met grote risico’s voor wraakacties tegen Gaddafi-loyalisten onderweg. De voorkeur is dat het regime van binnenuit implodeert en de bevolking van Tripoli zelf in opstand komt om de kolonel te verwijderen.

Bron: The Economist, 16 juni 2011 (met verhelderende kaart)

Naar boven

Terugtrekking van Indiase helikopters uit Congo wijst op een trend

India bereidt zich voor om de laatste vier Mi-35 aanvalshelikopters terug te trekken uit de VN-operatie in Congo. Dat is een flinke klap voor de VN die afhankelijk is van Indiase troepen en luchtmacht om burgers in Congo te beschermen en humanitaire hulpverlening te bieden in een land dat zo groot is als West-Europa. Het is tekenend voor de groeiende weerzin van staten om VN-operaties te voorzien van geavanceerd materiaal om complexe missies zoals in Congo en Soedan uit te voeren. India zegt de helikopters zelf nodig te hebben om maoïstische rebellen te bestrijden die oprukken vanuit West-Bengalen.

Bron: The Washington Post, 14 juni 2011

Naar boven

Engeland stuurt Apache-helikopters naar Jemen

Een Britse squadroncommandant heeft een verkenningsreisje naar Jemen gemaakt om het sturen van Apache helikopters naar dat land voor te bereiden. Aan de piloten van de helikopterbasis in Wattisham in Suffolk (GB) zijn in het geheim kaarten van Jemen uitgereikt om op te slaan op hun laptops. Twee Apaches kunnen naar de Britse marineschepen Cardigan Bay en Fort Victoria die momenteel voor de Jemenitische kust liggen worden gestuurd. Aan boord van de schepen zijn ook 80 mariniers van de Alpha compagnie van 40 commando met materieel om een haven te bezetten. Tevens hebben ze de beschikking over twee Merlin-helikopters die gestript zijn van hun uitrusting om duikboten te bestrijden en dan als transporthelikopters kunnen dienen. Het zou gaan om de mogelijke evakuatie van Brits ambassadepersoneel en 30 militaire trainers voor de Jemenitische special forces.

Bron: The Telegraph (GB), 14 juni 2011

Naar boven

Buitenlandse militaire bases VS veroorzaken overal ter wereld rankune en brengen geen veiligheid

Artikel over de 865 militaire bases van de VS in het buitenland, meer dan 1000 als de nieuwe bases in Irak en Afghanistan worden meegeteld, met nuttige verwijzingen naar kampanjes en websites.

Bron: The Nation (VS), 13 juni 2011


Naar boven
Naar beginpagina