25 juni 2009

Korte Berichten week 26
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Represailleactie van Franse geheime dienst in 2002 tegen Pakistan
Pentagon gaat oorlogsplanning wijzigen
Wet wil een eind maken aan het sluiten van VS-bases in Europa
Schokkende begrotingscontrole (Shock and Audit): de verborgen defensiebegroting


De Franse geheime dienst zou in 2002 een represailleactie hebben uitgevoerd tegen Pakistan

Volgens de site Mediapart heeft de afdeling Operaties van de Franse geheime dienst DGSE in 2002 een operatie uitgevoerd tegen Pakistaanse militairen, die ervan verdacht werden betrokken te zijn geweest bij een aanslag in Karachi. De aanslag op 8 mei 2002 in Karachi, die 14 mensen het leven kostte, waaronder 11 Franse technici en ingenieurs van de Franse marinewerf Direction des Constructions Navales (DCN), is lange tijd toegeschreven aan al-Qaida. Maar nu stelt de advocaat van zeven families van slachtoffers dat dit spoor allang verlaten is en dat het motief voor de aanslag het stopzetten van corrupte betalingen van Frankrijk aan Pakistan zou zijn geweest.

De Fransen van DCN werkten aan onderzeeërs van het type Agosta 90, bestemd voor de Pakistaanse marine.

De wraakactie van de DGSE zou niet bedoeld zijn geweest om te doden, maar alleen 'door de knieën te schieten'. Inmiddels is bekend geworden dat het verhaal van de advocaat wordt bevestigd door de vroegere agent van de binnenlandse veiligheidsdienst DST Claude Thévenet bij een terreurbestrijdingsrechter.

Bron: Le Nouvel Observateur, 25 juni 2009

Naar boven

Pentagon gaat oorlogsplanning wijzigen

Het Pentagon gaat een nieuwe strategie ontwikkelen die er voor het eerst rekening mee houdt, dat toekomstige konflikten een ingewikkelde combinatie zullen zijn van conventionele oorlogsvoering met veldslagen en kampanjes tegen duistere opstandelingen en terroristen.

Deze hybride (meng)vorm van oorlogsvoering zal een centrale premisse worden bij de vierjaarlijkse herziening van de militaire planning die later dit jaar zal worden opgesteld, de zogenaamde Quadrennial Defense Review. Dit document bepaalt in grote lijnen hoe de miljarden dollars aan bewapeningsuitgaven worden besteed en heeft grote invloed op de opleiding van militairen.

Bron: The New York Times, 23 juni 2009

Naar boven

Wet wil een eind maken aan het sluiten van VS-bases in Europa

Een wetsontwerp van leden van het Huis van Afgevaardigden in de VS, de NATO First Act wil een eind maken aan het sluiten van militaire bases van de VS in Europa. Het voorstel wordt krachtig ondersteund door de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa (EUCOM), generaal John Craddock. Craddock wil acht squadrons gevechtsvliegtuigen handhaven in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië en twee infanteriebrigades in Duitsland en Italië, samen met de twee zware brigades die sowieso in Duitsland zouden blijven.

Sinds 2003 heeft EUCOM 43 bases en installaties gesloten en zijn rond 11.000 militairen teruggekeerd naar de VS. De huidige sterkte van EUCOM bedraagt ongeveer 84.000 militairen.

Bron: Stars and Stripes, 22 juni 2009

Naar boven

Schokkende begrotingscontrole (Shock and Audit): de verborgen defensiebegroting

Onlang hebben Barack Obama en zijn minister van defensie Robert Gates een begrotingsvoorstel ingediend dat verdacht veel lijkt op een lijstje basistips van een financieel adviseur aan iemand die de controle over zijn persoonlijke uitgaven compleet is kwijtgeraakt. De belangrijkste principes zijn:

Mother Jones zal de komende weken proberen te volgen hoe het dit begrotingsvoorstel in het Conges vergaat. Het eerste artikel gaat over de verborgen begrotingsposten van het Pentagon. Obama en Gates hebben het Congres gevraagd om 534 miljard dollar voor 2010 voor het Pentagon. Maar daarnaast zijn er nog tal van andere militaire uitgaven zoals de lopende kosten voor de oorlogen in Irak en Afghanistan, de uitgaven voor kernwapens van het ministerie van energie, militaire en contraterrorisme hulp aan andere landen en de kustwacht. Als je dat optelt kom je op 780,4 miljard dollar. Er is ook nog wel iets voor te zeggen om de kosten van het Departement voor Veteranenzaken en dat van Binnenlandse Veiligheid daar nog bij te tellen. Dan kom je op een totaal van 890,8 miljard dollar.

Bron: Mother Jones special report Part I, 22 juni 2009


Naar boven
Naar beginpagina