9 juli 2010

Korte Berichten week 27
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
China rolt zijn maritieme spierballen
Nucleaire raket in het luchtruim van Champagne-Lorraine
Zweden beëindigt militaire dienstplicht
VS plannen militair opleidingscentrum in Tadzjikistan
VS-leger sluit bijna alle bases in twee Duitse steden
VS overwogen in 1969 een kernaanval op Noord-Korea


China rolt zijn maritieme spierballen

China gebruikte deze week opnieuw de Oost-Chinese Zee als toneel voor militaire oefeningen waarvan het weet dat ze de VS en hun bondgenoten ermee op stang jagen. Al het scheepvaartverkeer in een omvangrijke zone langs de kust bij de provincie Zhejiang werd tegengehouden terwijl de marine van het Volksbevrijdingsleger een serie schietoefeningen hield. Dit is het gebied waar de Chinese marine jaarlijks oefent in wateren die geacht worden te behoren tot de Chinese Exclusieve Economisch Zone.

China had van te voren gewaarschuwd dat alle schepen met inbegrip van de militaire verkenningsschepen van de VS buiten het gebied moesten blijven. Tegelijkertijd werd de boodschap afgegeven dat "nationale belangen geschaad konden worden" als de VS later deze zomer het plan doorzetten om een vliegdekschip in te zetten tijdens een gezamenlijke oefening met de Zuid-Koreaanse marine. Een tweede vliegdekschip van de VS is zojuist door het Panama-kanaal de Stille Oceaan ingevaren een feit waarmee China ook rekening moet houden.

Het is niet vaak voorgekomen dat zoveel oorlogsschepen tegelijkertijd oefenen in de Stille Oceaan. Een grote Amerikaanse vloot houdt momenteel bij Hawaï de oefening RIMPAC en de Russen houden een grote oefening in het westelijk deel van de Stille Oceaan.

Bron: Asia Times, 9 juli 2010

Naar boven

Nucleaire raket in het luchtruim van Champagne-Lorraine

Op 1 juli is onder grote geheimhouding op de noordelijke Franse luchtmachtbasis 113 Saint-Dizier, niet zo ver van de Belgische grens, het jachtsquadron 1/91 Gascogne operationeel geworden. Dit squadron bestaat uit jachtbommenwerpers van het type Rafale die zijn uitgerust met de nucleaire raket ASMP-A oftewel Air Sol Moyenne Portée Amélioré (lucht-grond raket voor de middellange afstand verbeterde versie). Het maakt onderdeel uit van de Franse strategische luchtmacht. Het is niet precies bekend wat de nieuwe kernkop kost, maar de oude versie kostte 15 miljoen euro per raket. De basis zal tevens een Depot Atelier de Munitions Speciales verbergen, een kernwapendepot, waarmee ze zelf een nucleair doelwit wordt.

Bron: Persbericht Fédération Grand-Est STOP déchets nucléaires, 1 juli 2010

Naar boven

Zweden beëindigt militaire dienstplicht

Per 1 juli is in Zweden een einde gekomen aan 109 jaar dienstplicht. Het land gaat over op een volledig beroepsleger. De dienstplicht stond al een paar jaar op een laag pitje, waarbij alleen degenen die te kennen hadden gegeven te willen dienen werden opgeroepen. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog onderging bijna 85% van de mannelijke Zweden de dienstplicht, 50.000 van elke jaarklasse van 60.000 mannen werden opgeroepen. Vorig jaar besloot de centrumrechtse regering er een punt achter te zetten. De dienstplicht had toen een gemiddelde duur van 11 maanden. Tegelijkertijd werd besloten de strikte neutraliteitspolitiek van het land te versoepelen, om deelname toe te laten aan internationale militaire operaties zoals die van de NAVO in Afghanistan. Het Zweedse leger telde vorig jaar 34.000 militairen en een 38.000sterke reserve van de Nationale Garde en voert momenteel een intensieve rekruteringskampanje met Tv-reclame en grote borden op straat.

Bron: AFP, 1 juli 2010

Naar boven

VS plannen militair opleidingscentrum in Tadzjikistan

De VS willen 10 miljoen dollar uittrekken om een militair opleidingscentrum in te richten in Tadzjikistan. Het Karatag National Training Centre ongeveer 45 km van de hoofdstad Dushambe moet in 2011 worden geopend. Tadzjikistan ligt op de bevoorradingsroute door Centraal-Azië naar de NAVO-troepen in Afghanistan, die de laatste jaren belangrijker is geworden omdat de gebruikelijke wegen via Pakistan onder vuur zijn komen te liggen van de Taliban opstandelingen.

Bron: Reuters, 25 juni 2010

Naar boven

VS-leger sluit bijna alle bases in twee Duitse steden

Bijna alle VS-bases in Heidelberg en Mannheim, twee steden waar het Amerikaanse leger sinds 1945 aanwezig is geweest, zullen worden gesloten. De meeste onderdelen zullen worden overgeplaatst naar Wiesbaden. Het gaat onder meer om het hoofdkwartier van de Amerikaanse landmacht in Europa, USAREUR, in Campbell Barracks in Heidelberg. In totaal werken in de twee steden 6500 personeelsleden van het Amerikaanse leger. 2000 daarvan gaan naar Wiesbaden, terwijl rond 1500 militairen en 1500 burgers teruggaan naar de VS.

Bron: DPA, 23 juni 2010

Naar boven

VS overwogen in 1969 een kernaanval op Noord-Korea

Volgens vrijgegeven documenten hebben de VS in 1969 een plan overwogen om een kernaanval op Noord-Korea te beginnen, maar adviseurs van de toenmalige president Nixon kwamen tot de conclusie, dat het verstandiger was om rustig te blijven. In dat jaar schoot Noord-Korea boven de Japanse Zee een Amerikaans spionagevliegtuig neer waarbij de 31-koppige bemanning omkwam. De VS stelden het plan Freedom Drop op waarbij taktische kernwapens commandocentra, vliegvelden en marinebases in Noord-Korea zouden vernietigen.

Bron: AFP, 23 juni 2010


Naar boven
Naar beginpagina