8 juli 2009

Korte Berichten Honduras
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Een coup die geen coup is. Een niet-coup die een coup is.
Een paar feiten over de militaire coup in Honduras
VS verkeken zich op de ernst van de breuk in Honduras
De achtertuin loopt uit de hand
VS-basis in Honduras dicht na opstand
Twee militaire bataljons keren zich tegen de coupplegers
Regering VS bevestigt dat ze wist dat coup eraan kwam
Belangrijkste leiders van de militaire coup in Honduras opgeleid in de VS


Een coup die geen coup is. Een niet-coup die een coup is.

Op zondag 28 juni kidnapte het Hondurese leger president Manuel ‘Mel’ Zelaya en vloog hem in pyjama naar Costa Rica. Daarmee forceerde het leger een onconstitutionele en ondemocratische machtsoverdracht van links naar rechts. De internationale gemeenschap veroordeelde de staatsgreep onmiddellijk en unaniem. Ondertussen wordt de pers in Honduras gecensureerd en zijn verschillende wetten die grondrechten van de Hondurezen garanderen, voor onbepaalde tijd opgeschort door de regering van na de coup. Er zijn nu voor activisten en politici op zijn minst drie historische vragen:

Ten eerste, wat betekent de coup voor Honduras? Ten tweede waarom wordt de gebeurtenis die van buitenaf algemeen als een staatsgreep wordt beschouwd in Honduras zelf door velen wordt gezien als een authentiek democratische stap. En ten slotte, wat zijn de regionale implicaties van deze plotselinge en gewelddadige staatsgreep door de rechterzijde?
(..)

Bron: History News Network, 7 juli 2009

Naar boven

Een paar feiten over de militaire coup in Honduras

  1. Er klopt weinig van wat je over de coup in de Amerikaanse kranten leest
  2. President Manuel Zelaya is geen radicale politicus. Hij keurde een flinke loonsverhoging goed die bittere noodzaak was in een land met zoveel arme arbeiders, maar is voor de rest een zeer voorzichtige en weinig effectieve hervormer. De heftige reactie tegen hem van de Hondurese elite – zoals in de coup gebleken – weerspiegelt de feodale mentaliteit van de traditionele economische en politieke leiding van het land en niet zozeer de politiek van Zelaya
  3. Zelaya probeerde niet met ongrondwettige middelen de macht de behouden; zelfs als zijn politieke hervormingen waren geslaagd, zou hij binnen een jaar de macht zijn kwijtgeraakt. De enige kant die zich schuldig heet gemaakt aan ongrondwettige middelen is die van de coupplegers.
(..)

Bron: Harper’s Magazxine, 6 juli 2009

Naar boven

VS verkeken zich op de ernst van de breuk in Honduras

Hoewel de regering van de VS al maanden wist dat Honduras aan de rand van de politieke chaos was beland, zeggen woordvoerders dat ze zich vergist hebben in mate waarin de Hondurese elite en de militairen bang waren voor de afgezette president Manuel Zelaya en zijn bondgenoot Hugo Chávez van Venezuela.
(..)

Bron: The Washington Post, 5 juli 2009

Naar boven

De achtertuin loopt uit de hand

De regering Obama is medeverantwoordelijk voor de putsch. De duidelijke veroordeling van Obama achteraf is ongetwijfeld een stap vooruit. Maar de diplomatie van Hillary Clinton toont weinig begrip voor de Latijns-Amerikaanse gevoeligheden en weigert maatregelen te nemen tegen de nieuwe machthebbers.
(..)

Bron: Die Tageszeitung, 2 juli 2009

Naar boven

VS-basis in Honduras dicht na opstand

De 600 Amerikaanse soldaten, matrozen en luchtmachtpersoneel op luchtmachtbasis Soto Cano blijven op de basis en houden geen oefeningen met het Hondurese leger. De laatste operatie buiten de basis was een medische paraatheidsoefening op 26 juni. De Amerikaanse militairen zitten sinds begin jaren tachtig in Honduras. In principe is het een ondersteunend vliegveld voor luchtacties in Latijns-Amerika. Ze zijn ook elk jaar paraat voor opsporings- en reddingsoperaties (search and rescue) tijdens het orkaanseizoen.

Bronnen:
American Forces Press Service, 30 juni 2009
The Miami Herald, 29 juni 2009

Naar boven

Twee militaire bataljons keren zich tegen de coupplegers

Volgens Radio 'Es Lo de Menos' rebelleert het vierde infanteriebataljon in Tela en "naar het lijkt" ook het tiende infanteriebataljon in La Ceiba tegen het regime van de coupplegers. Beide eenheden zijn aan de kust gestationeerd.

Bron: The Narcosphere, 29 juni 2009

Naar boven

Regering VS bevestigt dat ze wist dat coup eraan kwam

Een artikel in de New York Times heeft bevestigd dat de regering van de VS "al enkele dagen aan het werk was" met de coupplanners in Honduras om de illegale omverwerping van het bewind van president Zelaya te voorkomen. Hoewel dit een aanwijzing kan zijn voor de nobele bedoelingen van de regering Obama, hadden ze alleen maar aan de aspirant-coupplegers hoeven te vertellen dat de regering van de VS alle economische en militaire hulp aan Honduras zou afsnijden in het geval van een coup om een bijna 100% garantie te krijgen dat de bij de coup betrokken militairen, rechtse politici en zakenlieden er niet mee waren doorgegaan.
(..)

Bron: Monthly Review, 29 juni 2009

Naar boven

Belangrijkste leiders van de militaire coup in Honduras opgeleid in de VS

Minstens twee van de leiders van de coup van 28 juni in Honduras zijn opgeleid op de beruchte School of the Americas van het Pentagon in Fort Benning (momenteel Western Hemisphere Institute for Security Cooperation geheten), waarvan de afgestudeerden regelmatig in verband worden gebracht met martelingen, doodseskaders en andere schendingen van de mensenrechten. De huidige bevelhebber generaal Romeo Vasquez volgde in 1976 en 1984 cursussen. ook het hoofd van de luchtmacht, generaal Luis Javier Prince Suazo, heeft in 1996 aan de school gestudeerd. De School of the Americas leverde al eerder dictators aan Honduras in de personen van generaal Juan Melgar Castro (1975) en Policarpo Paz Garcia (1980-1982).

Bronnen:
Facing South, 28 juni 2009
School of the Americas Watch


Naar boven
Naar beginpagina