21 juli 2009

Korte Berichten week 30
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Een nieuwe prioriteit voor AFRICOM?
VS-mariniers in Noorwegen schakelen over op contraguerrilla
EU-rapport over Georgië uitgesteld
Bloedig spoor leidt rechtstreeks naar het Indonesische leger
Bye-bye Bombodrome


Een nieuwe prioriteit voor AFRICOM?

Via een onopvallend stukje wetgeving, de LRA Disarmament and Northern Uganda Recovery Act, dringen Amerikaanse parlementsleden er bij de regering Obama op aan een strategie uit te werken om een van de beruchtste Afrikaanse rebellenleiders uit te schakelen: Joseph Kony, de leider van het Verzetsleger van de Heer (Lord’s Resistance Army – LRA) in Oeganda. Dit roept vragen op over de missie van het Afrikaanse commando van het Pentagon, AFRICOM. AFRICOM is officieel opgericht om de Afrikaanse partnerlanden te helpen bij trainingsactiviteiten en het ontwikkelen van de capaciteit om in hun eigen veiligheid te voorzien en hun grenzen te beschermen. Maar moet AFRICOM ook betrokken worden bij het uitschakelen van rebellenleiders, ook al worden ze gezocht wegens misdaden tegen de menselijkheid?

Eind 2008 bood AFRICOM al logistieke steun (kaarten, satelliettelefoons, GPS-ontvangers en brandstof voor voertuigen) en adviseurs voor een gezamenlijke operatie van het Oegandese, zuid-Soedanese en DR-Congolese leger bij de jacht op Kony. Operatie Lightning Thunder liep niet goed af. Kony werd niet gepakt en zijn strijders doodden op de vlucht honderden burgers, een luguber handelsmerk van het LRA.

Bron: Stars & Stripes (VS), 20 juli 2009

Een artikel over AFRICOM van Karel Koster is verschenen in het VD AMOK Onderzoeksdossier Afrika (pdf, 289 KB) van Vredesmagazine 2009/ nr. 3 “AFRICOM – een ijzeren vuist gehuld in fluweel”.

Naar boven

VS-mariniers in Noorwegen schakelen over op contraguerrilla

Bijna twintig jaar lang heeft het Amerikaanse Korps Mariniers in de bergen uigehakte grotten bij het Noorse Trondheim gebruikt om voertuigen, uitrusting en munitie voor een brigade op te slaan. Vandaar werd het overal heen verscheept, naar oorlogen in Irak en Afghanistan en oefeningen in Afrika. Er waren twee vliegvelden beschikbaar en geschoold Noors personeel voor het onderhoud. De mariniers willen het zogenaamde Marine Corps Prepositioning Program-Norway nu aanpassen zodat het beter geschikt is voor contraguerrilla en ongeregelde oorlogsvoering. Dat betekent meer troepenbewegingen en het plaatsen van voertuigen in de ondergrondse bergplaatsen die bestand zijn tegen bermbommen en hinderlagen. De mariniers hebben verder nog de beschikking over drie vooruitgeschoven vloten, elk bestaand uit vijf schepen met materieel, die meestal ronddobberen in de Middellandse Zee, de Indische oceaan en de Stille Oceaan.

Bron: Marine Corps Times (VS), 20 juli 2009

Naar boven

EU-rapport over Georgië uitgesteld

De publicatie van het rapport van een door de Zwitsers geleid EU-onderzoek naar de oorlog in Georgië, dat impliceert de Georgische leiders de oorlog begonnen zijn, is uitgesteld tot eind september. In Duitsland naar Der Spiegel uitgelekte ontwerprapporten neigen tot de conclusie dat Russische tanks het gebied pas binnentrokken een dag nadat de strijdkrachten van president Sakashvili de hoofdstad van de afvallige regio Zuid-Ossetië hadden aangevallen. Het betekent niet dat Rusland geen blaam treft. Rusland was wel gerechtigd tot de tegenaanval, maar trad buitenproportioneel op met een massale interventie en gebruikte illegale wapens zoals clustermunitie. Ook deden de Russen niets tegen Zuid-Ossetische milities die Georgische dorpen aanvielen. Volgens een bron van Der Spiegel bij de EU "ontbreekt het de EU aan moed" om eventuele voorkennis van de VS over Georgische aanvalsplannen aan de orde te stellen.

Bronnen:
Daily Telegraph (GB), 19 juli 2009
UPI (VS), 19 juni 2009
Der Spiegel (BRD), 15 juni 2009

Naar boven

Bloedig spoor leidt rechtstreeks naar het Indonesische leger

De Indonesiëspecialist Greg Poulgrain roept de vraag op in hoeverre recente incidenten op de bergweg naar ’s werelds grootste goudmijn in west-Papua, Freeport, het werk zijn van een door het Indonesische leger aangestuurde pseudorebellengroep. Op die weg werd vorige week een 29-jarige Australiër doodgeschoten en de volgende dag een veiligheidsbeambte van de mijn en een Indonesische politieman. Er was sprake van munitie zoals die door het leger wordt gebruikt. Sinds enige tijd worden de veiligheidposten langs de weg bemand door de politie in plaats van het leger. Maar het Indonesische leger is nog steeds overal in de provincie aanwezig, in de vorm van territoriale strijdkrachten. Poulgrain ziet in de incidenten het werk van de speciale troepen Kopassus, die in west-Papua milities met wapens als M16s, SS1s en AK47 uitrusten en regisseren. De acties van deze milities worden vervolgens op het conto geschreven van de Free Papua Movement (OPM). Dit is een bekende contraguerrillataktiek (pseudogangs), in het verleden onder meer door de Britten toegepast in Afrika.

Bron: The Age (Austr.), 17 juli 2009

Naar boven

Bye-bye Bombodrome

Er komt in Duitsland geen nieuw oefenterrein voor de luchtmacht. Minister van defensie Franz Josef Jung (CDU) en inspecteur-generaal van de Bundeswehr Wolfgang Schneiderhan hebben het doek laten vallen voor het lucht-grondschietterrein Kyritz-Ruppiner Heide bij Wittstock oftewel het Bombodrome. Daarmee is de sinds 1992 woedende strijd tussen de Bundeswehr en bewoners van Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern, ondersteund door plaatselijke politici en activisten, beëindigd.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 10 juli 2009


Naar boven
Naar beginpagina