5 augustus 2009

Korte Berichten week 32
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Israël geeft het gebruik van witte fosfor toe
VS-gezant: Soedan sponsort geen terrorisme, tijd om de sancties op te heffen
VS denken na over alternatieven voor Europese raketverdediging
Russisch-Iraanse vlootoefeningen in de Kaspische Zee
Russische veteraan speciale troepen waarschuwt voor meer geweld in Kaukasus
Rusland geeft incident op Oekraïense basis toe


Israël geeft het gebruik van witte fosfor toe

Israël heeft toegegeven eerder dit jaar witte fosfor te hebben gebruikt tijdens de oorlog in de Gazastrook, maar zegt dat dit gebruik in overeenstemming is met het internationaal recht. De erkenning staat in een document van 163 bladzijden, dat is gepubliceerd door het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken, voorafgaand aan een rapport van de VN dat volgende week zal verschijnen. Het document stelt dat de fosforgranaten niet op dichtbevolkte delen van Gaza zijn afgevuurd. Het Israëlische leger had aanvankelijk ontkend witte fosfor te hebben gebruikt, een chemische stof die ernstige brandwonden veroorzaakt. Woordvoerders van de VN zeggen bewijs te hebben dat witte fosfor is gebruikt bij een aanval op het hoofdgebouw van de hulporganisatie van de VN in Gaza, waarbij drie mensen gewond werden.

Bron: al-Jazeera (Qatar), 31 juli 2009

Naar boven

VS-gezant: Soedan sponsort geen terrorisme, tijd om de sancties op te heffen

De speciale gezant van de VS voor Soedan, generaal b.d. Scott Gration, heeft verklaard dat de VS Soedan niet langer moeten aanduiden als een staat die terrorisme sponsort en de sancties die president Clinton in 1993 afkondigde moeten 'afwikkelen'. Gration zei dat er "geen enkel bewijs was" voor terrorisme en dat het de humanitaire hulpverlening en de opbouw van infrastructuur door de VS in Zuid-Soedan belemmerde. Hij zei ook dat Khartoem zich coöperatief opstelde in de strijd ten al-Qaida en dat er niet langer sprake was van genocide in Darfoer.

Bron: McClatchy (VS), 30 juli 2009

Naar boven

VS denken na over alternatieven voor Europese raketverdediging

Een hoge functionaris van het Pentagon heeft gezegd dat de VS andere opties voor Europese raketverdediging onderzoeken dan de huidige plannen voor een systeem dat moet worden opgesteld in Polen en Tsjechië. Volgens staatssecretaris van defensie Alexander Vershbow blijven de bases in Polen en Tsjechië wel een optie, maar worden nu ook alternatieven onderzocht. Rusland verzet zich met hand en tand tegen het opstellen van tien onderscheppingsraketten in Polen en een radarsysteem in Tsjechië. De regering Obama wil betere kontakten met Rusland, maar blijft volhouden dat de raketverdediging tegen Iran is gericht en niet tegen Rusland.

Bron: Associated Press (VS), 30 juli 2009

Naar boven

Russisch-Iraanse vlootoefeningen in de Kaspische Zee

Rusland en Iran gaan volgens het Iraanse persbureau Mehr News Agency voor het eerst in de geschiedenis een gezamenlijk marineoefening houden. De oefening vindt deze week plaats in de Kaspische Zee vanuit de havenstad Bandar Anzali. Het doel is een betere transportveiligheid in de Kaspische Zee. Volgens de Iraanse directeur van de haven- en scheepvaartautoriteit, Ali Taheri-Motlaq vindt de oefening plaats in het kader van internationale verdragen, zoals dat tegen de vervuiling van de zee. Meer dan dertig schepen en twee helikopters nemen deel.

Bron: Press TV (Iran), 29 juli 2009

Naar boven

Russische veteraan van speciale troepen waarschuwt voor meer geweld in de Kaukasus

Een vroegere commandant van de Russische elitetroepen voor terreurbestrijding heeft gewaarschuwd voor een toenemende dreiging van geweld in de noordelijke Kaukasus. Gennady Zaitsev, die bij het begin van de eerste Tsjetsjeense oorlog de commandant was van de antiterreureenheid Alpha, zei dat de provincie Dagestan ten oosten van Tsjetsjenië het meest gevaar loopt. Zaitsev sprak op een persconferentie ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Alpha, een eenheid die werd opgericht door de toenmalige KGB-chef Yuri Andropov. Het is uiterst ongebruikelijk dat Alpha-veteranen in het openbaar mededelingen doen.

Bron: Associated Press (VS), 29 juli 2009

Naar boven

Rusland geeft incident op Oekraïense basis toe

Rusland heeft toegegeven dat het de Oekraïense wet heeft overtreden bij een poging om kruisraketten te vervoeren buiten de Russische marinebasis in Sebastopol in de Oekraïne. Het transport werd deze maand in de stad geblokkeerd door de Oekraïense politie, wat leidde tot spanningen tussen beide landen. De bevelhebber van de Russische vloot, admiraal Vladimir Vysotsky, heeft nu toegegeven dat het papierwerk betreffende het konvooi niet in orde was. Hij zei dat de verantwoordelijken een flinke douw zouden krijgen. Moskou huurt in Sebastopol op de Krim een marinebasis. Het schiereiland wordt voor een groot deel bewoond door etnische Russen. Volgens de bestaande overeenkomst zou de basis in 2017 dicht moeten.

Bron: Reuters (GB), 26 juli 2009


Naar boven
Naar beginpagina