27 augustus 2008

Korte Berichten week 35
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
De ondergang van het nucleaire netwerk, een web van schimmige handelspraktijken
Het Israëlische raketschild tegen Iran: drie Amerikanen in een aanhangwagen
Verkoper van anti-oorlog T-shirts wint proces
De VS en Rusland: de beperkingen van een supermacht

Naar boven

De ondergang van het nucleaire netwerk, een web van schimmige handelspraktijken

De Zwiterse justitie blijkt, op verzoek van de Verenigde Staten, een groot aantal dossiers te hebben vernietigd die betrekking hadden op de handel in nucleaire technologie van een Zwitserse ingenieursfamilie, de Tinners, met Lybië en Iran. De Tinners waren onderdeel van het wereldwijde commerciële netwerk van de Pakistaan Abdoel Khan, hier te lande bekend vanwege de diefstal van gegevens over nucleaire centrifuges bij Urenco, een diefstal die vrijwel onder de ogen van de BVD (de huidige AIVD) plaatsvond. De Tinners blijken nu als dubbelagenten ook voor de CIA te hebben gewerkt. In Zwitserland heeft het vernietigen van de dossiers veel opzien gebaard omdat daardoor verdere opsporingsactiviteiten worden belemmerd.

Bron: New York Times (VS), 25 augustus 2008

Het commentaar van Paul Woodward van War in Context:
Men heeft zich al vaak afgevraagd waarom het zo lang duurde voor het netwerk van Khan werd ontmanteld. Zonder expliciet te worden suggereert dit artikel van de New York Times het antwoord: de CIA had het netwerk niet alleen geïnfiltreerd, maar maakte er actief gebruik van. Het netwerk mocht in stand blijven, omdat het wellicht een middel was om de [Iraanse] kernwapenplannen te saboteren die het ogenschijnlijk mogelijk maakte.

Bron: warincontext.org

Naar boven

Het Israëlische raketschild tegen Iran:
drie Amerikanen in een aanhangwagen

Een commandant en twee operateurs volgen ergens in Europa in een gepantserde aanhangwagen met behulp van satelliettechnologie radarsignalen van raketten. Het team zal ervoor moeten zorgen dat Israël beschermd wordt tegen ballistische raketten die gelanceerd worden door Iran of Syrië. De inlichtingen worden doorgegeven aan een vroegwaarschuwingsradarsysteem in de Negev woestijn dat bemand wordt door militair personeel van de VS. Het gaat om de inzet van het Joint Tactical Ground Station (JTAGS), dat wordt beschouwd als het afscheidscadeautje van president Bush aan Jeruzalem. JTAGS gaat tussen de 20 en 30 miljoen dollar kosten.

Bron: Haaretz (Isr.), 24 augustus 2008

Naar boven

Verkoper van anti-oorlog T-shirts wint proces

anti war T-shirtEen federale rechter in Arizona heeft de staat verboden een wet toe te passen om een on-line handelaar te vervolgen die hemden verkoopt die bedrukt zijn met de namen van duizenden militairen die zijn gesneuveld in Irak en de leus “Bush Lied - They Died” (“Bush loog – zij stierven”). De rechter oordeelde dat Dan Frazier het recht had om dit te doen – zonder toestemming van de families – omdat anders de kern van zijn recht op vrije meningsuiting volgens het Eerste Amendement op de Amerikaanse grondwet zou worden aangetast. Hij vond het onmogelijk om het commerciële aspect van de teksten van het politieke te scheiden.

Bron: Associated Press (VS), 21 augustus 2008

Naar boven

De VS en Rusland: de beperkingen van een supermacht

Internationaal is de oorlog tussen Rusland en Georgië een grote klap voor de VS, althans in Centraal-Europa en de Kaukasus. Plotseling blijken de invloed en de controlemogelijkheden van de enige overgebleven supermacht op grenzen te stuiten. Er zijn situaties waarin de supermacht zijn cliëntstaten zoals Georgië niet kan beschermen.

Voor links in Rusland is dit een lastige situatie omdat geen van beide partijen sympathie opwekt. Aan de ene kant zijn de meeste linkse mensen in Rusland tegen elke poging om het Georgië van Mikhail Saakashvili als slachtoffer voor te stellen. Niet alleen omdat zij technisch gesproken met de invasie in Zuid-Ossetië zijn begonnen, maar ook vanwege de aard van dit regime dat de nauwste bondgenoot in de regio is van George Bush is.
(..)
Maar aan de nadere kant is het onzin om Rusland als een soort ‘vredesmacht’ voor te stellen die de agressor moet bestraffen’, zoals de Russische woordvoerders beweren. Allereerst is er geen enkele twijfel over mogelijk dat de Russische leiders hun eigen imperialistische agenda in de Kaukasus hebben. We weten dat Russische troepen veel verder Georgië zijn binnengedrongen dan militair gezien noodzakelijk was. De Russische generaals wilden een staaltje machtsvertoon laten zien en speelden op chauvinistische sentimenten in de Russische bevolking.
(..)
Merkwaardigerwijs is er een positief neveneffect van deze oorlog dat grote invloed op de Russische economie kan hebben. Het lijkt er namelijk op dat het Russische lidmaatschap van de WTO geblokkeerd zal worden. Dat is volgens mij goed nieuws – het betekent dat er een hoop banen in Rusland behouden blijven – goed voor de Russische werkende klasse.

Bron: Boris Kagarlitsky van het Institute for Globalisation Studies in Moskou in Socialist Worker (GB), 19 augustus 2008


Naar boven
Naar beginpagina