31 augustus 2009

Korte Berichten week 36
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Pakistan ontkent door de VS gefabriceerde raketten te hebben opgevoerd
VS zouden raketschild in Polen en Tsjechië opgeven
VS-marine ontheft hoge nucleaire officier uit zijn functie
Atoomsmokkel voor de rechtbank


Pakistan ontkent door de VS gefabriceerde raketten te hebben opgevoerd

De VS hebben geprotesteerd tegen wijzigingen die het Pakistaanse leger zou hebben aangebracht aan door de VS geleverde anti-scheepsraketten, waardoor deze raketten in staat zijn om aanvallen op land uit te voeren. Volgens de New York Times had Pakistan de tientallen jaren oude Harpoonraketten opgevoerd, waardoor ze een bedreiging zouden vormen voor India. De VS stelden hun wantrouwen aan de orde na een onaangekondigde Pakistaanse raketproef op 23 april. Maar het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft het bericht met klem ontkend en stelt dat Pakistan de raket zelf heeft ontwikkeld. De VS heeft Pakistan er ook van beschuldigd dat het door de VS geproduceerde Orion P-3C vliegtuigen heeft aangepast voor landaanvallen. Ook sommige Amerikaanse experts, zoals van Jane’s Air-Launched Weapons zijn septisch over de Amerikaanse beschuldigingen. Ze denken dat Pakistan al zo ver is met zijn wapenontwikkeling dat ze opgelapte VS-wapensystemen niet langer nodig hebben.

Een programma van 7,5 miljard dollar voor niet-militaire hulpverlening aan Pakistan is momenteel gestuit op verzet van het Congres.

Bron: New York Times, 30 augustus 2009

Naar boven

VS zouden raketschild in Polen en Tsjechië opgeven

Volgens Ricky Ellison, de voorzitter van de lobbygroep Missile Defense Advocacy Alliance zou het Witte Huis de plannen om een raketschild in Polen en Tsjechië te installeren hebben opgegeven, om ruzie met Rusland te voorkomen. In de Poolse krant Gazeta Wyborcza zei Ellison van generaals uit het Pentagon te hebben vernomen dat er nu gekeken wordt naar andere oplossingen voor het plaatsen van de onderscheppingsraketten, zoals in Israël, Turkije, de Balkan of op schepen.

De woorden van zo’n lobbyist moeten met enige voorzichtigheid worden gehanteerd, maar Hans Lammerant van het Belgische Vredesactie wees op een rapport van het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres van februari 2008, waarin alternatieve lokaties onder de loupe worden genomen: een marineoptie met Aegis-schepen langs de kust van Roemenië, het oosten van Italië en Polen, ondersteund door radarstations in Qatar en Azerbeidzjan en twee landopties met onderscheppingsraketten op de bestaande VS-bases Ramstein in Duitsland en Incirlik in Turkije eveneens radars in Qatar en Azerbeidzjan. Ook de mogelijkheid van een radar in Israël wordt in dit rapport behandeld.

Bronnen:
EU Observer, 27 augustus 2009
Congressional Budget Office, Options for Deploying Missile Defenses in Europe, februari 2009

Naar boven

VS-marine ontheft hoge nucleaire officier uit zijn functie

De marine heeft de commandant van een in de staat Washington gevestigde militaire nucleaire werkplaats uit zijn functie ontheven. Het gaat om kapitein Timothy J. Block van de marine-installatie in Bangor waar nucleaire Tridentonderzeeërs worden voorzien van kernkoppen. Kitsap-Bangor is een marinebasis voor kernonderzeeërs, schepen en laboratoria waar nucleaire wapens worden geassembleerd en geïnstalleerd. De marine wilde geen details verschaffen, behalve dat men geen vertrouwen meer had in het leiderschap van Block.

Bron: Associated Press (VS), 21 augustus 2009

Naar boven

Atoomsmokkel voor de rechtbank

In de democratische republiek Kongo dreigt een mensenrechtenorganisatie het zwijgen te worden opgelegd, omdat ze het leger heeft beschuldigd van smokkel van radioactief erts. De voorzitter van Asadho-Kantanga (Afrikaanse mensenrechtenvereniging Katanga), Golden Misabiko verscheen vier weken na zijn arrestatie voor het eerst in de rechtbank. Misabiko wordt beschuldigd van een 'aanval op de staatsveiligheid', omdat hij in juli een rapport heeft gepubliceerd dat het Congolese leger ervan beticht betrokken te zijn bij smokkel uit de uraniummijn Shinkolobwe bij de stad Likasi. Het erts uit dit officieel gesloten mijncomplex in Kantanga, waarvandaan in 1945 het uranium voor de atoombom op Hiroshima kwam, wordt nog steeds gewonnen door schurken die de militaire geheime dienst, de mijnpolitie, de presidentiële garde en andere autoriteiten omkopen, aldus het rapport. Het erts zou worden opgekocht door de Chinese firma Feza Mining en de lokale mijnbouwfirma Somika. Tot januari 2007 zou ook een Noordkoreaan uraniumerts hebben opgekocht.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 20 augustus 2009


Naar boven
Naar beginpagina