12 september 2008

Korte Berichten week 37
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Australische zorgen over prestaties JSF
VS zullen hun dominante positie kwijtraken
Verdeelde meningen binnen de NAVO over pleidooi om troepen
   terug te halen

Libanese partijen gaan praten over de rol van de militaire vleugel
   van Hezbollah

Golfstaten vragen om antiraketsystemen
VS willen marinebasis in Georgië vestigen

Naar boven

Australische zorgen over prestaties JSF

De Australische minister van defensie Joel Fitzgibbon wil het naadje van de kous weten over de prestaties van de Joint Strike Fighter (JSF), nadat gemeld was dat het toestel er tijdens een gevechtsoefening tegen een concurrerend toestel slecht vanaf was gekomen.

De JSF, die Australië vermoedelijk 16 miljard dollar gaat kosten, werd volgens een verslag uit de West Australian overtuigend verslagen tijdens gesimuleerde luchtgevechten tegen het door de Russen gebouwde Sukhoi gevechtsvliegtuig.

Bron: The Sidney Morning Herald (Austr.), 11 september 2008

Naar boven

VS zullen hun dominante positie kwijtraken

In een voorlopige versie van de inlichtingenrapportage ‘Global trends 2025’ voorspelt Thomas Fingar, topanalist van de Amerikaanse inlichtingendiensten, dat naarmate de wereld er anders uit gaat zien onder de invloed van globalisering, verwoestende veranderingen in het klimaat en regionale instabiliteit door tekorten aan voedsel, water en energie, de invloed van de VS de komende decennia voortdurend zal afnemen. Het rapport komt ook tot de conclusie dat het enige terrein waarop de VS werkelijk dominant zijn, militaire macht, het minst belangrijk is in de komende concurrentieslag, omdat “niemand van plan is ons aan te vallen met overweldigend conventioneel geweld”.

Bron: Washington Post (VS), 10 september 20088

Naar boven

Verdeelde meningen binnen de NAVO over pleidooi om troepen terug te halen

Heeft de vijftig jaar oude NAVO na jaren van twijfels eindelijk een nieuwe rol gevonden dankzij de terugkeer van de Russische beer? Een anonieme topfunctionaris van de NAVO zei tegen de Times:

“Vanwege Georgië zijn er nu NAVO-leden zoals Polen, de Tsjechische Republiek en de Baltische landen, die zeggen dat het bondgenootschap moet ophouden met overzeese oorlogsvoering en zich moet gaan concentreren op militaire structuren in de oude stijl om Rusland af te schrikken.”
De verdeeldheid tussen degenen die zich willen concentreren op de inspanningen in Afghanistan en zij die vinden dat capaciteit moet worden vrijgemaakt voor de confrontatie met het herboren Russische imperialisme zorgt voor grote verwarring binnen de NAVO.

Bron: The Times (GB), 9 september 2008

Naar boven

Libanese partijen gaan praten over de rol van de militaire vleugel van Hezbollah

De Libanese president Michel Suleiman heeft de leiders van de rivaliserende partijen uitgenodigd voor een gesprek over wat er moet gebeuren met de militaire vleugel van Hezbollah. De op het Westen georiënteerde partijen in Libanon willen dat Hezbollah wordt ontwapend en een politieke partij wordt. Hezbollah, een organisatie met parlementsleden en een kabinetsminister, en zijn bondgenoten zeggen dat de wapens nodig zijn tegen ‘Israëlische bedreigingen’. Hezbollah is wel bereid om te praten over een ‘defensiestrategie’ waarbij de rol van de guerrilla’s en het leger versus Israël beter zou worden gedefinieerd.

In dit verband heeft de soennitische leider van de regeringscoalitie Saad al-Hariri meegedeeld dat hij bereid is de leider van de sjiitische Hezbollah, Hassan Nasrallah, te ontmoeten. Nasrallah had eerder positief gereageerd op een dergelijke mogelijkheid om de spanning te breken. De beide mannen hebben al meer dan twee jaar niet meer met elkaar gesproken.

Bron: Haaretz (Isr.), 9 september 2008

Naar boven

Golfstaten vragen om antiraketsystemen

Bewapeningsuitgaven vormen onvolledige, maar wel concrete aanwijzingen voor de werkelijke manier waarop staten bedreigingen en prioriteiten vaststellen. Het is duidelijk dat de Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië, de laatste jaren hun militaire uigaven hebben opgevoerd. Het gaat om een hele reeks wapensystemen, maar antiraketsystemen lijken bovenaan de verlanglijstjes te staan. In juni van dit jaar bood de vraag van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Koeweit om gemoderniseerde Patriotraketten tot een waarde van meer dan 10 miljard dollar, inzicht in de nieuwe militaire prioriteiten in deze regio. Het laatste nieuws betreft een verzoek van de VAE voor THAAD-raketten (THAAD = Terminal High Altitude Air Defense), een nieuw miljardencontract.

Bron: Defense Industrial Daily, 9 september 2008

Naar boven

VS willen marinebasis in Georgië vestigen

De VS zouden aan het onderhandelen zijn met Georgië en Turkije om een vlootbasis in te richten in een van de twee belangrijkste Georgische havensteden, Batoemi en Poti. Volgens Gruzya online, een Russische internetsite, probeert Turkije politieke spanningen met Rusland te vermijden en heeft zijn standpunt over dit plan nog niet officieel bekendgemaakt.

Eerder had Rusland aangekondigd van plan te zijn speciale troepen in de Georgische havens te stationeren. Een van de taken van de Amerikaanse special forces in de regio is het beveiligen van een oliepijplijn die door Georgië loopt.

Bron: Press TV (Iran), 7 september 2008


Naar boven
Naar beginpagina