11 september 2009

Korte Berichten week 38
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Zwarte Zeehaven is brandpunt voor Georgië en Rusland
Fotoís van nuclear transport vrijgegeven
Sluipende militarisering
Eerste buitenlandse missie voor Duitse Typhoons


Zwarte Zeehaven is brandpunt voor Georgië en Rusland

Toenemende spanningen tussen Rusland en Georgië over een haven in de afvallige regio Abchazië hebben geleid tot de opening van een nieuw strijdtoneel tussen beide landen. De Georgische kustwacht heeft beslag gelegd op schepen met lading voor de Abchazische haven Sukhumi. Rusland heeft de actie veroordeeld en hulp van zijn eigen kustwacht aangeboden om de blokkade te breken.

Bron: New York Times, 9 september 2009

Naar boven

Fotoís van nuclear transport vrijgegeven

Friends of the Earth heeft met een beroep op de Amerikaanse wet op de openbaarheid van bestuur de vrijgave van fotoís van kernwapentransporten afgedwongen. Op de fotoís zijn de speciale vrachtwagens die gebruikt worden bij de transporten van kernwapens, onderdelen van kernwapens en "speciaal nucleair materiaal" zoals plutonium en hoogverrijkt uranium afgebeeld.

Bron: Friends of the Earth, 3 september 2009

Naar boven

Sluipende militarisering

De regering van de Bondsrepubliek wil inzet van het leger tegen stakers en demonstranten in de toekomst niet uitsluiten. Dit in het kader van de zogeheten civiel-militaire samenwerking. Dit blijkt uit de antwoorden op parlementaire vragen van de fractie van Die Linke.

Bron: Hintergrund.de, 2 september 2009

Naar boven

Eerste buitenlandse missie voor Duitse Typhoons

Duitsland gaat een squadron gevechtsvliegtuigen van het type Typhoon naar de Baltische staten sturen om het luchtruim te bewaken. De missie van het van het 74e squadron in Neuburg is de eerste keer dat de Typhoons in het buitenland worden ingezet. De operatie vindt plaats in het kader van het NAVO-programma Air Policing Baltikum (sinds 2004).

Bron: Ottawa Citizen, 2 september 2009


Naar boven
Naar beginpagina