5 oktober 2011

Korte Berichten week 40
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Onrust in het Griekse leger
Gilze-Rijen krijgt Europees oefencentrum voor Chinooks
Duitse Afghanistaninzet kost 17 miljard euro
Awlaki eerste slachtoffer van nieuwe dronebasis
Een Turkse atoombom?


Onrust in het Griekse leger

Het Griekse leger verschijnt op het toneel van de Eurocrisis. Een groep gepensioneerde Griekse officieren heeft het ministerie van defensie bestormd en hun beroepsorganisatie heeft een krachtige waarschuwing laten uitgaan aan de regering, dat het vertrouwen van de militairen in de "bedoelingen van de staat" met hun pensioenen is "geschokt".

Onder dekking van een grotere groep van 2000 officieren bestormden 300 van hen het gebouw terwijl de menigte brulde: "Weg met de Pasok-junta" (Pasok = Griekse sociaaldemocratische regeringspartij). Daarbij werden de deuren ingebeukt en vernielingen aangericht aan de apparatuur die moet scannen op wapens. Uiteindelijk wist de chef-staf van het leger ze aan het eind van de middag te bewegen om naar huis te gaan.

De officieren worden samen met andere ambtenaren gekort op hun pensioenen als gevolg van door het IMF en de EU opgelegde bezuinigingen.

Ondertussen heeft het actieve Griekse leger op de basis Koromila in Argyroupolis (Noord-Griekenland) een oefengevecht gehouden met demonstranten tegen de bezuinigingen. De 71e luchtmobiele brigade, die samen met Cypriotische, Bulgaarse en Roemeense eenheden behoort tot een EU-gevechtsgroep, hield daar een oefening in relbestrijding met de naam Callimachus. Volgens een ondergronds netwerk van dienstplichtige vakbondsleden heeft een kapitein in Heraklion (Kreta) onlangs op basis van een topgeheime order aan zijn ondergeschikten bevolen om paraat te zijn in verband met mogelijk optreden van het leger tegen sociale chaos.

Van 1967 tot 1973 werd Griekenland geregeerd door een militaire junta.

Bron: EUobserver (Brussel), 4 oktober 2011

Naar boven

Gilze-Rijen krijgt Europees oefencentrum voor Chinooks

Boeing en het Nederlandse Rotary Wing Training Center gaan begin volgende jaar een onderhouds- en trainingscentrum voor CH-47 Chinook helikopters oprichten bij vliegbasis Gilze-Rijen. Monteurs, piloten en bemanningsleden zullen daar worden opgeleid. Het lesprogramma omvat theorie, troubleshooting, het verhelpen van defecten en onderhoud.

Bron: UPI (VS), 4 oktober 2011

Naar boven

Duitse Afghanistaninzet kost 17 miljard euro

De kosten voor de inzet van de Bundeswehr in Afghanistan blijken aanzienlijk hoger te liggen dan tot nu toe aangenomen. Volgens berekeningen van het Deutsche Institut für Wirtschafsforschung (DIW) heeft de operatie in de afgelopen tien jaar 17 miljard euro gekost, dat is drie maal zoveel dan het tot nu toe door de Bondsregering opgegeven bedrag van 5,5 miljard euro. Tot de aftocht van de laatste Duitse gevechtstroepen eind 2014 zal daar volgens de onderzoekers nog eens 5,5 miljard euro bijkomen.

Het verschil zit hem erin dat het DIW naast de operationele personele, materiële en infastruktuurkosten ook de investeringen van de ministeries voor ontwikkelingshulp en buitenlandse zaken ter stabilisering van de regio Hindu Kush en de maatschappelijke kosten van gedode en gewonde soldaten meetelt, evenals de salarissen van de militairen. Wat het laatste betreft gaan ze ervan uit dat de Bundeswehr zonder de buitenlandse operaties nu al duidelijk kleiner zou kunnen zijn.

Bron: Der Spiegel (BRD, Duits) , 3 oktober 2011

Naar boven

Awlaki eerste slachtoffer van nieuwe dronebasis

De dodelijke aanslag op de islamistische propagandist Anwar al-Awlaki is volgens Amerikaanse woordvoerders uitgevoerd door een drone die werd bediend vanuit een nieuwe basis van de CIA op het Arabisch schiereiland.

Het is de eerste keer sinds 2002 dat de CIA in Jemen een droneaanval heeft uitgevoerd en de eerste aanwijzing dat de nieuwe basis nu operationeel is. De Washington Post wil niet zeggen waar de basis precies ligt, maar het is duidelijk dat de mogelijkheden van de CIA om doelwitten in Jemen te treffen aanzienlijk zijn verruimd.

De Amerikaanse militairen van Joint Special Operations Command vliegen al veel langer met drones boven Jemen vanaf een basis in Djibouti. Ze vliegen ook drones vanaf de Seychellen en zijn bezig een vliegveld in Ethiopië in gereedheid te brengen voor deze wapens.

Bron: The Washington Post (Checkpoint Washington), 30 september 2011

Naar boven

Een Turkse atoombom?

Het eerste geheel in Turkije gefabriceerde oorlogsschip is opgeleverd. Het 99 meter lange korvet TCG Heybeliada is voorzien van stealth technologie en bescherming tegen raketaanvallen. Van de onderdelen is meer dan 65% geleverd door Turkse ondernemingen.

Bij de tewaterlating legde de Turkse president Abdullah Gül de nadruk op het belang van het produceren van eigen wapens. Hij maakte daarbij ook een toespeling op kernwapens: "Zelfs landen met een lager bruto nationaal produkt dan dat van ons hebben kernwapens. Omdat hun vijanden ze ook hebben. Niemand wil oorlog, want oorlog is het ergste scenario. Maar als je vrede en stabiliteit wilt handhaven, moet je ook voorbereid zijn op oorlog."

Bron: De Wereldmorgen (België), 29 september 2011


Naar boven
Naar beginpagina