13 oktober 2009

Korte Berichten week 42
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Japan beperkte aanspraak op zeestraten op aandringen van de VS
Israel en VS maken zich op voor grootste gezamenlijke luchtmachtoefening ooit
Frans-Saoedische luchtmachtoefening
Nieuwe koers voor de Bundeswehr
NAVO-commandant waarschuwt voor konflikt met Rusland in de poolcirkel
Nucleair agentschap gaat door met produktie van kernbommen
VS-leger oefent met Afrikaanse militairen


Japan beperkte aanspraak op zeestraten op aandringen van de VS

Volgens onlangs vrijgegeven documenten beperkte Japan in de jaren zeventig zijn territoriale rechten op vijf strategische zeestraten om een vrije doorgang van oorlogsschepen van de VS met kernwapens mogelijk te maken. Dit gebeurde op aandringen van de regering van de VS. In een brief van juni 1974 verzocht het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zijn ambassade in Tokio de Japanse regering te waarschuwen dat eenzijdige beperkingen op de doortocht van schepen van de VS-marine de Amerikaanse Zevende Vloot zouden hinderen en daarmee de veiligheid van beide staten in gevaar brengen

Bron: Kyodo News (Jap.), 12 oktober 2009

Naar boven

Israël en de VS maken zich op voor de grootste gezamenlijke luchtmachtoefening ooit

Volgende week houden Israël en de VS de grootste luchtverdedigingsoefening tot nu toe, waarbij onderscheppingsraketten zullen worden getest. De oefening, Juniper Cobra, wordt sinds 2001 om de twee jaar gehouden. De deelnemende strijdkrachten van de VS omvatten 17 marineschepen en grondpersoneel met Aegis, THAAD en Patriot raketschilden. Dit wordt gecombineerd met het Israëlische Arrow II onderscheppingssysteem.

Bron: Haaretz (Isr.), 12 oktober 2009

Naar boven

Frans-Saoedische luchtmachtoefening

Een gezamenlijke oefening van de Saoedische en de Franse luchtmacht is gehouden op luchtmachtbasis Dijon. De oefening met de naam Green Shield-2 moet de gevechtskracht van beide luchtmachten verbeteren. Van de kant van de Saoedi’s werd deelgenomen met F-15 jachtvliegtuigen. De eerste van dit soort oefeningen werd in Saoedi-Arabië gehouden.

Bron: Kuna (Koeweit), 12 oktober 2009

Naar boven

Nieuwe koers voor de Bundeswehr

(..) Het vlootprogramma van de Duitse Bundeswehr en de daarmee gepaard gaande bewapeningsronde heeft tot nu toe verbazend weinig aandacht getrokken. Toch zijn de nieuwe korvetten met toptechnologie en de Marathonfregatten de slagvaardigste en met 5 miljard euro ook de duurste wapensystemen uit de Duitse geschiedenis. Voor de eerste keer sinds het keizerlijke vlootprogramma rond 1900 komt de oorlogsvloot daarmee weer in het centrum van de militaire strategie en de buitenlandse politiek te staan. (..)

De Duitse marine wil ten eerste bij de internationale crisisinterventie een sleutelrol spelen en de wereldzeeën als basis voor toekomstige gemeenschappelijke operaties van alle onderdelen van de Bundeswehr ontsluiten. Vuursteun vanuit zee bij interventies wordt militair strategisch steeds belangrijker. Het tweede zwaartepunt ziet de marine in de bescherming van de handelswegen. De marine zal niet alleen maar de Oostzeekust en de Duitse Bocht verdedigen, maar wil wereldwijd optreden om de Duitse export en de import van grondstoffen veilig te stellen. (..)

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 9 oktober 2009

Naar boven

NAVO-commandant waarschuwt voor konflikt met Rusland in de poolcirkel

Admiraal Stavridis, de NAVO-opperbevelhebber in Europa heeft gewaarschuwd dat de konkurrentie om grondstoffen in het poolgebied een konflikt tussen Rusland en de NAVO ten gevolg kan hebben. Stavridis zei dat ook militaire activiteiten en handelsroutes mogelijke bronnen van konkurrentie in de poolstreek kunnen vormen. De wegsmeltende ijskap opent een nieuwe noordwestelijke handelsroute en bovendien ligt naar schatting een tot nu toe ontoegankelijke olievoorraad ter waarde van 90 miljard dollar onder het ijs binnen de poolcirkel.

Bron: The Times (GB), 3 oktober 2009

Naar boven

Nucleair agentschap gaat door met produktie van kernbommen

Ondanks verklaringen van president Obama dat hij de kernwapenarsenalen wil reduceren en uiteindelijk afschaffen, gaat de National Nuclear Security Administration van het Amerikaanse ministerie van energie door met het programma Complex Modernisation. Dat programma moet twee bestaande nucleaire installaties uitbreiden om nieuwe plutoniumkernen en onderdelen voor kernbommen met verrijkt uranium te produceren. Dit materiaal is bestemd voor een eventuele nieuwe generatie kernwapens.

Bron: Inter Press Service (VS), 30 september 2009

Naar boven

VS-leger oefent met Afrikaanse militairen

In Gabon is een oefening van het Amerikaanse leger met personeel van 25 Afrikaanse landen begonnen om de onderlinge commandovoering voor vredesoperaties en terreurbestrijding te trainen. Er zijn 200 deelnemers aan de oefening Africa Endeavor die gericht is op de verbetering van de verbindingen tussen de Afrikaanse legers. Africom, het Afrikaanse commando van het Pentagon, leidt de oefening. Guinea, waar het leger onlangs schoot op pro-democratische demonstranten, zou volgens een Amerikaanse militaire woordvoerder niet aan de oefening deelnemen.

Bron: Associated Press (VS), 30 september 2009


Naar boven
Naar beginpagina