20 oktober 2010

Korte Berichten week 42
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Britse nucleaire experts onthullen fouten bij beveiliging kernwapens
China probeert VN-rapport over wapens in Darfoer te blokkeren
VN-vredesmacht slaat demonstratie tegen de VN in Haïti uit elkaar
Canadese troepen verlaten basis in Emiraten
China gaat de komende vijf jaar dertig patrouilleschepen bouwen
Chinese gevechtsvliegtuigen op weg naar Turkije bijgetankt in Iran
Geheimen van Gilze-Rijen


Britse nucleaire experts onthullen fouten bij beveiliging kernwapens

Geheime rapporten van het Britse ministerie van defensie hebben tientallen mogelijk rampzalige tekortkomingen in het veiligheidsregime voor kernwapens geconstateerd. De veiligheidsprocedures in de kernbommenfabriek van Aldermaston zijn "pover", de ploegen die zes keer per jaar kernwapenkonvooien rijden van Aldermaston naar de kernwapenbases aan de Clyde lijden aan "oververmoeidheid" en de commandanten van nucleaire onderzeeërs negeren de veiligheidsregels. De rapporten zijn vrijgegeven aan het weekblad The Observer na een drie jaar durende strijd op grond van de Britse wet openbaar bestuur.

Het blijkt ook dat er onenigheid tussen Engeland en de VS is over de "intrinsieke veiligheid" van de Trident kernkoppen. De Britten maakten zich zorgen dat een nieuw laad- en afvuursysteem van de VS voor de kernkoppen zou kunnen leiden tot een middelgroot risico op "cruciale informatietekorten".

Een grote brand in augustus in Aldermaston in een gebouw met hoogexplosief materiaal heeft de ongerustheid over de veiligheid nog doen toenemen. De brandweer had negen uur en twintig brandweerwagens nodig om de brand te bedwingen.

Bron: The Observer (GB), 17 oktober 2010

Naar boven

China probeert VN-rapport over wapens in Darfoer te blokkeren

China is een krachtige diplomatieke kampanje begonnen om de publikatie van een VN-rapport te voorkomen, waarin staat dat het afgelopen jaar in strijd met de VN-sancties Chinese munitie is verscheept naar Darfoer. De Soedanese strijdkrachten zouden de afgelopen twee jaar meer dan tien soorten Chinese munitie hebben ingezet tegen de plaatselijke rebellen. Ook zijn nog kort geleden geproduceerde granaathulzen van Chinese makelij aangetroffen op verschillende plaatsen van waaruit door onbekenden aanvallen zijn gelanceerd op de VN-vredesmacht. Er wordt niet gesteld dat de Chinese wapenhandelaars op de hoogte zijn geweest dat door hun geleverde wapens in Darfoer terecht zijn gekomen. Maar Soedan valt wel al zes jaar onder een uitgebreid wapenembargo van de VN, althans voor zover geleverde wapens worden ingezet in Darfoer.

Overigens zijn ook nog recent aangekochte Wit-Russische Sukhoi gevechtsvliegtuigen en zeker één Russische MIG-20 in Darfoer gebruikt.

De belangrijkste rebellengroeperingen maken dan weer gebruik van Israëlische munitie die eerder verkocht was aan het buurland Tsjaad en kennelijk doorgeleverd.

Bron: The Washington Post (VS), 15 oktober 2010

Naar boven

VN-vredesmacht slaat demonstratie tegen de VN in Haïti uit elkaar

Leden van de VN-vredesmacht in Haïti zijn met harde hand opgetreden tegen een groep Haïtianen die protesteerden tegen de jaarlijkse vernieuwing van het mandaat van de 12.000 sterke militaire en politiemacht. Ongeveer zestig activisten van onder meer vakbonden en wijkcomités blokkeerden de ingang van een logistieke basis in de buurt van het vliegveld van de hoofdstad Port-au-Prince. De meeste demonstranten kwamen uit de kampen waar de daklozen na de aardbeving wonen. Ze spoten anti-VN leuzen op auto’s en verbrandden de vlag van Brazilië, het land dat de meeste VN-soldaten daar levert. De demonstranten verklaarden later via een hulpverlenende advokaat dat ze "echte hulp willen en geen verlenging van een bezettingsmacht."

Bron: Associated Press (VS), 15 oktober 2010

Naar boven

Canadese troepen verlaten basis in Emiraten

Canadese militairen zijn gedwongen een militaire basis in de Verenigde Arabische Emiraten te verlaten vanwege een ruzie om landingsrechten. De basis heet Camp Mirage en zou gevestigd zijn op al-Minhad luchtmachtbasis bij Doebai (officieel is het een geheime plek). Het is een logistieke basis en materieeldepot voor de Canadese operatie in Afghanistan die nog tot volgend jaar duurt. Hij zou een belangrijke rol spelen bij de organisatie van de Canadese terugtocht. De achtjarige overeenkomst liep af in juni, maar was door de emirs nog een paar maanden verlengd in afwachting van landingsrechten in Canada. Nu die er niet komen moeten de Canadezen vertrekken.

Bron: Associated Press, 11 oktober 2010

Naar boven

China gaat de komende vijf jaar dertig patrouilleschepen bouwen

Om de capaciteit van zijn maritieme ordehandhaving te vergroten en zijn zeerechten veilig te stellen gaat China de komende vijf jaar dertig grotere schepen (boven de 3000 ton) bouwen om op zee te patrouilleren. Het nieuwste model schepen wordt ook uitgerust met een helikopter voor patrouilles over lange afstand en snelle interventie. Volgens China heeft Japan meer dan 100 van dergelijke schepen en China tot nu toe nog niet de helft.

Bron: People’s Daily Online (China), 12 oktober 2010

Naar boven

Chinese gevechtsvliegtuigen op weg naar Turkije bijgetankt in Iran

De Turkse en Chinese luchtmacht hebben deelgenomen aan de oefening Anatolian Eagle in Konya, een oefening waarbij twee jaar geleden nog de VS, Italië en Israël betrokken waren. Vier SU-27 vliegtuigen van de Chinese luchtmacht hebben onderweg bijgetankt in Iran – een primeur. Ze moesten overigens ook al eerder in Pakistan bijtanken vanwege hun bereik van 3500 km. Ook op de terugweg deden de Chinese vliegtuigen Iran aan. Vorig jaar deden alleen de Turken zelf aan deze oefening mee, nadat de Westerse luchtmachten zich hadden teruggetrokken toen Turkije Israël had uitgesloten vanwege de overval op Gaza.

Na Amerikaanse protesten werden de Turkse F-16s die nu deelnamen aan de oefening wel vervangen door de verouderde F-4 zodat F-16s niet samen zouden oefenen met de Chinese vliegtuigen.

Bron: Hurriyet (Turk.), 11 oktober 2010

Naar boven

Geheimen van Gilze-Rijen

Naast Volkel blijkt ook Gilze-Rijen in het verleden gebruikt te zijn voor geheime operaties. Dat weet althans Adriaan van Riel die de geschiedenis van "ons oudste vliegveld" onderzoekt en tevens kabinetchef is van de burgemeester van Alphen-Chaam. Volgens Van Riel is het vliegveld in 1967 gebruikt door de Nederlandse regering om het wapenembargo tijdens de Zesdaagse oorlog (Israël tegen Arabische landen) te omzeilen. Er waren toen vliegtuigen met Israëlische kentekens op de basis te zien. En de straaljagers die een rol speelden bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977 stegen ook op van dit vliegveld. Vlak voor de Golfoorlog in 1991 werd Gilze-Rijen "vermoedelijk" gebruikt als dekmantel voor oefeningen met de nieuwe Amerikaanse stealhvliegtuigen.

Bron: Interview Liesbeth Koenen, NRC 14 september 2010 (kranteditie)

Zie ook: 100 jaar luchtvaart tussen Gilze en Rijen. Een vliegbasis in woord en beeld Uitgeverij Van Wijnen, Franeker


Naar boven
Naar beginpagina