28 oktober 2009

Korte Berichten week 44
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Mensenrechtenorganisaties: staak het offensief tegen de maoïsten
VS maken bekend dat hun militaire basis in Roemenië ‘permanent’ wordt
Het tweede jaar van AFRICOM: aan het roer van de hele wereld
Palestijnse steun voor door de VS getrainde strijdkrachten neemt af
Commandant raketbasis ontslagen


Mensenrechtenorganisaties: staak het offensief tegen de maoïsten

Mensenrechtenactivisten hebben de Indiase regering opgeroepen om een eind te maken aan het binnenlandse offensief tegen de maoïstische guerrilla’s. Ze beschuldigen de staat ervan de "Afghaanse bezettingsstrategie" van de VS te imiteren, om in het door stammen bewoonde Centraal-India "de mensen hun recht op een volwaardig bestaan te ontnemen."

Pankaj Singh van een pro-maoïstische mensenrechtenorganisatie verklaarde: "De regering begint met een grootscheepse slachtpartij in delen van het land. Het leger wordt onder druk gezet om aan te vallen. De luchtmacht heeft toestemming gekregen om bij wijze van ‘zelfverdediging’ het vuur te openen."

(..) Rond 75.000 paramilitaire federale troepen zullen volgens woordvoerders van het ministerie van binnenlandse zaken samen met personeel van de staatspolitie waarschijnlijk in november met een offensief tegen de rebellen beginnen. (..)

Bron: The Peninsula (Qatar), 25 oktober 2009

Naar boven

VS maken bekend dat hun militaire basis in Roemenië ‘permanent’ wordt

Het Amerikaanse leger heeft bekend gemaakt dat de VS-basis in Roemenië ten noordwesten van Constantsa een permanente basis wordt. De basis deed in 2003 dienst als tussenstop voor duizenden Amerikaanse militairen die onderweg waren naar de Amerikaanse invasie van Irak. De basis werd ook gebruikt door de CIA voor tussenlandingen van gevangenentransporten en zou een van de geheime plekken van de CIA voor 'zwarte' operaties zijn waar mensen werden gevangen gehouden en ondervraagd. De VS hebben 48 miljoen dollar geïnvesteerd om de basis te moderniseren. Er zullen om te beginnen 1700 militairen uit de VS en Roemenië worden gestationeerd.

Bron: Antiwar.com, 23 oktober 2009

Naar boven

Het tweede jaar van AFRICOM: aan het roer van de hele wereld

1 oktober was de verjaardag van de eerste activering van een onafhankelijk overzees militair commando van de VS sinds 25 jaar, Africa Command (AFRICOM). (..) Afrika is het eerste continent waar het Pentagon na de Koude Oorlog een alomvattende militaire structuur opricht, zoals eerder gebeurde na de Tweede Wereldoorlog in Azië, Europa en Latijns-Amerika. (..) Met uitzondering van het bombardement op Lybië in 1986 en de militaire operaties in Somalië begin jaren negentig en via een gevolmachtigde [Ethiopië] sinds 2006 is Afrika tot nu toe ontsnapt aan directe Amerikaanse militaire interventie. (..)

Bron: Rick Rozoff, Stop NATO, 22 oktober 2009

Naar boven

Palestijnse steun voor door de VS getrainde strijdkrachten neemt af

De commandanten van de door de VS opgeleide Palestijnse veiligheidstroepen hebben de laatste twee jaar het moreel gehandhaafd met de belofte dat ze ooit het veiligheidsanker voor een onafhankelijke Palestijnse staat zullen zijn. Maar het gebrek aan voortgang bij het bereiken van dat doel begint nu de steun van het Palestijnse publiek voor de strijdkrachten en het moreel van de troepen te ondergraven. Hoe meer de veiligheidstroepen van de Palestijnse autoriteit met de VS en Israël samenwerken bij het onderdrukken van Hamas, des te meer dreigen ze de steun voor president Abbas – een sleutelfiguur bij de politiek van Washington voor vrede in het Midden-Oosten – te ondermijnen.
(..)

Bron: Wall Street Journal, 15 oktober 2009

Naar boven

Commandant raketbasis ontslagen

De commandant van de raketbasis van de VS-luchtmacht in Minot (Noord-Dakota), is van zijn commando ontheven na een aantal fouten op de basis, waaronder twee ongelukken met voertuigen die onderdelen voor de raketten vervoerden binnen een jaar. op deze basis is de 91st Missile Wing gevestigd met 150 Minuteman III nucleaire strategische raketten in ondergrondse bunkers.

Tijdens het bewind van kolonel Christopher Ayres over dit onderdeel vielen in juli 2008 drie leden van een lanceerploeg die in het bezit waren van de lanceercodes in slaap. Ze werden een jaar later ontslagen. Ook in juli 2008 raakte een voertuig met de startraket voor een Minuteman die onderweg was van de basis naar een lanceerbunker van de weg. Het kostte rond 5,6 miljoen dollar om de raket uit een sloot te halen. En augustus dit jaar kantelde een oplader met motordelen voor een raket toen de chauffeur werd afgeleid door een insect dat de cabine was binnengedrongen. Ook loopt er een krijgsraadproces tegen een officier die een apparaatje om een raket te lanceren had gestolen, naar zijn zeggen als souvenir..

Minot Air Force Base was vorig jaar net weer gecertificeerd als nucleaire basis, nadat in 2007 een bommenwerper van deze basis per ongeluk over de VS was gevlogen met nucleaire wapens aan boord.

In augustus werd er een nieuw Global Strike Command opgericht in Barksdale Air Force Base in Louisiana, om het kernwapenarsenaal beter te beheren.

Bron: Associated Press, 14 oktober 2009


Naar boven
Naar beginpagina