2 november 2011

Korte Berichten week 44
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Nepalese partijen nemen maoïsten op
Duitsland dreigt verkoop van duikboten aan Israël te stoppen
Waar is Iron Dome gebleven?
Kernmachten plannen enorme bewapeningsuitgaven
Nieuwe Amerikaanse dronebasis in Ethiopië operationeel
Gezamenlijke militaire oefening van Pakistan en China
"De leiding van ‘Military Inc.’ Is de baas in Egypte"
Het in kaart brengen van de wapenstroom naar het Midden-Oosten


Nepalese partijen nemen maoïsten op

Na een doorbraak in het Nepalese vredesproces is er een consensus bereikt over de integratie en rehabilitatie van de voormalige maoïstische rebellen. 6500 maoïstische strijders zullen worden geïntegreerd in een speciaal directoraat van het Nepalese leger en belast met ontwikkelingswerk en noodhulp. De rest van de 19.000 rebellen krijgen kompensatie in geld.

De maoïstische partij is de grootste partij in het parlement van Nepal en in september werd de maoïst Baburam Bhattarai tot premier gekozen. Een jarenlange gewapende opstand leidde in 2006 tot het vredesproces.

Bron: United Press Intenational (VS), 2 november 2011

Naar boven

Duitsland dreigt verkoop van duikboten aan Israël te stoppen

De Duitse regering dreigt de leverantie van een Dolphin onderzeeër (in staat om kernwapens af te vuren) aan Israël te stoppen als protest tegen het besluit van de Israëlische regering om huizen te gaan bouwen in het Arabisch deel van het bezette Jeruzalem.

De schepen worden gebouwd bij de Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) in Kiel. Volgens de geldende deal zou een derde van de kosten voor de duikboot door Duitsland worden betaald.

Bron: Spiegel Online (BRD), 31 oktober 2011

Naar boven

Waar is Iron Dome gebleven?

Vorige week werd een raket die vanuit de Gazastrook werd afgevuurd op de Israëlische plaats Beersheba onderschept door het Iron Dome raketschild. Maar op andere plaatsen zoals Ashkelon schitterde het wapensysteem door afwezigheid.

Volgens woordvoerders van het Israëlische leger was Iron Dome teruggehaald voor "callibratie" vanwege "technische problemen". Maar er werd ook toegegeven dat het systeem geen alomvattende oplossing biedt voor raketten met een hoge baan. Bovendien zijn er plannen om 2,5 miljard op defensie te bezuinigen.

Bron: Ynetnews (Isr.), 30 oktober 2011

Naar boven

Kernmachten plannen enorme bewapeningsuitgaven

Volgens een rapport van de British American Security Information Council (BASIC) zijn de kernmachten de komende tien jaar van plan om honderden miljarden uit te gaan geven aan het moderniseren en opvoeren van hun kernkoppen. De VS gaan zelfs 700 miljard dollar in de kernwapenindustrie steken. Rusland is van plan alleen al voor draagsystemen 70 miljard dollar te besteden. Ook andere landen zoals China, India, Israël, Frankrijk en Pakistan willen gigantische sommen uitgeven aan kernwapens.

Bronnen:
The Guardian (GB), 30 oktober 2011
BASIC Rapport: Beyond the United Kingdom: Trends in the Other Nuclear Armed States (pdf, 0.87 MB)

Naar boven

Nieuwe Amerikaanse dronebasis in Ethiopië operationeel

De dronebasis van de VS in Ethiopië blijkt al operationeel te zijn. Het is een onderdeel van een uitgebreider netwerk om doelen in Jemen en Somalië aan te vallen. De basis is gevestigd op een vliegveld in Arba Minch en huisvest een dronesvloot die kan worden uitgerust met Hellfire raketten en satellietgeleide projektielen.

Het heeft jaren gekost om de Ethiopiërs te overtuigen de basis te huisvesten. De bereidheid om dit te blijven doen zou afhankelijk zijn van de reacties in Somalië en in Ethiopië, waar veel etnische Somaliërs en vluchtelingen uit dat land verblijven.

Bron: The Christian Science Monitor, 28 oktober 2011

Naar boven

Gezamenlijke militaire oefening van Pakistan en China

De oefening YOUYI-IV (Vriendschap-IV) van Pakistan en China zal half november in Pakistan worden gehouden. De twee weken durende oefening is gericht op uitwisseling van ervaringen en informatie op het gebied van Low Intensity Conflict Operations (LIC) oftewel contraguerrilla.

Dit soort oefeningen is begonnen in 2004. Het Pakistaanse leger was het eerste buitenlandse leger dat in China oefende. Er wordt beurtelings in China en Pakistan geoefend.

Bron: Daily Times (Pak.), 28 oktober 2011

Naar boven

"De leiding van ‘Military Inc.’ Is de baas in Egypte"

Interview met de Amerikaanse expert Robert Springborg met nadruk op de economische belangen van het Egyptische leger. Het leger wil als president óf een generaal óf iemand die hun belangen niet in de weg staat en een zwak parlement dat niet in staat is om de economische activiteiten van het leger te kontroleren.

Bron: Al-Masry Al-Youm (Eg.), 26 oktober 2011

Naar boven

Het in kaart brengen van de wapenstroom naar het Midden-Oosten

Traangasgranaten made in USA in Egypte en Bahrein, Italiaanse shotgungranaten bij de Egyptische rellenpolitie, Belgische geweren bij de Libische special forces, Bulgaarse wapens voor Jemen en Russische voor Syrië – op veel plekken van de Arabische lente duikt wapentuig uit het buitenland op.

Amnesty International heeft een overzicht gemaakt over de leveranties in de laatste vijf jaar, waarbij onder meer ook Italië, Engeland, Frankrijk, Servië Zwitserland en Zuid-Korea door de mand vallen. Nederland heeft pantserwagens aan Jemen en Egypte geleverd.

Bronnen:
Aljazeera (Qatar), 24 oktober 2011
Rapport van Amnesty International over wapenverkopen aan het Midden-Oosten en Noord-Afrika (pdf, 1.1 MB)
Campagne tegen Wapenhandel over Nederlandse wapenexport naar Libië


Naar boven
Naar beginpagina