4 november 2009

Korte Berichten week 45
Samenstelling: Kees Kalkman

Incoherente terreurzaak Tarnac

Het Franse dagblad Libération heeft een dossier besteed aan verdere ontwikkelingen rond de affaire Tarnac. In deze zaak waren in november 2008 20 links-radicale activisten gearresteerd op beschuldiging van sabotageacties tegen TGV-treinen. De twee hoofdverdachten zouden in de nacht van 7 op 8 november vlak in de buurt zijn geweest van een plek waar de bovenleiding was gesaboteerd. De laatste verachte is in mei vorig jaar op vrije voeten gesteld, nadat de lange duur van het voorarrest tot tal van protestacties had geleid. Het justitiële onderzoek tegen de groep wegens deelname of leidinggeven aan een criminele terroristische vereniging gaat echter nog steeds door.

De verdediging heeft nu een tegenonderzoek uitgevoerd waarvan de resultaten in essentie in Libération zijn gepubliceerd. Het blijkt onder meer dat de verdachten die bewuste nacht al onder observatie van de speciale antiterreurpolitie (Sous-direction antiterroriste de la police judiciaire – SDAT) stonden, zonder dat de betrokken beambten iets hebben gezien van de sabotageactie. Bovendien leidt forensisch onderzoek op de plaats van het delict (bandensporen, voetsporen) tot resultaten die niet in verband kunnen worden gebracht met de verdachten.

Libération trekt de conclusie dat justitie na al die tijd geen enkel materieel bewijs heeft kunnen produceren tegen de verdachten en dat het onderzoek vol tegenstrijdigheden zit. De krant vindt dat de toenmalige minister van binnenlandse zaken Michèle Alliot-Marie (nu minister van financiën) leed aan een "politieke obsessie met betrekking tot het bestaan van een terroristische dreiging van uiterst links" en vraagt zich af of er nog wel een grondslag is voor een toekomstig proces.

Bron: Libération, 2 november 2009

Zie ook:
Artikel bij Wikipedia over Tarnac-affaire
Engelstalige website ‘Support the Tarnac 9’ (laatste bericht van augustus)
<

Naar boven
Naar beginpagina