18 november 2008

Korte Berichten week 47
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Rapport: Golfoorlogsyndroom bestaat echt
Raketwedloop in Zuidoost Azië?
Nieuw bewijsmateriaal over kernproeven duidt op doofpot


Rapport: Golfoorlogsyndroom bestaat echt

Volgens een in opdracht van het Amerikaanse Congres opgesteld rapport is het Golfoorlogsyndroom een legitieme ziekte waaraan meer dan 175.000 oorlogsveteranen uit de VS, die in de Golfoorlog van 1991 werden blootgesteld aan giftige chemische stoffen, lijden. Volgens de Research Advisory Comittee on Gulf War Veterans’ Illnesses is het Golfoorlogsyndroom een lichamelijke conditie die onderscheiden moet worden van de zogeheten ‘shell shock’ waaraan veteranen uit andere oorlogen lijden.

De commissie van experts en veteranen beveelt aan om minstens 60 miljoen dollar per jaar te besteden aan onderzoek naar de gezondheid van veteranen uit de Golfoorlog.

De symptomen van het Golfoorlogsyndroom zijn onder meer aanhoudende hoofdpijn, pijn op vele plekken in het lichaam, cognitieve problemen, onverklaarbare vermoeidheid, huiduitslag, chronische diarree en problemen met spijsvertering en ademhaling.

De commissie heeft twee mogelijke oorzaken gevonden: een medicijn tegen zenuwgas dat aan de troepen werd gegeven (pyridostigmine bromide) en pesticiden die tijdens de oorlog overvloedig werden gebruikt. Andere oorzaken, zoals uitgebreide blootstelling aan rook van brandende olieputten en geringe blootstelling aan sarin gifgas bij het vernietigen van Iraakse voorraden, kunnen niet helmaal worden uitgesloten.

Volgens de commissie heeft de regering van de VS sinds 1994 440 miljoen dollar uitgegeven aan onderzoek naar de gezondheid van Golfoorlogveteranen, maar de laatste jaren zijn de uitgaven gedaald en zijn de bestedingen vaak niet gericht op de verbetering van de gezondheid van de veteranen.

Bron: Reuters (GB), 17 november 2008

Naar boven

Raketwedloop in Zuidoost Azië?

Volgens het Russische staatspersbureau Novosti hebben onder andere Maleisië en Singapore belangstelling getoond voor de Russische Iskanderraketten die mogelijk in Kaliningrad gaan worden geplaatst. Nikolai Dimidyuk, een hoge functionaris van de wapenexporteur Rosoboronexport vertelde Novosti dat ook Syrië, de Verenigde Arabische Emiraten en India interesse hebben. Eerder was al gemeld dat Algerije, Koeweit, Singapore, Vietnam en Zuid-Korea op het vinkentouw zitten. Een kleine geruststelling is misschien dat Rosoboronexport officieel meedeelde dat eerst het Russische leger volledig moet worden uitgerust met Iskanders voordat aan export gedacht kan worden.

Zuidoost Azië is een paradijs voor wapenhandelaars uit de hele wereld, hoewel de steenrijke regio al tientallen jaren geen interstatelijke oorlog meer heeft gevoerd. In 2005 was het de belangrijkste afzetmarkt na het Midden-Oosten (20% van de internationale wapenmarkt).

De relaties tussen Singapore en Maleisië zijn van tijd tot tijd gespannen. Singapore is tot de tanden gewapend en heeft meer en betere gevechtsvliegtuigen dan Maleisië en Indonesië samen. De eilandstaat zegt de "strategie van de giftige garnaal" te volgen. De twee veel grotere Maleise staten kunnen het kleine Chinese eiland opslokken, maar dat zou onmetelijke schade toebrengen aan de agressor.

Opstellen van raketsystemen aan beide kanten van de Straat van Johor, het water dat Singapore scheidt van Maleisië, zou een enorme wapenwedloop tot gevolg kunnen hebben.

Een schrale troost is dat de meeste landen die zin hebben Iskanders aan te schaffen ernstig worden getroffen door de internationale crisis. Maleisië heeft bijvoorbeeld al een order voor Eurocopters geannuleerd.

Bron: Asia Sentinel, 16 november 2008

Naar boven

Nieuw bewijsmateriaal over kernproeven duidt op doofpot

Het Britse ministerie van defensie is ervan beschuldigd "een blunder in de doofpot te hebben gedaan", nu er nieuwe bewijzen zijn dat het ministerie verzuimd heeft onderzoek te doen naar genetische schade die veteranen van de Britse kernproeven in de jaren vijftig hebben opgelopen.

Uit vertrouwelijke correspondentie uit 1984 blijkt dat de Raad voor Medische Research in het DNA van een veteraan gebreken ontdekte, die kenmerkend waren voor schade door straling. Maar de raad is nooit gevraagd onderzoek naar vergelijkbare problemen te doen bij andere veteranen.

In totaal waren er bij 46 kernproeven in de buurt van Australië en Christmas Island in de Stille Oceaan meer dan 21.000 Britse militairen aanwezig. Bij een reeks regeringsonderzoeken sinds de jaren tachtig is het nooit gelukt aan te tonen dat de militairen schade hebben ondervonden van de proeven. Maar nu blijkt uit door het nationaal archief vrijgegeven documenten dat er op de verkeerde plek is gezocht.

In een vertrouwelijke brief van een onderzoeker van het Western General Hospital in Edinburgh aan een hoge functionaris van de Raad voor Medische Research schreef deze, dat bij een bloedonderzoek bij een veteraan van de proeven op Christmas Island beschadiging van chromosomen was ontdekt, die wees op blootstelling aan straling. De onderzoekers in Edinbugh hadden verwacht dat ze betrokken zouden worden bij een landelijk onderzoek naar de gezondheid van de veteranen. Maar in plaats daarvan werd geen gebruik gemaakt van hun diensten en gaf het ministerie opdracht een puur statistische analyse uit te voeren.

De veteranen voeren al tientallen jaren actie voor compensatie voor ziektes waarvan ze denken dat die veroorzaakt worden door straling.

Bron: Sunday Herald (GB), 8 november 2008


Naar boven
Naar beginpagina