26 november 2010

Korte Berichten Korea
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Amerikaanse marine stuurt vliegdekschip naar Koreaanse wateren
VS verplaatst spionagevliegtuig als voorbereiding op een Noord-Koreaanse
   kernproef

Zuid-Korea overweegt kernwapens VS opnieuw op te stellen
VS lanceren gigantische afluistersatelliet
VS strijdkrachten in Korea zeggen dat aanval beperkt was
Zuid-Korea zegt dat het oefenvuur afgaf in het gebied voordat Noord-Korea met
   vuren begon

Marine VS neemt niet deel aan oefening in Westzee


Amerikaanse marine stuurt vliegdekschip naar Koreaanse wateren

Het vliegdekschip George Washington is uitgevaren naar de woelige wateren aan de westkust van Korea om zich te voegen bij een maritieme paraatheidsoefening met de Zuid-Koreaanse strijdkrachten, die van 28 november tot 1 december gaat duren. Het vlaggeschip van de Zevende Amerikaanse vloot heeft de haven Yokosuka in Japan als thuisbasis. Het heeft 75 vliegtuigen en een bemanning van 6000 koppen aan boord.

Bron: Military Times (VS), 24 november 2010

Naar boven

VS verplaatst spionagevliegtuig als voorbereiding op een Noord-Koreaanse kernproef

De US Air Force heeft in september een WC-135 Constant Phoenix verkenningsvliegtuig van de VS verplaatst naar Kadena Air Base in Okinawa als voorzorgsmaatregel voor een nieuwe kernproef van Noord-Korea. De WC-135 kan kernexplosies detecteren door luchtmonsters te nemen. In 2009 werd een maand voordat Noord-Korea zijn tweede kernproef nam een dergelijk vliegtuig in Okinawa gestationeerd. Ook Japan is inlichtingen aan het verzamelen met zijn EP3 en YS11E spionagevliegtuigen.

Bron: Chosun Ilbo (Zuid-Korea), 24 november 2010

Naar boven

Zuid-Korea overweegt kernwapens VS opnieuw op te stellen

De Zuid-Koreaanse regering wil dat de VS opnieuw taktische kernwapens gaan opstellen in het land. De US Forces Korea (USFK) trokken deze wapens in september 1991 terug. De aanleiding werd gevormd door het toenemend besef van de gebrekkige veiligheid van dergelijke wapens in de voormalige Sovjet-Unie.

Bron: Military Times, 23 november 2010

Naar boven

VS lanceren gigantische afluistersatelliet

De VS hebben een grote afluistersatelliet in een baan om de aarde gebracht, de grootste die ooit is gelanceerd. De Delta-4 Heavy raket lanceerde de geheimzinnige satelliet voor een missie die NROL-32 heet. De organisatie die daar achter steekt, het National Reconnaisance Office (NRO) wil verder niets zeggen over het doel van de lancering, die om onbekende redenen werd uitgesteld van 19 oktober tot eergisteren.

Bron: Herald Sun (Austr.), 23 november 2010

Naar boven

VS strijdkrachten in Korea zeggen dat aanval beperkt was

De commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Zuid-Korea heeft zijn troepen verteld dat de aanval van vandaag "geïsoleerd" was gebleven tot een Zuid-Koreaans eiland en dat hij de zaak nauwlettend blijft volgen. Zuid- en Noord-Korea beschoten elkaar met artillerie rond het eiland YeonPyeong en Zuid-Korea stuurde gevechtsvliegtuigen de lucht in boven de gedemilitariseerde zone.

Bron: Military Times, 23 november 2010

Naar boven

Zuid-Korea zegt dat het oefenvuur afgaf in het gebied voordat Noord-Korea met vuren begon

Zuid-Korea zegt dat het bezig was met reguliere militaire oefeningen aan de westkust voordat Noord-Korea tientallen artilleriegranaten afvuurde, maar dat zijn schietoefeningen niet op Noord-Korea gericht waren. "Ons oefenvuur was naar het westen gericht en niet naar het noorden," zei een woordvoerder.

Bron: Reuters (GB), 23 november 2010

(De oefeningen vonden plaats op 12 km van de Noord-Koreaanse kust rond eilanden die voor de Koreaanse oorlog bij een provincie van het Noord-Koreaanse vasteland hoorden. De manier waarop de Gedemilitariseerde Zone zich voortzet in zee is omstreden. Zuid-Korea heeft de eilanden die vlak voor de kust liggen in bezit. KK)

Naar boven

Marine VS neemt niet deel aan oefening in Westzee

De VS zullen niet deelnemen aan de komende amfibische (landings-)oefening met de Zuid-Koreaanse strijdkrachten. De Verenigde Stafchefs van Zuid-Korea kondigden deze week aan van 22 tot 30 november met rond 70.000 troepen de grootschalige militaire oefening van alle krijgsmachtdelen Hoguk te gaan houden. Als onderdeel van de oefening zou volgens het oorspronkelijke plan een landing met mariniers worden uitgevoerd aan de westkust van Zuid-Korea. Het grootste deel van de Westzee wordt overigens opgeëist door China. De Amerikanen hebben nu laten weten verstek te laten gaan "wegens agendaproblemen". Zuid-Korea heeft de laatste maanden al een aantal massale oefeningen gehouden als vorm van machtsvertoon, nadat in maart van dit jaar een van hun oorlogsschepen tot zinken was gebracht.

Bron: Korea Times (Zuid-Korea), 18 november 2010

Naar boven

Wikipedia houdt een gedetailleerde site over het incident bij:
Shellling of Yeonpyeong.


Naar boven
Naar beginpagina