7 december 2010

Korte Berichten week 49
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
India belet vredesactivisten om Pakistan binnen te gaan
Braziliaanse leger gaat vredestaken in de favelas overnemen
Pentagon jaagt op permanente thuisbasis voor het Afrika-commando van de VS
Trident kernkoppen van de marine gaan de weg op, op naar Texas
Mogelijke oorlog in Soedan kan 110 miljard dollar kosten
Australië sluit spionagebases vanwege bezuinigingen
VS hadden in 1975 plannen om de Azoren over te nemen


India belet vredesactivisten om Pakistan binnen te gaan

De Indiase autoriteiten in Wagah (de grensplaats tussen Amritsar en Lahore) hebben 40 activisten met geldige visa de toegang tot Pakistan ontzegd. 32 Indiërs en acht anderen uit Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Maleisië en Japan kregen geen toestemming van de grensveiligheidstroepen om te voet de grens over te steken, omdat ze geen document uit New Delhi bij zich hadden. De activisten maakten deel uit van de Asian Gaza Solidarity Caravan. De organisatie daarvan is in handen van de Asian People’s Solidarity for Palestine, een coalitie van sociale bewegingen, vakbonden en actiegroepen uit de regio. De deelnemers wilden via Karachi en Quetta naar Iran gaan. Na veel moeite hadden ze Pakistaanse visa tot Lahore gekregen. De Indiase autoriteiten hielden de bezoekers tegen door gebruik te maken van een controle-instrument uit de Britse koloniale tijd. Volgens die oude regeling heb je om groepsgewijs de grens tussen India en Pakistan over te steken een verklaring van geen bezwaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken nodig en dat document werd geweigerd. Aan de Pakistaanse kant waren ook activisten naar de grens gekomen om te protesteren tegen het gebrek aan bewegingsvrijheid. Pakistaanse activisten zullen nu de karavaan vanuit Lahore verder voortzetten.

Bron: Dawn (Pak.), 5 december 2010

Naar boven

Braziliaanse leger gaat vredestaken in de favelas overnemen

Volgens de Braziliaanse minister van defensie zal het leger de vredesbewarende taak in de achterbuurten van Rio overnemen, waar de politie de afgelopen maand een bloedige oorlog met drugsbendes heeft uitgevochten. Brazilië kan daarbij gebruik maken van zijn ervaring als leider van de VN-vredesmacht in Haïti (MINUSTAH) sinds 2004. President Lula da Silva heeft hiermee een verzoek ingewilligd van de staat Rio de Janeiro voor bijstand in de noordelijke districten Alemao en Penha. De voorafgaande schoonmaakactie van de politie als voorbereiding op de wereldcup van 2014 en de Olympische spelen van 2016 leidde tot 37 doden, 118 arrestaties en 518 inbeslagnemingen van wapens. Het leger wordt nu "een vredesmacht onder militair commando" in de wijken, met de bevoegdheid om mensen vast te houden. Voorlopig gaat de operatie zeven maanden duren.

Bron: AFP (Fr.), 4 december 2010

Naar boven

Pentagon jaagt op permanente thuisbasis voor het Afrika-commando van de VS

Het Pentagon is opnieuw op zoek gegaan naar een tehuis voor zijn Afrikaans commando, dat na drie jaar nog steeds geen permanent hoofdkwartier heeft. Het commando is nu tijdelijk in Stuttgart gevestigd, vooral omdat Afrikaanse landen grote bezwaren hadden tegen een uitgebreide militaire aanwezigheid van de VS op hun continent. Teruggaan naar de VS is ook een optie, er zijn 1500 arbeidsplaatsen mee gemoeid en plaatselijke autoriteiten in het zuidoosten van Virginia zien dat als een troostprijs als ze het Joint Forces Command in Norfolk (6000 banen) wordt gesloten. Afrika als lokatie voor VS-troepen blijft moeilijk liggen. Generaal-majoor Abdeljabbar Assaoui, de directeur inlichtingen en terreurbestrijding van Marokko zei deze maand op een veiligheidsconferentie op het McDaniel College in Westminster, Engeland, dat de Afrikaanse landen de aanwezigheid van het Pentagon als een bedreiging zien: "Men heeft volstrekt duidelijk gemaakt dat niemand aanwezigheid van buitenlandse militairen waar dan ook in Afrika wil en zeker niet van de VS."

De VS hebben wel een Afrikaanse basis in Djibouti (waar de Fransen al lang zaten). Verder heeft alleen Liberia wel eens belangstelling getroond.

Bron: The Washington Post (VS), 27 november 2010

Naar boven

Trident kernkoppen van de marine gaan de weg op, op naar Texas

Honderden kernkoppen worden in het geheim per vrachtwagen vervoerd tussen marinebasis Kitsap-Bangor en Pantex Plant buiten Amarillo in Texas. De W76 kernkoppen van 100 kiloton sterk zijn tussen de 23 en 32 jaar oud en moeten worden opgevoerd. De acht Trident onderzeeërs van Bangor zijn elk voorzien van 24 D5 ballistische raketten, met telkens tot acht W76 kernkoppen. Bij Pantex wordt er onder meer een nieuw ontstekingsmechanisme ingebouwd dat meer flexibiliteit mogelijk maakt bij het instellen van de kracht van de explosie. Daardoor komen meer doelwitten, waaronder ook versterkte doelen binnen bereik.

55 tot 60% van de W76 kernkoppen in heel het land, dus tussen 1600 en 1800 zullen op die manier worden gemoderniseerd, aldus Hans Kristensen van de Federation of American Scientists, een specialist op dit gebied. Acht van de 14 nucleaire onderzeeërs van de marine zijn in Bangor gestationeerd, dus 900 tot 1000 kernkoppen moeten op deze manier heen en weer worden getransporteerd. Het gaat om een projekt van 4 miljard dollar, dat tot 2018 duurt. Een vrachtwagen kan meerdere kernkoppen tegelijk laden.

Bron: Kitsap Sun (VS), 27 november 2010

Naar boven

Mogelijke oorlog in Soedan kan 110 miljard dollar kosten

Volgens een rapport van een groep denktanks kan de terugkeer van oorlog in Soedan de komende tien jaar minstens 100 miljard dollar kosten. Op 9 januari moet in het kader van een VN-regeling een referendum worden gehouden over de onafhankelijkheid van het olierijke Zuid-Soedan. Het VN-akkoord beëindigde in 2005 een 20 jaar lange oorlog tussen het zuiden en het noorden van het land, die rond de 2 miljoen mensen het leven kostte. Zuid-Soedan is momenteel verregaand autonoom Er bestaat nu angst dat het referendum over de onafhankelijkheid of het uitstel daarvan kan leiden tot een hervatting van de oorlog. Zuid-Soedan heeft de meeste olie, maar is voor export afhankelijk van een pijplijn en een haven die door het noorden wordt gecontroleerd.

Bron: Associated Press (VS), 25 november 2010

Zie ook: The Cost of Future Conflict in Sudan 2010 (pdf), Frontier Economics / Institute for Security Studies

Naar boven

Australië sluit spionagebases vanwege bezuinigingen

De buitenlandse inlichtingendienst van Australië heeft in acht maanden tijd zes internationale spionageposten waaronder die in Bagdad gesloten, ondanks Amerikaanse protesten. Het zou volgens informele bronnen om bezuinigingen gaan, hoewel de Australian Secret Intelligence Service qua begroting in tien jaar 350% is gegroeid. De meeste gesloten posten bevinden zich in het Midden-Oosten.

Bron: AAP (Austr.), 20 november 2010

Naar boven

VS hadden in 1975 plannen om de Azoren over te nemen

Het Pentagon hield in 1975 plannen in reserve om de Azoren-eilanden over te nemen als in Portugal communisten aan de macht zouden komen en uit de NAVO zouden stappen, zo blijkt uit nu vrijgegeven documenten van de Amerikaanse regering. Op de Azoren ligt onder meer strategische vliegveld Lajes, waarvan de VS gebruik maken, onder meer om in de oorlog van 1973 met de Arabische landen Israël te bevoorraden. De eilanden horen bij Portugal waar in 1974 linkse militairen een fascistisch regime hadden verjaagd. Volgens de toenmalige minister van buitenlandse zaken van de VS Kissinger bestond er een 50/50 kans dat er vervolgens communisten aan de macht zouden komen. Uiteindelijk wonnen in april 1976 de Portugese socialisten de verkiezingen en hoeden de Amerikanen hun plan niet uit te voeren. De documenten zijn beschikbaar gesteld aan het National Security Archive van de George Washington Universiteit.

Bron: AFP (Fr.), 19 november 2010


Naar boven
Naar beginpagina