9 december 2009

Korte Berichten week 50
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Artsen starten juridische actie voor nieuw onderzoek inzake Dr. Kelly
VS en Polen tekenen akkoord over VS-troepen
NAVO financiert spionagesysteem
Een nieuwe militaire basis wekt ergernis
Netwerk des doods
Zijn Israëlische spionnen geïnfiltreerd op internationale luchthavens?


Artsen starten juridische actie voor nieuw onderzoek inzake Dr. Kelly

Zes gerenommeerde artsen hebben een proces aangespannen om te bereiken dat er een nieuw onderzoek komt naar de dood van Dr. David Kelly. David Kelly was de wetenschapper die, enkele dagen nadat gebleken was dat hij de bron was voor een controversiële BBC-reportage, dood werd aangetroffen. De artsen zijn ervan overtuigd dat de oorspronkelijke conclusie dat er sprake was van zelfmoord, ongefundeerd was en moet worden herzien.

De wetenschapper was onder druk komen te staan toen vast kwam te staan dat hij vertrouwelijke informatie had verstrekt, waaruit bleek dat de Britse regering bewijzen tegen Irak had ‘opgepept’ om de invasie in 2003 te rechtvaardigen.

Bron: Daily Telegraph (GB), 5 december 2009

Naar boven

VS en Polen tekenen akkoord over VS-troepen

De VS en Polen hebben een overeenkomst getekend die de aanwezigheid van VS-troepen in Polen regelt. Dit maakt het mogelijk om Patriotraketten van de VS in Polen te stationeren.

Het gaat om de zogenaamde Status of Forces Agreement (SOFA), een voorwaarde voor het vestigen van een raketbasis voor grond-luchtraketten in Polen. De raketten zouden vanaf 2010 geplaatst moeten worden. In 2015 zouden de VS ook SM-3 raketten in Polen en Tsjechië willen plaatsen. Deze komen in de plaats van het door president Obama afgelaste controversiële raketschild.

Bron: AFP (Fr.), 4 december 2009

Naar boven

NAVO financiert spionagesysteem

Vijftien landen gaan geld uittrekken voor een luchtverkenningsysteem dat zal worden gestationeerd op de Italiaans-Amerikaanse marineluchtbasis in Sigonella op Sicilië. Het Air Ground Surveillance (AGS) systeem bestaat uit acht RQ-4B Global Hawk onbemande vliegtuigen voor de lange afstand die op grote hoogte opereren en de bijbehorende 800 militairen. De grondapparatuur wordt geleverd door de Canadese en Europese industrie. Het NAVO-inlichtingensysteem gaat tussen de 1,5 en 2,3 miljard dollar kosten en moet in 2012 operationeel zijn. Het zou een bijdrage kunnen leveren aan NAVO-operaties in Afghanistan en rond Somalië. Het systeem zet radarsignalen van gronddoelen om in beelden die vervolgens kunnen worden geanalyseerd.

De vijftien meebetalende landen zijn Bulgarije, Canada, Denemarken, Duitsland, Estland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië en de VS.

NB Er is enige tijd sprake van geweest dat AGS op de Duitse AWACS-basis bij Geilenkirchen zou worden gestationeerd. Uiteindelijk wilde de Duitse regering dit niet.

Bron: Stars and Stripes, 2 december 2009

Naar boven

Een nieuwe militaire basis wekt ergernis

De opening van een nieuwe basis van het Servische leger bij Bujanovac in de door Albanezen bewoonde streek vlak langs de grens heeft tot felle protesten geleid in Kosovo. Het gaat om de militaire basis Jug (Zuid) met 1000 militairen die al in 2003 was gepland, maar wegens geldgebrek een tijdlang in de ijskast was gezet.

De basis ligt in het gebied waar in 2000 en 2001 het Albanese Bevrijdingsleger van Presevo, Bujanovac en Medvedja (UCPMB) actief was.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 28 november 2009

Naar boven

Netwerk des doods

Officieel zijn de milities van de FDLR in Congo onderworpen aan VN-sancties, maar ze hebben overal helpers – van Tanzania tot en met de katholieke kerk. Dat blijkt uit het laatste vertrouwelijke rapport van de groep van VN-experts die moet toezien op het embargo tegen gewapende groepen in de Democratische Republiek Congo. Een wereldwijd netwerk maakt het de onder meer door daders van de Rwandese genocide geleide Hutu-militie FDLR mogelijk de oorlog voort te zetten. In Spanje komt door katholieke stichtingen ingezameld geld bij de milities terecht. In het rapport worden verder satelliettelefoonverbindingen van de FDLR-veldcommandanten geanalyseerd met 25 landen waaronder Duitsland, België, Frankrijk, Noorwegen en Nederland. Er is onder meer telefonisch contact met de Rwandese ballingenpartij FDU-Inkingi, waarvan de voorzitter Victoire Ingabire in Nederland woont. Zij willen volgend jaar meedoen aan de presidentsverkiezingen in Rwanda en proberen in Europa steun te krijgen als gematigde oppositie.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 25 november 2009

Naar boven

Zijn Israëlische spionnen geïnfiltreerd op internationale luchthavens?

Zuid-Afrika heeft een functionaris van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al het land uitgezet na beweringen dat de Israëlische geheime politie, de Shin-Beth, was geïnfiltreerd op het internationale vliegveld van Johannesburg bij een poging om inlichtingen te verzamelen over Zuid-Afrikaanse burgers, net name zwarte en moslimreizigers. De actie was het gevolg van een onderzoek door een plaatselijk TV-station waarbij was te zien hoe een undercover journalist werd ondervraagd door een functionaris van El Al in het publieke deel van het vliegveld. Ook vertelde een vroegere bewaker van El Al in de uitzending dat de luchtvaartmaatschappij al jarenlang een dekmantel was voor Shin Beth in Zuid-Afrika.

Bron: Information Clearing House (VS), 24 november 2009


Naar boven
Naar beginpagina