22 december 2010

Korte Berichten week 51
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Doodseskader Bangladesh getraind door Britse regering
Gaat China (eindelijk) een vliegdekschip bouwen?
De VS bedenken opnieuw een strategie voor het ondenkbare
VS willen Afrikaanse basis
Israëlische generaal gooit een bommetje
Japan plant verschuiving van militaire aandacht naar China


Doodseskader Bangladesh getraind door Britse regering

De Britse regering heeft een paramilitaire eenheid in Bangladesh getraind, die door mensenrechtenorganisaties is veroordeeld als "doodseskader van de regering", zo blijkt uit door Wikileaks uitgelekte telegrammen van de Amerikaanse ambassade ter plaatse. Leden van het Rapid Reaction Battalion (RAB) die verantwoordelijk geacht worden voor honderden buitenwettelijke moorden en naar verluid systematisch martelen, zijn door de Britten opgeleid in "ondervragingstechnieken" en "rules of engagement".

Sinds het RAB zes jaar geleden werd opgericht is het door mensenrechtenactivisten beschuldigd van meer dan 1000 moorden. Zelf geeft het hoofd van het RAB toe dat ze 622 mensen hebben gedood, dit gebeurde volgens hem echter in "kruisvuur".

Een deel van de Britse opleidingen gebeurt door politie-officieren, die werken in het kader van het National Policing Improvement Agency (NPIA), dat in 2007 is opgericht om het niveau van de Britse politie op te vijzelen.

Bron: The Guardian (GB), 21 december 2010

Naar boven

Gaat China (eindelijk) een vliegdekschip bouwen?

De Japanse krant Asahi Shimbun citeert een rapport van het Chinese Oceanische Staatsbureau dat zegt dat China in 2014 de bouw van zijn eerste vliegdekschip zal voltooien, iets dat tot nu toe niet door de regering was toegegeven. De bouw vindt voornamelijk plaats in Sjanghai en het schip zal een waterverplaatsing hebben van tussen de 50.000 en 60.000 ton. Een nucleair vliegdekschip wordt rond 2020 verwacht. De militaire medewerker van Wired, Spencer Ackerman, vindt wel dat een en ander nog met een korreltje moet worden genomen, maar experts van de marine denken dat de bouw van een vliegdekschip zeker binnen het bereik van de Chinese mogelijkheden ligt.

Bron: Wired (VS), 17 december 2010

Naar boven

De VS bedenken opnieuw een strategie voor het ondenkbare

Stel dat terroristen New York of een andere grote stad aanvallen met een atoombom? Wat moeten de mensen dan doen? De regering heeft een verrassend nieuw antwoord: Vlucht niet, ga naar een stevig gebouw en kom niet naar buiten voordat de autoriteiten zeggen dat het veilig is.

Het advies is gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat een kernaanval beter te overleven is als je je onmiddellijk verbergt voor de dodelijke straling die volgt op een explosie. Zelfs blijven zitten in een auto zou het aantal slachtoffers al met 50% laten dalen, schuilen in een kelder is nog veel beter.

Maar de regering Obama heeft een probleem: hoe kun je deze boodschap communiceren zonder alarmistisch te lijken over een onderwerp dat politici liever vermijden. Vandaar dat de autoriteiten momenteel onhandig aan het manoeuvreren zijn om een publiekskampanje op te zetten.

De experts buiten Washington zijn verdeeld. Sommigen zeggen dat de regering overreageert op een nucleaire dreiging die nauwelijks bestaat. Maar een andere school vindt dat de mogelijke gevolgen zo dramatisch zijn dat de regering eigenlijk nog veel te benauwd is.

Bron: The New York Times (VS), 15 december 2010

Naar boven

VS willen Afrikaanse basis

Het geniecorps van de Amerikaanse landmacht zou geïnteresseerd zijn in de bouw van een militaire vliegbasis in "een Noord-Afrikaans land" met het oog op een actievere Amerikaanse rol in de regionale oorlog tegen al-Qaida. Volgens de gespecialiseerde website Intelligence Online in Parijs zou een verzoek op 2 december zijn uitgegaan. Er werd niet bijgezegd om welk land het zou gaan.

De militaire plannenmakers zijn al een tijdlang bezig met de mogelijke vestiging van een vliegbasis in de woestijn en hebben zich in het verleden geconcentreerd op de lokatie Tamanrasset in Algerije, waar de Algerijnse kampanje voor terreurbestrijding zijn hoofdkwartier heeft. De Algerijnen zijn echter nogal huiverig om de Amerikanen mee te laten kijken in hun spionnenkeuken. In december 2009 vonden harde onderhandelingen plaats om Algerijnse toestemming te krijgen voor verkenningsvluchten van Amerikaanse EP-3 Orion maritieme patrouillevliegtuigen om signalen af te luisteren in een uitgestrekt woestijngebied dat ook Mauretanië en Mali beslaat.

Bron: UPI (VS), 14 december 2010

Naar boven

Israëlische generaal gooit een bommetje

Generaal-majoor Gadi Eisenkot, de commandant van het noordelijke Israëlische front, heeft een bommetje laten ontploffen door te onthullen dat de antiraketsystemen die de defensie-industrie heeft ontwikkeld, bedoeld zijn om de militaire installaties van het land te beschermen, maar niet de steden en de burgerbevolking.

Het antiraketsysteem Arrow, dat Iraanse ballistische raketten op grote hoogte moet onderscheppen, is al een tijdlang operationeel. Het is gebouwd door Israel Aerospace Industries en Boeing Co., maar is nutteloos tegen korte-afstandsraketten. Het systeem Iron Dome zou wel kunnen worden ingezet tegen de korte-afstandsraketten van Hezbollah en Hamas, terwijl David's Sling bescherming moet bieden op de middellange afstand. Twee batterijen Iron Dome, gebouwd door Rafael Advanced Defense Systems, zijn operationeel. Maar volgens de militaire plannenmakers zijn er minstens twintig nodig om enige mate van effektiviteit te bereiken. Bovendien zijn de raketten om enigszins onduidelijke redenen voorlopig opgeslagen op een vliegbasis. David's Sling, ook van Rafael, is nog in ontwikkeling.

Bron: Space Daily (VS), 14 december 2010

Naar boven

Japan plant verschuiving van militaire aandacht naar China

Japan gaat nieuwe militaire richtlijnen uitvaardigen waarbij de zware tankeenheden en artillerie die gericht zijn op Rusland worden gereduceerd ten gunste van meer mobiele troepen die een antwoord kunnen geven op de grotere Chinese aanwezigheid rond de meest zuidelijke Japanse eilanden. De nieuwe defensiestrategie zal vragen om een grotere integratie van de Japanse strijdkrachten met het leger van de VS. De berichten hierover vermelden geen bron, maar het feit dat alle grote kranten dezelfde informatie brengen wijst erop, dat deze in gebaseerd op een achtergrondbriefing door regeringsfunctionarissen.

Bron: The New York Times, 12 december 2010


Naar boven
Naar beginpagina