16 januari 2007

Korte Berichten week 3
Kees Kalkman

Inhoud:
MI 6 en Blair ruziën over deal met Saoedi’s
Special Forces botsen met CIA
Italiaanse advocaat van CIA trekt zich terug
Oude banden van Bush Sr. met de CIA onthuld
Marine kan halve vloot kwijtraken door bezuinigingen
Poolse vliegbasis middelpunt van rel over de CIA-vluchten


Naar boven

MI 6 en Blair ruziën over deal met Saoedi’s

De Britse geheime inlichtingendienst, MI6, bestrijdt de bewering van de regering Blair dat een groot corruptieonderzoek naar wapendeals met Saoedi-Arabië de nationale veiligheid in gevaar heeft gebracht. Blair had vorige maand het onderzoek van het Bureau Zware Fraudedelicten laten stopzetten onder het mom dat de Saoedi’s hadden gedreigd de samenwerking in het kader van terreurbestrijding te beëindigen. Maar volgens de inlichtingendiensten MI5 en MI6 was hiervoor geen enkele aanwijzing.

Bron: Guardian (GB), 16 januari 2007


Naar boven

Special Forces botsen met CIA

Teams van de Amerikaanse special forces die overzee actief zijn bij geheime spionagemissies, zogenaamde military liaison elements (MLE) zijn in botsing gekomen met de CIA en hebben operaties uitgevoerd in landen die bekend staan als trouwe bondgenoten van de VS – waaronder Europa. De activiteiten om terroristische netwerken in kaart te brengen en vijandelijke agenten te grijpen of te liquideren hebben onder meer geleid tot een vuurgevecht in Paraguay en de ontmaskering van een zeer gevoelige inlichtingenoperatie in Oost-Afrika.

Bron: Blacklistednews.com, 9 januari 2007


Naar boven

Italiaanse advocaat van CIA trekt zich terug

Een advocaat van de vroegere CIA-chef in Milaan, die wordt beschuldigd van het ontvoeren van een Egyptische terreurverdachte, heeft zich teruggetrokken omdat volgens haar verklaringen van hoge functionarissen van de Italiaanse geheime dienst, die de betrokkenheid van de CIA hadden toegegeven, de verdediging hadden ondermijnd. De rechtbank is begonnen verklaringen te horen om vast te stellen of 26 Amerikaanse en vijf Italiaanse inlichtingenofficieren strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.

Bron: Washington Post (VS), 9 januari 2007


Naar boven

Oude banden van Bush Sr. met de CIA onthuld

Interne documenten van de CIA die zijn vrijgegeven, bevestigen dat het oliebedrijf van de oude president George Bush voortkwam uit een samenwerkingsverband van Bush Sr. met een geheim agent van de CIA uit de jaren vijftig. Bush had tot nu toe altijd ontkend dat hij banden met de inlichtingendiensten had, voordat hij in 1976 als hoofd van de CIA werd benoemd door president Gerald Ford.

Bron: Realnews.org (VS), 8 januari 2007


Naar boven

Marine kan halve vloot kwijtraken door bezuinigingen

De Britse marine kan te maken krijgen met zware bezuinigingen en mogelijk acht oorlogsschepen kwijtraken als gevolg van een intern onderzoek naar de uitgaven van alle krijgsmachtdelen. Zes fregatten zouden worden afgestoten en twee andere schepen in een staat van verminderde paraatheid worden gehouden, waarmee de inzetbare vloot in de praktijk zou worden gehalveerd.

Bron: The Times (GB), 5 januari 2007


Naar boven

Diep in het land van Le Carré komt een afgelegen Poolse vliegbasis terecht in het middelpunt van de rel over de CIA-vluchten

Vliegveld Szymany lijkt een perfect decor voor een roman van John Le Carré. Maar nu is gebleken dat het de landingsplaats is voor gevangenen van de CIA, die worden overgebracht naar een nabijgelegen geheim detentiecentrum van de VS op de militaire basis Stare Kiejkuty

Bron: Guardian (GB), 4 januari 2007


Naar boven
Naar beginpagina