28 februari 2007

Korte Berichten week 9
Kees Kalkman

Inhoud:
Basra is het Waterloo van de Napoleon in Downing Street
CIA rekruteerde Japanse oorlogsmisdadigers
Engeland wil Amerikaans ruimteschild huisvesten
Nucleaire waakhond noemt Trident hypocriet

Naar boven


Basra is het Waterloo van de Napoleon in Downing Street

Een eervolle aftocht is al een tijdje de missie van het Britse leger in Irak. Sir Mike Jackson, de vroegere chef van de generale staf, placht de uitdrukking laat op de avond onder het genot van een glas whisky te mompelen, tijdens een van zijn regelmatige bezoeken aan Basra. Weer zo’n mooie puinhoop waarin idiote politici zijn soldaten gedumpt hadden en waaruit ze ontzet moesten worden met behoud van hun reputatie…

Het bericht van afgelopen week, dat het terugtrekken van troepen door Tony Blair plaatsvond na een ultimatum van de legertop dat het nu genoeg was geweest, klonk geloofwaardig.

Bron: Simon Jenkins in The Times (GB), 25 februari 2007


Naar boven

CIA rekruteerde Japanse oorlogsmisdadigers

Kolonel Masanobu Tsuji was een fanatieke Japanse militarist en een wrede krijger, die na de Tweede Wereldoorlog werd opgejaagd wegens het afslachten van Chinese burgers en medeplichtigheid aan de dodenmars van Bataan [provincie op de Filippijnen]. En toen werd hij spion voor de VS. Onlangs vrijgegeven CIA-documenten laten veel uitgebreider dan tot toe zien hoe Tsuji en andere verdachte Japanse oorlogsmisdadigers in de eerste jaren van de koude Oorlog werden gerekruteerd door de inlichtingendiensten van de VS.

Bron: Associated Press (VS), 24 februari 2007


Naar boven

Engeland wil Amerikaans ruimteschild huisvesten

Voor Britse toeschouwers lijkt het felle debat van deze week over de plannen om het nog flinterdunne Amerikaanse anti-raketschild uit te breiden over Europa op een herhaling van een episode uit de Koude Oorlog. De Russische president Poetin kondigde een “onvermijdelijke wapenwedloop”aan, een Russische generaal gromde dat Russische raketten gericht zouden worden op de onderscheppingsraketten in Oost-Europa, de Poolse premier voelde zich “bedreigd” en de Tsjechische minister van buitenlandse zaken (een prins met een indrukwekkende snor) klaagde over “chantage”. Allemaal erg exotisch. Maar nu blijkt dat Tony Blair sinds afgelopen herfst zonder veel ruchtbaarheid bezig is met een campagne om de basis voor de onderscheppingsraketten in Engeland te krijgen.

Bron: The Economist (GB), 23 februari 2007


Naar boven

Nucleaire waakhond noemt Trident hypocriet

Volgens het hoofd van het Internationale Atoomagentschap, El-Baradei kan Engeland niet van andere landen verwachten dat ze afzien van het verwerven van kernwapens, als het zelf de afschrikkingsraket Trident aan het opvoeren is.

Bron: Daily Telegraph (GB), 21 februari 2007Naar boven
Naar beginpagina