12 april 2007

Korte Berichten week 15
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Russische generaal zegt dat de VS nog steeds militaire actie tegen Iran voorbereiden
Iran in sterkere positie na vrijlating matrozen
Levendige handel in geheime terreurinformatie
Frankrijk ‘seconden verwijderd’ van het neerschieten van Israëlisch vliegtuig

Naar boven

Russische generaal zegt dat de VS nog steeds militaire actie tegen Iran voorbereiden

Ook na de vrijlating van 15 Britse matrozen en mariniers hebben de VS hun plannen om Iran aan te vallen niet opgegeven, aldus kolonel-generaal Leonid Ivashov, voorzitter van de Russische Academie voor geopolitieke problemen.
De generaal benadrukte dat er nog steeds drie grote groepen Amerikaanse oorlogsschepen in de Arabische Zee en de Perzische Golf aanwezig zijn met in totaal 450 kruisraketten die op scherp staan. Volgens Ivashov zullen de kruisraketten bij verrassing in twee aanvalsgolven worden ingezet tegen de Iraanse luchtverdediging. Bij elke aanvalsgolf zullen daarnaast 150 vliegtuigen meedoen.

Bron: Interfax (Rusland), 8 april 2007

Naar boven

Iran in sterkere positie na vrijlating matrozen

Volgens de Wall Street Journal heeft Iran door de onverwachte vrijlating van 15 gevangen genomen Britse militairen zijn regionale positie in het Midden-Oosten aanmerkelijk versterkt. De Amerikaanse regering had verwacht dat de patsituatie rond de zeelieden veel langer zou duren. In Washington wordt er nu over beraadslaagd of men de strategie tegenover Iran moet wijzigen of een scherpere koers moet varen. Een cruciaal punt in de discussie is of de VS door moeten gaan met een volgende ronde marine-oefeningen in de Perzische Golf, deze keer met fregatten (destroyers) en kruisers. Sommige hoge militairen stellen dat de vorige oefening, die plaatsvond toen de Britse matrozen gevangen werden genomen, Teheran heeft uitgelokt. Volgens Karim Sadjadpour, een Iraanse onderzoeker van de Carnegie Endowment for International Peace is het in wezen een spelletje blufpoker (a game of chicken).

Bron: Wall Street Journal (VS), 5 april 2007 (papieren editie)

Naar boven

Levendige handel in geheime terreurinformatie

Omkoopbare medewerkers van het Bundeskriminalamt (BKA) hebben jarenlang informatie over terroristische activiteiten in Duitsland aan journalisten verkocht. De afnemers waren onder meer drie medewerkers van het weekblad Focus. Volgens BKA-hoofd Jörg Ziercke gaat het om een “levendige handel in staatsdocumenten”. Een zelfmoord van een BKA-directeur uit 1993 zou verband houden met de affaire. Het ging om gegevens over terroristische netwerken, geplande bomaanslagen in het buitenland en beoordelingen van de “situatie rond NBC-wapens”in Duitsland.

Bron: Frankfurter Allgemeine Zeitung (BRD), 5 april 2007

Naar boven

Frankrijk ‘seconden verwijderd’ van het neerschieten van Israëlisch vliegtuig

Frankrijk en Israël dreigen in een felle confrontatie met elkaar te komen in Zuid-Libanon nadat Israëlische gevechtsvliegtuigen opdoken boven posities van het Franse UNIFIL-contingent. In één geval ‘waren Franse troepen “slechts twee seconden verwijderd” van het afschieten van een luchtdoelraket op twee Israëlische F-15 vliegtuigen die schijnaanvallen uitvoerden boven een vooruitgeschoven post.

Bron: The First Post (GB), 3 april 2007


Naar boven
Naar beginpagina