6 juni 2007

Korte Berichten week 23
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Slapende beer lijkt te wakker te worden
Zwarte vlekken op het witte vest van Kouchner
Libanon en de geplande VS luchtmachtbasis in Kleiaat
Ingrijpen, maar hoe?
Afrikaanse Unie zoekt luchtsteun van NAVO in Somalië
Afrikacommando van de VS baart nieuwe zorgen
Kernoorlog in de Saharawoestijn
Rijstboeren stappen over op papaver

Naar boven

Slapende beer lijkt te wakker te worden

De Russische beer is ontwaakt uit een winterslaap van twintig jaar en is zowel hongerig als slechtgehumeurd. Er is niets lugubers aan deze ontwikkeling. De laatste twintig jaar van de Russische geschiedenis waren abnormaal en zijn nu voorbij. De VS is gewend om Rusland als vazal te gebruiken. Maar nu zal Washington de Russen opnieuw moeten gaan behandelen als een grote mogendheid met legitieme internationale belangen.

Bron: Eric Margolis in Edmonton Sun (Canada), 3 juni 2007

Naar boven

Zwarte vlekken op het witte vest van Kouchner

De nieuwe Franse minister van buitenlandse zaken Kouchner staat internationaal bekend als voorvechter van humanitaire interventie en is oprichter van Artsen zonder Grenzen. Maar volgens publicaties in Frankrijk is hij ook adviseur geweest van twee van de meest corrupte Afrikaanse autocraten, de presidenten van Gabon en Congo Brazzaville. En in 2003 kwam hij in het nieuws door geld aan te nemen van Total om het image van de Franse oliemaatschappij in Birma schoon te wassen. Frankrijk heeft nog lang geen afstand genomen van de schaduwkanten van zijn interventies in Afrika.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 31 mei 2007

Naar boven

Libanon en de geplande VS luchtmachtbasis in Kleiaat

Niet ver van het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr al-Bared, waar momenteel gevochten wordt zal later dit jaar mogelijk de bouw van een basis voor de Amerikaanse luchtmacht beginnen. Volgens de Libanese pers gaat het om een door de NAVO geïnitieerd projekt dat op het verlaten vliegveldje Kleiaat bij Tripoli een basis wil realiseren die wordt aangeduid als ‘Lebanese Army and Security Training Centre’. In feite zou het gaan om een basis voor snelle interventietroepen van de NAVO.

Bron: Counterpunch (VS), 30 mei 2007

Naar boven

Ingrijpen, maar hoe?

Met de eis tot een interventie in Darfoer van de nieuwe Franse minister van buitenlandse zaken Kouchner is een niet gepland agendapunt voor de vergadering van de ministers van buitenlandse zaken van de G-8 in Potsdam ter tafel gekomen..Kouchner wil een ‘humanitaire corridor’ vanuit Tsjaad naar Darfoer laten beveiligen door een “door de VN gemandateerde troepenmacht met Europese onderdelen”. Officieel bestaat bij de Duitse Bondsregering voor dit idee niet de minste geestdrift. Maar zo eenvoudig is het niet. Op enkele honderden kilometers van Darfoer zitten in Tsjaad 1000 Franse elitesoldaten die niets doen tegen de oorzaken van de vluchtelingenstromen. De kritiek hierop in Frankrijk neemt toe. Kouchners idee is zelfs bij voorstanders van interventie omstreden. Maar het kan wel de deur naar het interventiedebat openbreken. Kouchners grootste Soedanese bondgenoot is Abdelwahid el-Noer, de in Parijs wonende leider van de radicale vleugel van de grootste rebellenbeweging in Darfoer, de SLA. Deze eist een opmars van de EU en de NAVO in Darfoer.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 31 mei 2007

Naar boven

Afrikaanse Unie zoekt luchtsteun van NAVO in Somalië

Het Militaire Comité van de NAVO bestudeert een verzoek van de Afrikaanse Unie (AU) om luchttransport te verzorgen voor hun troepen in Somalië. Een troepenmacht van de AU moet daar een Ethiopisch invasieleger aflossen. De NAVO verricht al vergelijkbare diensten voor een troepenmacht van de AU in Darfoer.

Bron: Mail & Guardian (Zuid-Afrika), 30 mei 2007

Naar boven

Afrikacommando van de VS baart nieuwe zorgen

De oprichting van het Africa Command van het ministerie van defensie van de VS, met de verantwoordelijkheid om veiligheid en politieke stabiliteit in de regio te brengen, heeft onrust over de militarisering van de buitenlandse politiek van de VS gewekt bij Afrikaanse landen en binnen de regering van de VS. Het Africa Command (AFRICOM) begint zijn operaties in oktober vanuit een tijdelijk hoofdkwartier in Sturttgart. Bij het ministerie van buitenlandse zaken en het agentschap voor ontwikkelingshulp van de VS bestaat de angst overvleugeld te worden door dit nieuwe commando van het Pentagon dat ook een grote civiele afdeling heeft die echter onder militaire regie werkt.

Bron: Walter Pincus in de Washington Post (VS), 28 mei 2007

Naar boven

Kernoorlog in de Saharawoestijn

In Niger is een grootschalige overval gepleegd op een kamp van de Franse uraniummaatschappij Areva in de buurt van de uraniummijnstad Arlit. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de ‘Mouvement des Nigériens pour la Justice die zegt de Toeareg bevolking in het noorden van Niger te vertegenwoordigen. Volgens de beweging zijn de beloften van het vredesverdrag uit de jaren negentig, dat een einde maakte aan de laatste revolte van de Toeareg, niet nagekomen.
Niger is naast Namibië de belangrijkste Afrikaanse producent van uraniumerts en hoopt rond 2010 naast Canada de grootste uraniumproducent ter wereld te worden.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 25 mei 2007

Naar boven

Rijstboeren stappen over op papaver

Boeren in zuid-Irak zijn voor het eerst begonnen met de papaverteelt in plaats van rijst te planten. De lucratieve teelt vindt plaats ten zuiden van Bagdad in de vruchtbare vlakte langs de Eufraat. De Iraakse regering kan er weinig aan doen omdat het gebied wordt beheerst door rivaliserende sjiitische milities die ook in het veiligheidsapparaat aanwezig zijn.

Bron: New Zealand Herald, 24 mei 2007


Naar boven
Naar beginpagina