20 juni 2007

Korte Berichten week 25
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Pleger aanslag Lockerbie mogelijk vrij
Turkije trekt militaire steun voor EU in
Marine VS gaat zes maanden oefenen in de Golf van Guinee

Naar boven

Pleger aanslag Lockerbie mogelijk vrij

De zaak van de enige verdachte die veroordeeld is vanwege de bomaanslag op een vliegtuig bij Lockerbie waarbij 270 mensen omkwamen, wordt mogelijk heropend nu er sterke aanwijzingen zijn dat de veroordeling gebaseerd was op onbetrouwbaar bewijs.

Als het verzoek tot heropening succes heeft zou de Libiër Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi vrij kunnen komen. Hoge justitiële en inlichtingenfunctionarissen verklaren dat de Schotse Herzieningscommissie voor Strafzaken zal concluderen dat het vonnis onzuiver is en dat de Libiër het slachtoffer is geworden van een gerechtelijke dwaling. Megrahi, een Libische inlichtingenofficier, heeft altijd beweerd dat hij onschuldig was, maar werd veroordeeld na een rechtszaak in Kamp Zeist. De nieuwe informatie, aangedragen door de advocaten van Megrahi zou wijzen naar een Palestijnse terrorist van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina – Algemeen Commando (PFLP-AC) die in een eerder stadium werd verdacht. Het PFLP-AC wordt door Syrië gesteund en door Iran gefinancierd. Dit is niet los te zien van de gevoelige periode waarin de betrekkingen tussen Iran en het Westen zijn aangeland.

Bron: The Observer (GB), 17 juni 2007

Naar boven

Turkije trekt militaire steun voor EU in

Sinds begin 2000 heeft Turkije verschillende militaire operaties van de EU ondersteund met luchtmacht en marine. Maar volgens betrouwbare bronnen heeft generaal Yilmaz Oguz, de militaire vertegenwoordiger van Turkije bij de NAVO en de EU in mei het Turkse besluit om die steun te beëindigen officieel meegedeeld aan de EU. De achtergrond zou enerzijds zijn dat Turkije ontevreden is dat het geheel buiten de besluitvorming over de Europese veiligheidspolitiek gehouden wordt. Verder is de EU niet tegemoetgekomen aan de Turkse wens om (samen met Noorwegen) deel te kunnen nemen in het Europese Defensieagentschap waar arrangementen over wapenaanschaf worden gesloten. De Noren zijn inmiddels via de ondertekening van eden overeenkomst binnengelaten, maar het Turkse verzoek is gestuit op een veto van Cyprus.

Bron: BBC Monitoring Europe – Political (GB), 7 juni 2007

Naar boven

Marine VS gaat zes maanden oefenen in de Golf van Guinee

Komende herfst zal de marine van de VS een half jaar lang in West-Afrika gaan patrouilleren. Een Amerikaans marineschip zal dienen als drijvend hoofdkwartier en opleidingsbasis op het gebied van de maritieme veiligheid. Op het schip zullen opleidingen gegeven worden aan personeel van de landen rond de Golf van Guinee, geďnteresseerde Europese landen en NGO’s. Het plan maakt deel uit van een nieuwe manier van inzet van marine-eenheden, het zogenaamde Global Fleet Station, waarbij het aanleggen van grotere schepen in havens zoveel mogelijk wordt vermeden.

Het eerste Global Fleet Station is afgelopen april begonnen met een rondreis van het hogesnelheidsschip Swift in de Caribisch gebied en Midden-Amerika, waarbij marineteams een bezoek brachten aan Belize, de Dominicaanse Republiek, Guatemala, Honduras, Jamaica, Nicaragua en Panama.
Bij de West-Afrikaanse landen gaat het om Senegal, Liberia, Ghana, Sao Tome en Principe, Kameroen, Gabon en Angola.

Bron: allAfrica.com, 7 juni 2007


Naar boven
Naar beginpagina