4 juli 2007

Korte Berichten week 27
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Spionageduikboot schuldig aan zinken van vissersschip
VS-leger is van plan aantal militairen in Europa te halveren
Thaise leger vraagt meer middelen om de opstand in het zuiden te bestrijden
Brits bedrijf gaat Chinese leger voorzien van radio´s
Britse leger verlaat Noordierse grensgebied
Geen belangstelling voor VS-basis in Afrika

Naar boven

Spionageduikboot schuldig aan zinken van vissersschip

Een Franse onderzoeksrechter heeft vastgesteld dat een ongeluk met een vissersschip, waarbij drie jaar geleden vijf Franse vissers omkwamen, vermoedelijk is veroorzaakt door een onbekende duikboot, die aan het spioneren was tijdens NAVO-oefeningen. De duikboot heeft waarschijnlijk het vissersschip onder water getrokken, toen hij verward raakte in een kabel van het schip. Bij de NAVO-oefening waren de Britse onderzeeërs HMS Turbulent en HMS Torbay en de Nederlandse duikboot Dolfijn betrokken. De rechter lijkt echter te hebben vastgesteld dat die allemaal te ver weg waren om het ongeluk te kunnen hebben veroorzaakt. De Dolfijn bevond zich op negen mijl afstand. Als dat klopt, laat het enkel de mogelijkheid open van een onbekende spionageduikboot.

Bron: The Times (GB), 29 juni 2007

Naar boven

VS-leger is van plan aantal militairen in Europa te halveren

Volgens een nieuw plan om het VS-leger in Europa te reorganiseren, zouden er van de landmacht nog maar drie gevechtsbrigades met 35.000 soldaten overblijven, terwijl er in 2005 nog 62.000 VS-militairen in Europa waren gestationeerd. Aldus de aanbeveling van een intern onderzoek in opdracht van de hoogste Amerikaanse generaal in Europa, Bantz John Craddock. De uitkomst is een compromis tussen een oud plan van de vorige minister van defensie Donanld Rumsfeld, die een voorstander was van een kleiner leger en zijn critici. Volgens het plan van generaal Craddock zouden de drie brigades die in Europa blijven zorgen voor inzet van troepen in Irak en Afghanistan. Een vierde, in de VS gelegerde brigade, zou worden overgevlogen voor oefeningen en inzet in landen als Roemenië en Bulgarije.

Bron: Christian Science Monitor (VS), 28 juni 2007

Naar boven

Thaise leger vraagt meer middelen om de opstand in het zuiden te bestrijden

Het leger van Thailand zal waarschijnlijk van de regering in 2008 25% meer geld krijgen om de separatistisch-islamistische opstand in het zuiden te bestrijden. In 2007 was er al een toename van de begroting van 33% geweest. De generale staf heeft nu om een extra begroting van 350 miljoen euro voor vier jaar gevraagd, om kampanje te kunnen voeren in drie provincies die worden bewoond door leden van de Maleise etnische minderheid. Het verzoek wordt ondersteund door het hoofd van de militaire junta die sinds september 2006 aan de macht is. Er zijn nu al 30.000 troepen ingezet en sinds januari 2004 zijn er 2300 doden en duizenden gewonden gevallen.

Bron: Le Monde (Frankrijk), 28 juni 2007

Naar boven

Brits bedrijf gaat Chinese leger voorzien van radio´s

Software Radio Technology (SRT) uit Engeland gaat via een licentieovereenkomst radio´s leveren aan drie Chinese staatsbedrijven die verbonden zijn aan het Chinese volksleger en de politie, TCB, Hisense en HYT. Volgens SRT zou het alleen gaan om radio´s voor binnenlandse gebruik. De eerste zijn al overhandigd aan de Chinese luchtmacht. SRT krijgt 30 dollar per radio voor de licentie en een startpremie van 1,2 miljoen dollar per producent. Om zich tegen piraterij te beschermen blijft SRT een essentieel onderdeel zelf produceren. De vraag naar legerradio´s zou tot 1 miljoen stuks per jaar kunnen gaan bedragen. SRT was oorspronkelijk een onderdeel van Securicor, maar is in 2002 verzelfstandigd.

Bron: The Times (GB), 28 juni 2007

Naar boven

Britse leger verlaat Noordierse grensgebied

Met het verlaten van Bessbrook Mill, tientallen jaren de drukste helikopterhaven van Europa, zijn na 37 jaar de laatste Britse troepen teruggetrokken uit het Noordierse grensgebied. Het Britse leger had ooit 106 bases en 27.000 militairen in Noord-Ierland. Er zijn nu nog 5000 militairen op 20 bases over. Tussen 1971 en 1997 zijn er in de grensprovincie South Armagh 108 Britse militairen gesneuveld ( in heel Noord-Ierland 763), terwijl ze zelden leden van de IRA in South Armagh hebben gedood of gevangengenomen. De Britten hadden er een netwerk van forten en wachttorens aangelegd waartussen vrijwel uitsluitend per helikopter kontakt werd onderhouden. In 2005 beëindigde de IRA de gewapende strijd en leverde de wapens in, nadat in 1998 al een vredesakkoord was gesloten met als doel een gemeenschappelijk protestants-katholiek bestuur over Noord-Ierland.

Bron: Associated Press (AP), 25 juni 2007

Naar boven

Geen belangstelling voor VS-basis in Afrika

Het Pentagon heeft moeite om een plek te vinden voor een nieuwe militaire basis voor het Africa Command (AFRICOM) in Noord-Afrika. Algerije en Libië hebben het verzoek botweg afgewezen en ook meegedeeld dat zij geen prijs stellen op een basis bij de buren. Het Marokkaanse ministerie van buitenlandse zaken ontkent ten stelligste dat het koninkrijk een aanbod heeft gedaan aan de VS. Volgens professor Rachid Tlemcani van de universiteit van Algiers vinden de mensen op straat dat ze al genoeg te stellen hebben met de VS in de oorlog tegen terreur, die ten koste is gegaan van de rechtsorde.

Bron: United Press international (UPI), 24 juni 2007


Naar boven
Naar beginpagina