2 augustus 2007

Korte Berichten week 31
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Inzet op het land vanaf open zee
Raketsysteem VS bedoeld voor Britse luchtmachtbasis
FBI wil netwerk van informanten vormen
Poetin stuurt een duikboot om een deel van het poolgebied te claimen
RAF-piloten stijgen op om Russische bommenwerpers te onderscheppen

Naar boven

Inzet op het land vanaf open zee

De regering van de Duitse Bondsrepubliek wil van de marine een expeditionair korps maken en schaft daartoe nieuwe fregatten van het type F 125 aan. De wapensystemen van de Duitse marine worden in toenemende mate geschikt gemaakt om een rol te spelen bij de landoorlog. Van de bouw van de schepen profiteren in hoofdzaak de Duitse werven. Bij de inzet van de Duitse marine zal ook de olie-industrie baat hebben. Daaraan bestaat in hoge NAVO-kringen geen twijfel. Zo kenschetste de huidige directeur voor politieke planning van de NAVO Jamie Shea – nog bekend als woordvoerder tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 – onlangs op een congres in Londen de rol van de NAVO-marine als volgt: “In de NAVO denken we er zeer actief over na hoe wij onze marinestrijdkrachten kunnen verbinden met de olieconcerns”.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 26 juli 2007

Naar boven

Raketsysteem VS bedoeld voor Britse luchtmachtbasis

Vredesactivisten beschuldigen de Britse regering ervan op slinkse wijze de RAF-basis Menwith Hill bij Harrogate in Yorkshire tot een belangrijk militair doelwit te maken door toe te laten dat de basis onderdeel wordt van het raketverdedigingssysteem van de VS. Minister van defensie Des Browne heeft in een brief aan het Lagerhuis meegedeeld dat hij aan een Amerikaans verzoek had voldaan om de basis onderdeel te maken van het raketschild.

Bij de zwaar bewaakte basis wordt elk jaar een vredesdemonstratie gehouden, omdat van daaruit door de VS berichtenverkeer wordt afgeluisterd. Die zal nu waarschijnlijk een veel grotere omvang gaan krijgen.

Bron: The Independent (GB), 26 juli 2007

Naar boven

FBI wil netwerk van informanten vormen

De FBI wil duizenden geheime informanten in de VS rekruteren als onderdeel van een omvangrijke poging om zijn inlichtingencapaciteit te vergroten. De informanten moeten geheimen achterhalen over mogelijke terroristen en buitenlandse spionnen en zullen in sommige gevallen ook ingezet worden bij criminele onderzoeken. Om het groter aantal zogenaamde menselijke bronnen te verwerken zal er ook een nieuw systeem voor gegevensbeheer komen dat de rapporten van de meer dan 15.000 informanten kan opslaan en de betrouwbaarheid ervan verifiëren. Hoewel veel van de informanten blijkbaar VS-burgers zullen zijn, zullen sommige ook in het buitenland worden gerekruteerd door FBI-agenten die aldaar zijn gestationeerd. De totale kosten van het project bedragen 22 miljoen dollar.

Bron: ABC News (VS), 25 juli 2007

Naar boven

Poetin stuurt een duikboot om een deel van het poolgebied te claimen

Rusland verhoogt de inzet bij zijn claim op een groot stuk van het gebied binnen de noordelijke poolcirkel door een onderzeeër naar de Noordpool te sturen om daar een titanium vlag te plaatsen op de bodem van de zee. De expeditie is onderdeel van een wedstrijd om rechten op te eisen in het gebied dat zeer rijk aan grondstoffen zoals olie is. Naarmate de klimaatverandering het ijs doet smelten kan het ook een lucratieve korte verbinding worden voor schepen die varen tussen Azië en Noord-Amerika.

De Noordpool is Russisch, verklaarde de leider van de expeditie, het parlementslid Artur Chilingarov, voordat hij koers zette naar Moermansk.

Bron: Evening Standard (GB), 24 juli 2007

Naar boven

RAF-piloten stijgen op om Russische bommenwerpers te onderscheppen

Gevechtsvliegtuigen van de Royal Air Force zijn gisteren opgestegen om twee Russische strategische bommenwerpers van het type Tu95 ‘Bear’ te onderscheppen die op weg waren naar het Britse luchtruim. De bommenwerpers die zijn gestationeerd op het Kola schiereiland bij Moermansk patrouilleren regelmatig langs de Noorse kust, maar hun opduiken ter hoogte van Schotland is zeer ongebruikelijk. Uiteindelijk keerden de Russische vliegtuigen om voordat ze het Britse luchtruim hadden bereikt. Het incident kan veelzeggend genoemd worden in een periode dat de Brits-Russische betrekkingen verziekt zijn door de affaire Litvinenko. De geest van de Koude Oorlog lijkt teruggekeerd naar het Noord-Atlantisch gebied.

Bron: The Times (GB), 18 juli 2007


Naar boven
Naar beginpagina