11 september 2007

Korte Berichten week 37
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Angst voor Brusselse relbestrijders, die binnenkort door de straten van Londen denderen
Noorse inlichtingendienst actief in Iran
Plan Northcom voor vijfdaagse oefening Noodtoestand
Is marineoefening van vijf landen de voorbode van een Aziatische NAVO?
Inlichtingenchefs praten over terreur en piraterij
China houdt onverwachts militaire oefeningen

Naar boven

Angst voor Brusselse relbestrijders, die binnenkort door de straten van Londen denderen

De European Gendarmerie Force (EGF) is de eerste politieformatie die rechtstreeks onder de EU komt te vallen en door sommigen wordt gezien als een volgende stap op weg naar een superstaat.

Het 5000 sterke corps dat bedoeld is om ordeverstoringen de kop in ter drukken heeft onlangs een training in Italië afgesloten. Het bestaat uit paramilitaire politiemensen uit Italië, Frankrijk, Portugal, Spanje en Nederland. Aanvankelijk zal de EGF vooral een rol spelen bij internationale operaties, maar ze kunnen ook worden ingezet binnen de EU.

Het nieuwe corps heeft een permanent hoofdkwartier in Vicenza (Italië) waar duizenden politiebeambten een uitgebreide training voor allerlei situaties hebben ondergaan. Ze blijven hun eigen uniform dragen met een EGF-armband waarop een grijze exploderende granaat met een zwaard te zien is op een blauwe ondergrond. Volgens het Britse ministerie van buitenlandse zaken zijn er omstandigheden denkbaar waarin het corps in Engeland wordt ingezet.

Bron: Daily Express (GB), 9 september 2007

Naar boven

Noorse inlichtingendienst actief in Iran

Het hoofd van de Noorse inlichtingendienst, Torgeir Hagen, heeft een bericht van NRK TV bevestigd dat Noorse inlichtingenagenten actief zijn in Iran.

Volgens generaal-majoor Hagen brengt de inlichtingendienst het mogelijke Iraanse kernwapenprogramma in beeld, registreert bedreigingen tegen de bondgenoten van Noorwegen en probeert tegelijkertijd de Noorse belangen in het land veilig te stellen.

Professor Daniel Heradstveit van het Noorse Instituut voor Internationale Zaken (NUPI) toont zich geschokt: Als klein land zouden we de rol van bruggenbouwer naar Iran op ons moeten nemen. Maar nu nemen we taken op ons die grotere landen zouden moeten doen.

Het is bekend dat Noorwegen al jaren inlichtingen verzamelt voor Britse en Amerikaanse operaties in heel de wereld. Volgens NRK voert Noorwegen uitgebreide inlichtingenoperaties uit in de Balkan, Soedan, Irak en Afghanistan.

Bron: The Norway Post (Noorwegen), 8 september 2007

Naar boven

Plan Northcom voor vijfdaagse oefening Noodtoestand

Het Noordelijk Commando van het VS-leger (USNORTHCOM) heeft plannen bekend gemaakt voor de antiterreuroefening Vigilant Shield 08. De oefening die van 18 tot 20 oktober zal worden gehouden wordt beschreven als voorbereiding, preventie en reactie op een aantal nationale crises. In feite is de oefening een scenario voor het uitroepen van de noodtoestand.

Bron: IntelStrike Blog Network (VS), 5 september 2007

Naar boven

Is marineoefening van vijf landen de voorbode van een Aziatische NAVO?

Het optreden van India als gastheer voor grootschalige militaire oefeningen van vier landen onder leiding van de VS heeft tot felle protesten van linkse partijen die de regeringscoalitie (in India) ondersteunen geleid. De marineoefening Malabar 07-2 is de grootste en ingewikkeldste waaraan India ooit heeft deelgenomen; er nemen een vijfentwintigtal schepen aan deel uit India, de Verenigde Staten, Australië, Japan en Singapore. Daarbij zijn drie vliegdekschepen (twee uit de VS en één uit India), onderzeebootjagers en fregatten. Vliegtuigen vanaf de vliegdekschepen en het vasteland, spelen een belangrijke rol en zullen luchtgevechten uitvoeren. Malabar wordt gehouden in de Golf van Bengalen bij de havenstad Visakhapatnam waar het oostelijke commando van de Indiase marine is gevestigd.

China ziet deze onderneming als het begin van een “Aziatische NAVO” waardoor het uiteindelijk zal worden omsingeld.

Bron: Praful Bidwai in Antiwar.com (VS), 8 september 2007

Naar boven

Inlichtingenchefs praten over terreur en piraterij

De hoofden van de militaire inlichtingendiensten van 19 landen zijn in Koeala Loempoer bijeengekomen om voor het eerst te spreken over terrorisme, maritieme veiligheid en hulp bij rampen. De eerste conferentie van hoofden van inlichtingendiensten uit Azië en de Stille Oceaan is georganiseerd door Maleisië (generaal-majoor Mohamed Salleh Ismail van de militaire inlichtingendienst) en de VS (luitenant-generaal Michael Maples van de Defense Intelligence Agency). Er waren vertegenwoordigers van Australië, Bangladesh, Groot-Brittannië, Brunei, Cambodja, Frankrijk, India, Indonesië, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Pakistan, de Filippijnen, Singapore, Zuid-Korea, Sri Lanka, Thailand, de Verenigde Staten en Vietnam.

Volgens de organisatoren was China wel uitgenodigd maar had op het laatste moment afgezegd zonder opgaaf van redenen.

Bron: AFP (Frankrijk), 7 september 2007

Naar boven

China houdt onverwachts militaire oefeningen

Het Chinese leger heet begin september onverwacht vierdaagse militaire oefeningen in het noordoosten van het land gehouden. De oefeningen, die algemeen worden beschouwd als voorbereiding op een eventuele invasie van Taiwan, hebben het eiland onaangenaam getroffen. Taiwan en de VS werden volkomen verrast door het bericht over de oefeningen op het schiereiland Shandong.

Bron: Kyodo News (Japan), 6 september 2007


Naar boven
Naar beginpagina