10 oktober 2007

Korte Berichten week 41
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Documenten bevestigen geheim verdrag over Okinawa
Nucleair transport met explosieve implicaties
Zit er een spookterreurgroep achter Fritz G.?
Rusland voert de bombardementsoefeningen bij Alaska op
VS verzorgen 42% van de wereldmarkt voor wapens
Nieuw commando AFRICOM voornamelijk buiten Afrika gelegerd
Amerikaanse onderscheppingsraketten in Europa snel genoeg om Russische strategische raketten te raken
Kernwapens B-52 waren op weg naar Iran: luchtmacht weigerde transport

Naar boven

Documenten bevestigen geheim verdrag over Okinawa

Onlangs ontdekte VS-documenten bevestigen dat er een geheime overeenkomst was die toestond dat Amerikaanse kernwapens in noodsituaties in Japan zouden worden gestationeerd in ruil voor de overdracht van Okinawa aan Japan in 1972.

Hoewel verschillende boeken en rapporten tot nu toe het bestaan van dit verdrag onthuld hadden, is dit de eerste keer dat dit ook wordt bevestigd door officiële VS-documenten die betrekking hebben op personen die rechtstreeks bij de onderhandelingen betrokken waren.

Bron: The Japan Times, 9 oktober 2007

Naar boven

Nucleair transport met explosieve implicaties

Afgelopen maand werden zes met kernwapens geladen AGM-129 kruisraketten van Minot Air Force Base (North Dakota) naar Barksdale Air Force Base in Louisiana gevlogen waar ze 10 uur op de landingsbaan bleven staan voor ze gevonden werden. De aanvankelijke persberichten over dit incident gingen voorbij aan de belangrijkste kwestie, namelijk hoe het mogelijk was dat zes met kernwapens geladen kruisraketten zoekraakten.

Bron: Star-Telegram.com (VS), 7 oktober 2007

Naar boven

Zit er een spookterreurgroep achter Fritz G.?

Met ongebruikelijke openhartigheid laten de veiligheidsinstanties momenteel zien hoe onzeker hun kennis over de islamistische terreur eigenlijk is. Begin september werden in het Sauerland drie veronderstelde terroristen gearresteerd die in een vakantiehuisje hadden geprobeerd explosieven te vervaardigen. Volgens het openbaar ministerie waren ze actief in opdracht van de Islamitische Jihad Unie (IJU) uit Oezbekistan. Maar de veiligheidsdienst in Stuttgart betwijfelt nu of een dergelijke groepering überhaupt wel bestaat.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 6 oktober 2007

Naar boven

Rusland voert de bombardementsoefeningen bij Alaska op

Oefeningen van Russische oorlogsvliegtuigen in de buurt van Alaska zijn de laatste maanden routine geworden. Van de zomer hebben de Russische bommenwerpers zeker zeven keer geoefend in een bufferzone net buiten het luchtruim van de VS. Gevechtsvliegtuigen van de VS en Canada, meestal van het type F-15, zijn elke keer opgestegen om de Russische vliegtuigen (in aantal variërend van twee tot zes) te escorteren. Ze kwamen van het gezamenlijke luchtverdedigingscommando van de VS en Canada, NORAD.

Bron: Air Force Times (VS), 2 oktober 2007

Naar boven

VS verzorgen 42% van de wereldmarkt voor wapens

Terwijl de oorlogen in Irak en Afghanistan een stroom van wapenorders bij de buurlanden veroorzaken, hebben de VS hun leidende positie in de wereldwapenhandel opnieuw bevestigd, aldus het jaarlijkse overzicht van het Congressional Research Office. De VS kwamen in 2006 op de eerste plaats met internationale orders voor 16,9 miljard dollar en 41,9% van het marktvolume. Rusland was tweede met 8,7 miljard dollar en 21,6% van de markt. De VS, Rusland en Groot-Brittannië (3,1 miljard dollar) controleren samen 71% van de internationale wapenhandel. Het Europese marktaandeel nam af van 34,4% tot 19,1%.

Bron: The News (Pak.), 2 oktober 2007

Naar boven

Nieuw commando AFRICOM voornamelijk buiten Afrika gelegerd

Slechts een klein deel van het personeel van het nieuwe Afrika-commando van de VS zal echt binnen dit continent werkzaam zijn, 80% van de staf zal buiten Afrika gestationeerd worden. Momenteel is AFRICOM aan het opbouwen in Stuttgart in Duitsland, waar een tijdelijk hoofdkwartier is gevestigd

De achtergrond van dit gegeven is dat er in grote delen van Afrika reserves bestaan over de plannen van het Pentagon om de militaire aanwezigheid op te voeren.

Bronnen:
Stars and Stripes (VS), 25 september 2007
Defense News (VS), 1 oktober 2007

Naar boven

Amerikaanse onderscheppingsraketten in Europa snel genoeg om Russische strategische raketten te raken

Onderscheppingsraketten die in Polen moeten worden gestationeerd als onderdeel van het ruimteschild van de VS kunnen, anders dan de VS voorgeven, snel genoeg zijn om de intercontinentale raketten van Rusland te raken. Dat zegt professor Ted Postel van het befaamde Massachussetts Insitute of Techonology, een criticus van het Amerikaanse project. Volgens Postel onderschat het Missile Defense Agency van de VS de snelheid van de eigen onderscheppingsraketten en overschat het juist de snelheid van de Russische raketten.

Bron: AFP (Fr.), 27 september 2007

Naar boven

Kernwapens B-52 waren op weg naar Iran: luchtmacht weigerde transport

Volgens Wayne Madse Report, dat zich baseert op bronnen bij de inlichtingendienst, waren de zes met kernwapens geladen kruisraketten die op 30 augustus per B-52 onderweg waren boven de VS bestemd voor Iran. Krachten werkzaam binnen de luchtmacht, ondersteund door personeel van de inlichtingendiensten zouden de uiteindelijke bestemming van de kernwapens onthuld hebben waarna de missie werd afgebroken wegens interne oppositie binnen de luchtmacht en de inlichtingendiensten.

Bron: Wayne Madse Report, 26 september 2007

Noot VD AMOK: Wayne Madsen Report heeft zich in het verleden vaker gebaseerd op anonieme bronnen. Soms bleken die berichten achteraf op waarheid te berusten, in andere gevallen konden ze niet worden bevestigd. Er moet ook rekening worden gehouden met desinformatie in het kader van psychologische oorlogsvoering.


Naar boven
Naar beginpagina