5 december 2007

Korte Berichten week 49
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Duizenden vluchtelingen bij legeroffensief Filippijnen
EU uitgesloten bij vredesproces Midden-Oosten?
Ruzie tussen Turkije en Cyprus bedreigt Kosovo-missie van de EU
B-2 bommenwerpers gebruiken voor het eerst oefenterreinen in Hawaï en Alaska om bommen af te werpen
VS volgde Israëlische aanval op de voet en gaf advies

Naar boven

Duizenden vluchtelingen bij legeroffensief Filippijnen

Bijna 3000 stamleden zijn hun huizen in de bergen op het zuidelijke eiland Mindanao van de Filippijnen ontvlucht na een offensief van het leger tegen opstandelingen van het New People’s Army (NPA). Volgens Modesto Villasanta, een katholieke priester en leider van een plaatselijke mensenrechtengroep bestaat er gevaar voor een humanitaire crisis als de militaire operaties de Manobo stammen blijven verdrijven uit elf gemeentes op het eiland. De dorpelingen zijn gevlucht omdat militairen hun dorpen gebruiken als uitvalsbasis tegen de rebellen.

Afgelopen maand is het leger een offensief begonnen tegen de communistische guerrilla’s met de bedoeling hun belangrijkste basis op Mindanao in te nemen.

Het 6000 leden tellende NPA, dat actief is in 69 van de 81 provincies, strijdt al bijna veertig jaar voor de omverwerping van de regering in Manilla om die te vervangen door een maoïstisch regime.

Bij deze oorlog zijn tot nu toe 40.000 mensen omgekomen.

Bron: Reuters (GB), 3 december 2007

Naar boven

EU uitgesloten bij vredesproces Midden-Oosten?

Bij de vredesbesprekingen over Israël/Palestina in Annapolis lijkt het zogeheten kwartet van de VS, Rusland, de EU en de VN vrijwel geen enkele rol meer te spelen. De Amerikanen hebben de zaak overgenomen. Volgens het gezamenlijk Israëlisch-Palestijns document over een mogelijke vredesovereenkomst zullen “de VS het nakomen van de verplichtingen van de road map door beide partijen controleren en beoordelen.”

Het effectief buiten spel zetten van de Europeanen is opgevallen. Leila Shahid, de Palestijnse vertegenwoordiger in Europa sprak haar teleurstelling uit dat de Europeanen in het Midden-Oosten proces “buiten de boot waren gevallen op een moment dat de Amerikanen terugkomen.”

Barah Mikail van het Instituut voor Internationale en Strategische Betrekkingen in Parijs merkt op dat “de enige rol die de EU lijkt te kunnen spelen die van melkkoe en projectontwikkelaar is.” “Als de EU projecten opbouwt en Israël ze vernietigt zonder dat de EU scherp reageert verliest de EU elk respect”, aldus Mikail.

Bron: Middle East Times, 30 november 2007

Naar boven

Ruzie tussen Turkije en Cyprus bedreigt Kosovo-missie van de EU

Een militaire ruzie tussen Turkije en Cyprus kan Europese veiligheidskrachten in Kosovo in gevaar brengen door nauwe samenwerking tussen de operaties van de EU en de NAVO te verhinderen. En dat terwijl besprekingen onder internationale regie tussen Belgrado en Pristina over de status van de Servische provincie mislukt zijn.

De EU maakt zich op om de verantwoordelijkheid voor de politie in Kosovo over te nemen van de VN en zoekt nauwe samenwerking van de 1600 sterke politiemacht met de 16.000 NAVO-soldaten die de vrede moeten bewaren.

Die plannen worden nu door NAVO-lid Turkije geblokkeerd uit protest tegen een langdurig Cypriotisch veto tegen nauwere militaire banden tussen Ankara en de EU.

De Turkse opstelling is ook een belemmering voor samenwerking tussen de NAVO-strijdmacht in Afghanistan en de veel kleinere EU-operatie van 150 politiemensen.

Cyprus is sinds de Turkse invasie van 1974 in twee delen gedeeld. Die invasie werd uitgelokt door een kortstondige door de Grieken geïnspireerde coup.

Bron: Reuters (GB), 29 november 2007

Naar boven

B-2 bommenwerpers gebruiken voor het eerst oefenterreinen in Hawaï en Alaska om bommen af te werpen

Afgelopen maand hebben B-2 bommenwerpers, die met hun stealth technologie in staat zijn om goed verdedigde doelen aan te vallen, voor het eerst oefenmunitie afgeworpen op het oefenterrein Pohakuloa op Hawaii. De B-2’s zijn sinds 2004 gestationeerd op het eiland Guam om Noord-Korea af te schrikken en gaten in de regionale militaire aanwezigheid van de VS te dichten, die zijn gevallen door de inzet in Afghanistan en Irak. Tot nu toe hadden ze alleen droog geoefend.

De bommenwerpers blijven zo’n 18 uur in de lucht en worden onderweg twee keer bijgetankt. Ze vliegen ook naar het Yukon-oefenterrein in Alaska voor vergelijkbare oefeningen.

Bron: Associated Press (VS), 22 november 2007

Naar boven

VS volgde Israëlische aanval op de voet en gaf advies

Volgens bronnen van het leger en de militaire vliegtuigindustrie hadden de VS voorkennis van de Israëlische aanval van 6 september op een mogelijke Syrische kernreactor en waren ze ook indirect betrokken. Het Pentagon observeerde de Syrische verbindingen tijdens de aanvallen en heeft ook adviezen verschaft aan de Israëli over de kwetsbaarheid van de Syrische systemen.

Volgens een VS-specialist op het gebied van elektronische oorlogsvoering werd de hoofdaanval voorafgegaan door een aanval op een losstaande Syrische radarpost bij Tall al-Abuad dichtbij de grens met Turkije. Daardoor was het hele Syrische radarsysteem uitgeschakeld tijdens de daaropvolgende actie.

Bron: Aviation Week (VS), 21 november 2007


Naar boven
Naar beginpagina