19 december 2007

Korte Berichten week 51
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Italianen blokkeren bouw van VS-basis
Ecuador ontruimt VS, biedt vliegbasis aan China aan
Denen met ‘terreur T-shirts’ vrijgesproken
Inlichtingendienst VS luistert Indonesische telefoons af
Russische oorlogsschepen ankeren in Syrië

Naar boven

Italianen blokkeren bouw van VS-basis

De inwoners van Vicenza in Noord-Italië gaan met hulp van activisten uit het hele land door met het blokkeren van de geplande bouw van een nieuwe militaire basis van de VS. Toen een bedrijf op de plek waar de basis gepland is ondergrondse glasvezelkabels wilden gaan aanleggen, vulden activisten een aansluitdoos met beton. Toen een ander bedrijf wilde beginnen met de verwijdering van VS-bommen uit de Tweede Wereldoorlog van het bouwterrein, kampeerden activisten drie dagen en nachten in de kou, terwijl bondgenoten in Florence en een kleine stad bij Napels gelijktijdig protestacties uitvoerden voor de deur van kantoren van het bedrijf. Het bedrijf gooide de handdoek in de ring en heeft het werk opgeschort. En een kleine plaats buiten Vicenza heeft geweigerd om de VS een woonwijk voor de militairen te laten bouwen.

In het voorjaar zijn protestbijeenkomsten gepland bij VS-bases in Duitsland, België en de Verenigde Staten. Deze zijn voorbereid op een driedaagse internationale bijeenkomst in Vicenza, die plaatsvond ter gelegenheid van een grote demonstratie op 15 december waaraan 80.000 mensen deelnamen.

Bron: After Downing Street (GB), 17 december 2007

Naar boven

Ecuador ontruimt VS, biedt vliegbasis aan China aan

Als de gebruiksrechten van het zuidelijk commando van de VS-luchtmacht (Southcom) voor de vliegbasis Manta in 2009 aflopen kunnen de VS er op rekenen ontruimd te worden ten gunste van China.

President Jamil Mahuad had in 1999 een overeenkomst voor tien jaar ondertekend met de VS. Manta is niet van geopolitiek belang voor de nationale veiligheid van de VS, maar Southcom gebruikt de basis momenteel in de oorlog tegen drugs om cocaïnetransporten in de ‘bronzone’ Colombia te bestrijden (Plan Colombia). Er zijn rond de 475 VS-militairen gestationeerd.

President Rafael Correa wilde de verlenging van de huur van de basis eerst afhankelijk maken van toestemming voor Ecuador om in ruil daarvoor een militaire basis bij Miami te bouwen. Toen de VS dit weigerden bood Correa de basis aan aan Hutchison Port Holding uit Hong Kong. De Chinezen zullen de basis waarschijnlijk eerder voor vrachtverkeer dan voor militaire doelen gebruiken.

Bron: Alternet (VS), 13 december 2007

Naar boven

Denen met ‘terreur T-shirts’ vrijgesproken

Zeven Denen die T-shirts van de Colombiaanse Farc en de Palestijnse PFLP verkochten, zijn vrijgesproken van de aanklacht dat ze terroristische groeperingen ondersteunden. Beide groepen worden door de EU als terroristisch aangemerkt.

Het vonnis was een proefproces in het kader van een artikel uit een Deense strafwet uit 2002 die het illegaal maakte om groepen die op de EU-lijst van terreurgroepen figureren te financieren. De Denen gaven vijf euro per T-shirt aan de guerrillagroeperingen. Het hof oordeelde dat er geen bewijs was dat de aangeklaagden de grondslagen van de maatschappij wilden destabiliseren of vernietigen.

De Deense politie was vorig jaar de couturier Fighters and Lovers binnengevallen, had T-shirts en computers in beslag genomen en de website uit de lucht gehaald.

Bron: BBC News (GB), 13 december 2007

Naar boven

Inlichtingendienst VS luistert Indonesische telefoons af

VS-inlichtingenofficieren in Djakarta tappen in het geheim de mobiele telefoons van Indonesische burgers af en lezen hun SMS-berichten mee.

Een aantal Amerikaanse afluisteraars werkt vanuit het hoofdkwartier van Detachement 88 in Djakarta. Dit is een door de VS opgeleide en gefinancierde eenheid met een opdracht die omschreven wordt als terreurbestrijding. Het onderdeel was echter onlangs betrokken bij de arrestatie van een mensenrechtenadvocaat uit West-Papoea. De Papoea-advocaat Iwangin Sabar Olif werd door de politie en Detachement 88 van de straat geplukt en aangeklaagd wegens “opruiing en belediging van het staatshoofd” nadat hij SMS-berichten had doorgestuurd met kritiek op het Indonesische leger en president Yudhoyono.

De informatie over het afluisterprogramma van de VS komt uit drie bronnen, waaronder iemand die veel met de Indonesische veiligheidsdiensten heeft samengewerkt en uitgebreid met een aantal Amerikaanse afluisteraars en twee leden van Detachement 88 heeft gesproken.

Hij verklaarde dat onderdelen van Detachement 88 ook aanwezig zijn op plaatsen als Solo, Ambon en Poso.

Bron: Counterpunch (VS), 12 december 2007

Naar boven

Russische oorlogsschepen ankeren in Syrië

In een poging om zijn militaire aanwezigheid in de internationale arena uit te breiden en opnieuw een marinepresentie in het Midden-Oosten te vestigen heeft Rusland een vlooteskader naar de regio gestuurd met onder meer een geleidewapenkruiser, twee schepen voor onderzeebootbestrijding en 47 gevechtsvliegtuigen. De vloot zal voor anker gaan in de Syrische haven Tartus, waar Rusland een technische marinefaciliteit heeft. Iraanse schepen zijn daar ook aangelegd. De vloot zal taktische oefeningen met raketten houden.

Bron: Global Research (Can.), 8 december 2007


Naar boven
Naar beginpagina