Twentse Courant Tubantia
23 september 2013

Bericht over de Vredesweek vanuit Enschede

De Vredesweek, bestaat die nog? - Op slechte dagen denk ik wel eens: 'Ik ben straks de man die het licht uitdoet bij de Vredesbeweging'. Jan Schaake van Enschede voor Vrede kijkt even mismoedig maar lacht dan: "Gelukkig heb ik vaker goede dagen." Hij was er dertig jaar geleden bij op de grote demonstratie tegen kruisraketten op het Malieveld in Den Haag:

Banner Vredesweek 2013"Ik zie die generatie van toen om me heen. Die zeggen: 'Ik teken elke petitie die ik tegenkom, maar ik ga zelf niet meer de straat op'. In die zin is de Vredesbewging wel veranderd ja. Toen was het echt een demonstratiebeweging. Iedereen wilde zich laten horen. In de jaren 90 had je de Golfoorlog, JoegoslaviŽ... er was genoeg te doen voor de Vredesbeweging. Maar demonstreren, dat was over. De vredesbeweging is meer activistisch geworden. We bemoeien ons intensiever en persoonlijker met conflicten, we gaan naar brandhaarden in de wereld toe om objectieve berichtgeving te verzorgen. En we proberen actief om strijdende partijen met elkaar in gesprek te krijgen. Dat doen we nu bijvoorbeeld ook in het conflict in SyriŽ. De partijen die daar aan het vechten zijn krijg je niet om de tafel. Maar hier in Enschede wonen ook veel SyriŽrs, aanhangers van alle betrokken partijen. Hier vechten ze niet, hier hebben ze wŤl de rust om te praten. Wij proberen dat te stimuleren, in de hoop dat zij daar weer iets van overdragen."

Voor de Enschedese Vredesweek hebben leerlingen van het ROC foto's gemaakt met als thema 'Vrede'. Deze tentoonstelling is de hele week te bekijken in De Wonne aan de Noorderhagen 25 in Enschede. In het nieuwste VredesMagazine zijn de fotopagina's gewijd aan deze tentoonstelling.

Lees het hele artikel in Twentse Courant Tubantia.


Naar boven
Naar beginpagina