18 februari 2010

Korte Berichten week 7
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Intens touwtrekken tussen China en India over Nepal
Teheran zet high-tech materieel uit China in tegen demonstranten
Democratie dwarsboomt plannen voor VS-basis
Haïti, Aristide en de ideologie
Israël haalt uit naar vredesactivisten bij de Brusselse vakantiebeurs


Intens touwtrekken tussen China en India over Nepal

Jarenlang bekommerde Nepal zich niet al te veel over het bewaken van de noordelijke grens met China. Maar nu is de Nepalese minister van binnenlandse zaken op bezoek geweest in Peking en volgens de Chinese staatsmedia is er overeengekomen om samen te werken op het gebied van de grensveiligheid. Er wordt verwacht dat beide landen een programma zullen uitwerken waarbij China geld, opleidingen en logistieke steun zal leveren om Nepal te helpen de controleposten van de grenspolitie in geïsoleerde delen van het grensgebied uit te breiden. De reden hiervoor is eenvoudig: Tibet. Nepal gaat de grensovergangen sluiten, waarvan de Tibetanen lange tijd in het geheim gebruik maakten om naar India te reizen.

China en India hebben grofweg dezelfde doelstellingen in Nepal. Ze willen allebei dat de politieke situatie daar stabieler wordt. Ze maken zich allebei zorgen over hun veiligheid, waarbij India bezorgd is over de politieke agitatie aan de Nepalese kant van de grens en de mogelijkheid dat in Pakistan getrainde terroristen via Nepal naar India zouden reizen. Maar ze kijken ook met argusogen naar het recente activisme van China in Zuid-Azië, waarbij de Chinezen havens bouwen in Sri Lanka en Pakistan en zelfs nieuwe overeenkomsten sluiten met kleine landen zoals de Malediven. Mogelijke Chinese expansie in Nepal laat in India de alarmbellen laten rinkelen, vanwege de lange en poreuze grens van India met Nepal.

Bron: The New York Times (VS), 18 februari 2010

Naar boven

Teheran zet high-tech materieel uit China in tegen demonstranten

Het regime in Teheran gaat het nieuwe relbestrijdingsmaterieel dat is geïmporteerd uit China inzetten om de democratische protestbeweging te onderdrukken. Bloggers melden dat ze hebben gezien dat de voertuigen opgesteld staan rond de hoofdstad. Ze zijn uitgerust met waterkanonnen die de mensen kunnen besproeien met kokend water of traangas. Er zijn ook meldingen dat China gebruik maakt van verf en paintball-geweren om demonstranten te markeren, waardoor ze later kunnen worden geïdentificeerd en gearresteerd.

Bron:
Wired (VS), 11 februari 2010
Zie ook Korte Berichten week 3

Naar boven

Democratie dwarsboomt plannen voor VS-basis

De regering Bush had plannen om 8000 mariniers te verplaatsen van de basis Okinawa in Japan naar het eiland Guam in de Stille Oceaan. Samen met de staf, ondersteunend burgerpersoneel op contractbasis en gezinsleden kan het totaal om tegen de 50.000 mensen gaan. De overkoepelende overeenkomst tussen de VS en Japan waarvan dit onderdeel uitmaakt zou naar schatting 26 miljard dollar kosten, waarvan het grootste deel moet worden opgehoest door Japan.

Japan zou een nieuwe moderne mariniersbasis bouwen naast een bedreigd koraalrif in Nago (in het noorden van Okinawa) in plaats van het bestaande Futenma Marine Corps Air Station, dat gevestigd is in een dichtbevolkt gebied. Okinawa zou dan het oude terrein terugkrijgen (na schoonmaak van de milieuvervuiling) en de 8000 mariniers zouden naar Guam gaan. Maar nu dreigt een beweging van plaatselijke bewoners van Nago en het aantreden van een nieuwe regering in Japan deze deal te verstoren. En ook de bevolking van Guam (een gebied met een semikoloniale status binnen de VS) begint zich te roeren.

Bron: Foreign Policy in Focus (VS), 11 februari 2010

Naar boven

Haïti, Aristide en de ideologie

(..)
De massale militaire inzet van de VS in Haïti bij de aardbeving is van verschillende kanten bekritiseerd in de zin dat het eerder een bezetting dan een hulpoperatie is. Het vliegveld in de hoofdstad is nu een Amerikaanse militaire basis en Amerikaanse strijdkrachten blokkeren diverse hulporganisaties bij hun pogingen om het land binnen te komen. Dit moet klaarblijkelijk de eigen logistieke agenda van Washington dienen. Maar de omvangrijke militaire aanwezigheid kan ook dienstig zijn bij twee punten van de politieke agenda van Washington om te voorkomen dat Haïtianen over zee proberen te emigreren naar de Verenigde Staten en om de talrijke aanhangers van Aristide in bedwang te houden uit vrees dat ze opnieuw aan de macht komen.

Bron: William Blum bij Counterpunch (VS), 10 februari 2010

Naar boven

Israël haalt uit naar vredesactivisten bij de Brusselse vakantiebeurs

Op 7 februari bezochten acht vredesaktivisten de Brusselse vakantiebeurs gekleed in het kostuum van personeel van de Israëlische vliegmaatschappij El Al. Ze deelden gratis vliegtickets naar Israël uit die melding maakten van het feit dat El Al meedoet met het transport van wapens naar Israël via het Belgische vliegveld Bierset bij Luik. Het veiligheidpersoneel van El Al reageerde op deze theatrale vertoning door alle 'stewardessen' aan te houden en over te dragen aan de politie, waarna ze de cel ingingen. De actie was bedoeld om de aandacht te vestigen op het feit dat het overgrote deel van de wapentransporten van de VS naar Israël nu via Bierset verloopt. El al heeft twee tot drie vrachtvluchten per dag via dit vliegveld.

Bron: Vredesactie (Be.), 10 februari 2010


Naar boven
Naar beginpagina