11 november 2009

Korte Berichten week 46
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Riyadh verhoogt zijn inzet door deel te nemen aan de oorlog in Jemen
Cruciale oliecijfers vertekend na druk van de VS
Duitsers willen VS-kernwapens in Europa weg hebben
Chili: ex-soldaten bereid om geheimen coup te onthullen


Riyadh verhoogt zijn inzet door deel te nemen aan de oorlog in Jemen

De deelname van Saoedi-Arabië aan de oorlog in Jemen tegen de noordelijke sji’itische rebellen verhoogt op dramatische wijze de inzet in een smeulend kruitvat van conflicten in de Rode Zee en de Hoorn van Afrika, een cruciale regio voor het olietransport. De operaties van Saoedische grond- en luchtstrijdkrachten langs de grens van de Jemenitische provincie Saada, in het centrum van de al vijf jaren durende strijd tussen president Ali Abdoellah Saleh en Houthi stamleden, opent een nieuw front in de zich uitbreidende oorlog bij volmacht tussen het soennitische Saoedi-Arabië en het sji’itische Iran. Volgens westerse veiligheidsbronnen is de Saoedische inlichtingendienst al betrokken bij clandestiene operaties tegen het regime in Teheran en zijn helpers in Irak, Libanon en het roerige Iraanse grensgebied zelf.

De Saoedische beslissing onderstreept de wankele positie van Saleh. De ex-generaal, die sinds 1978 aan de macht is, heeft niet alleen te kampen met koppige Zaidi stamleden in het noorden, maar moet ook het hoofd bieden aan een steeds dreigender afscheidingsbeweging in het socialistisch geneigde zuiden en een opkomende al-Qaida in het noorden en oosten.

Tegelijkertijd verbrokkelt de Jemenitische economie doordat de bescheiden oliereserves uitgeput raken. Watertekorten leiden tot geweld op het platteland, waarvan al-Qaida dan weer profiteert.

Teheran ontkent elke betrokkenheid. Maar de Saoedische deelname aan de noordelijke oorlog zou Teheran kunnen provoceren om zijn geloofsgenoten in Jemen openlijk te hulp te schieten.

Het op 11 augustus begonnen ‘slotoffensief’ van Saleh met de naam Operatie Verschroeide Aarde is er tot nu toe niet erin geslaagd de stamleden op de knieën te krijgen. Wel zijn er zeker 250.000 mensen op de vlucht geslagen voor de militairen. De Saoedi’s zeggen nu dat ze begonnen zijn met hun operaties nadat Houthi-rebellen de grens waren overgestoken en een Saoedische officier hadden gedood. Of dat klopt is de vraag. Maar naarmate het leger van Saleh niet in de staat bleek de stamleden de baas te worden en door brute contraguerrillatactieken zelfs andere stammen in de armen van de rebellen dreef, was het een kwestie van tijd voor de Saoedi’s militair betrokken raakten om de val van het regime van Saleh te voorkomen.

De rebellen zeggen dat de Saoedi’s luchtaanvallen uitvoeren tegen hun dorpen en hun bases en ook fosforbommen tegen hen gebruiken. Op 5 november zouden de Saoedi’s een tankcolonne over de grens hebben gestuurd, terwijl F-15’s en bij de Britten gekochte Tornado’s van de koninklijke Saoedische luchtmacht posities van de rebellen bombardeerden. Afgelopen weekend waren de Saoedische grondstrijdkrachten 12 kilometer op Jemenitisch grondgebied opgerukt.

Bron: United Press International (VS), 9 november 2009

Naar boven

Cruciale oliecijfers vertekend na druk van de VS

Volgens een klokkenluider bij het International Energy Agency raken de olievoorraden veel sneller op dan blijkt uit de officiële schattingen. Een dreigend tekort zou zijn weggemoffeld uit angst voor paniekaankopen. Het leidinggevende staflid zegt dat de VS hun invloed hebben aangewend om de mate van uitputting van bestaande olievelden te onderschatten en de kans op het vinden van nieuwe reserves te overschatten.

Het blijkt dat de zogenaamde peak oil theorie aanhang wint in kringen van het wereldwijde energie-establishment. (Zie het dossier wereldcrisis en militarisme, Vredesmagazine 2009/4)

Bron: The Guardian (GB), 9 november 2009

Naar boven

Duitsers willen VS-kernwapens in Europa weg hebben

De druk binnen de NAVO om de resterende Amerikaanse kernwapens op Europese bodem te verwijderen en een nieuwe doctrine voor het bondgenootschap op te stellen, die minder afhankelijk is van nucleaire afschrikking, neemt toe. Het proces wordt gestimuleerd door de nieuwe regering in Duitsland. De Duitsers hebben daarbij de steun van de Belgen en de Nederlanders. Ook de nieuwe Noorse regering heeft opgeroepen tot een debat binnen de NAVO in het kader van de herziening van het strategisch concept van de NAVO, die in de eerste helft van het volgend jaar moet worden voltooid. De regering Obama is er ook mee bezig in het kader van een nieuwe Nuclear Posture Review die begin volgend jaar moet verschijnen.

Bron: The Guardian (GB), 6 november 2009

Naar boven

Chili: ex-soldaten bereid om geheimen coup te onthullen

Honderden ex-dienstplichtigen in Chili hebben een provocerend aanbod aan de regering gedaan: ze zijn bereid details over de misdaden van de dictatuur van Pinochet te vertellen – maar alleen als hun veiligheid wordt gegarandeerd. Ze zijn bang dat, ze als ze onthullen waar de lijken begraven zijn, het risico lopen op strafvervolging of represailles van hun superieuren, die hun tientallen jaren geleden het bevel gaven politieke gevangenen te martelen en te doden.

Bron: Associated Press (VS), 1 november 2009


Naar boven
Naar beginpagina