Utrecht 10 juli 2006

Afghanistan: De beeldvorming van de oorlog

Momenteel circuleren er twee versies van de oorlog in Afghanistan. De ene is die goedgekeurd door de Nederlandse overheid, verspreid door journalisten embedded met Nederlandse soldaten (of ad hoc verslaggevers zoals de heer Boekestijn in Trouw/Letter en Geest een paar weken geleden).

De boodschap is ongeveer als volgt: de Taliban zijn in Afghanistan een deels buitenlands (Al Qaeda/Pakistan) fenomeen dat beperkt van omvang is en militair verslagen kan worden. De huidige opleving van gevechten vindt plaats omdat de grootscheepse door de Amerikanen en Britse geleide zoek operaties (search and destroy) op het platteland een gevaar zijn voor de schaarse aantallen Taliban strijders die gedwongen worden zich te verdedigen omdat ze uit hun schuilplaatsen worden verjaagd. Ze proberen zich te verbergen onder de bevolking die met geweld wordt gedwongen om de Taliban te helpen. Het is dus een kwestie van volhouden om die kleine groepen te verslaan, om aldus stabiliteit te creëren op het platteland.

De bevolking is in principe loyaal aan de pro-westerse president Karzai. Dit is ruwweg het verhaal van het ministerie van defensie. De inzet van de NAVO troepen zal leiden naar veiligheid en stabiliteit. In Nederland komt daar nog een propaganda draai bij: namelijk als zouden de Nederlandse militaire operaties ter bevordering van stabiliteit in essentie anders zijn dan de Amerikaanse contraguerrilla operaties.

Er bestaat echter een tweede beeld van de werkelijkheid dat aanzienlijk minder positief is voor de NAVO operatie. Deze is de afgelopen weken geschetst in de Britse pers mn de Sunday Times, waar veteraan verslaggeefster Christine Lamb meeging met een Britse patrouille en een beeld beschrijft dat haaks staat op dat wat in de Nederlandse media wordt verspreid. (zie verder ook Pressure increases on coalition as Afghans return to Taliban, Wahidullah Amani, 25 juni 2006, Sunday Herald en A bad attack of Beau Geste syndrome at our expense Simon Jenkins, 5 juli 2006, The Guardian)

De belangrijkste punten:

De vragen die door Simon Jenkins in zijn kolom in The Guardian van 5 juli zijn gesteld kunnen met evenveel recht aan de Nederlandse regering worden gesteld. In de verkiezingscampagne in Nederland zouden vanzelfsprekend de boven opgesomde punten en anderen aan de orde moeten komen. In essentie ontstaat straks de beleidskeuze tussen een veelvoudige inzet van nog veel meer troepen op zoek naar een denkbeeldige stabiliteit (het licht aan het eind van de tunnel in het Vietnam van generaal Westmoreland), of een versnelde bijzonder gewelddadige terugtocht.

Karel Koster


Naar boven
Naar beginpagina