23 januari 2008

Mensenrechten in Afghanistan (deel 1)

Uit een rapport van Amnesty International blijkt er dat in sommige gevangenissen in Afghanistan en Irak, waar gevangenen door de VS en de Navo-troepen worden vastgehouden voor verhoor en berechting van hun misdaden, de gang van zaken niet bepaald volgens plan verloopt.
Daarmee bedoel ik dat veel gevangenen worden onderworpen aan dwang en martelingen, en niet op een humanitaire manier worden behandeld.

Op 19 september 2007 heeft de VN in resolutie nummer 1776 opnieuw benadrukt dat het wangedrag in de gevangenkampen van de VS en de Navo-landen in Afghanistan en Irak, waar mensen worden mishandeld, niet langer kan worden getolereerd.
Behalve dat, moet VS ook duidelijkheid verschaffen over het aantal gevangenen, hoeveel gevangenkampen ze hebben, hoeveel Afghanen zich daar bevinden en hoeveel Al Qaida strijders. Dat moeten ze rapporteren aan de Afghaanse regering zelf en niet geheimhouden.

Niettemin blijven ze in het geheim doorgaan met dit soort schandalige misdaden. Op 5 augustus 2007 heeft een VS-militair, 'DJO Darbie' die in Abu Ghraib in Irak heeft gezeten, een interview gegeven aan Radio 4 in Londen over de mishandelingen die mede door toedoen van zijn collega’s hebben plaatsgevonden in de gevangenissen.
Hij zei in dit interview het volgende: “Op de allereerste foto die ik bij mijn collega's heb gezien, stond een Iraakse man die aan een hondenriem vastzat en met de hand mee werd getrokken. Ik dacht in eerste instantie dat dit een soort grap was. Maar later bleek dat het geen grap was, toen Linny [England] samen met andere collega's nog meer foto's liet zien die ze gemaakt hadden. Daarop lagen mishandelde naakte Iraakse mannen, waaronder ook een paar doden, bont en blauw geslagen naast elkaar op de grond. Toen ik aan mijn collega's vroeg waarom ze dat gedaan hadden, zeiden ze dat dit een order was. Ik was behoorlijk kwaad daarover en ik kon me niet indenken dat mensen in de 21e eeuw nog zulke dingen kunnen doen. Daarom heb ik besloten om de foto's aan de minister van Defensie te sturen, op voorwaarde dat ze mijn naam en identiteit geheim zouden houden.”

Darbie zei ook dat hij in een kamer samen met zijn collega's zat toen er een toespraak door minister Rumsfeld werd uitgezonden. Hij denkt dat men het niet eens is met wat hij heeft gedaan, maar hij zelf zegt dat hij geen enkele spijt heeft dat hij het aan de grote klok heeft gehangen.

Tot zover de onthullingen van Darbie over oorlogsmisdaden in Irak. Ik denk dat zulke misdaden zich nog steeds dagelijks afspelen in de rond de 20 gevangenkampen in Afghanistan.
Op de website van the Guardian staat bijvoorbeeld een foto waarop te zien is dat Afghaanse gevangenen door de Navo-troepen worden mishandeld. U ziet hoe een gevangene met een doek over zijn hoofd en met de armen vastgebonden aan een houten balk mee wordt genomen.

Het mishandelen van Afghaanse gevangenen in Afghanistan door de V.S en Navo-militairen

Het Engelse dagblad 'Guardian' schrijft dat in de door VS-militairen geleide gevangenis in Baghram nog steeds Afghaanse gevangenen worden mishandeld.
Een Afghaanse journalist genaamd Satar Saidi die werkt voor de Guardian heeft het volgende gerapporteerd:
Op foto nummer 4 en 5 (gepubliceerd op BBC Persian.com) ziet u hoe in een gevangenis in de provincie Kandahar en in een andere gevangenis in Baghram mensen worden mishandeld.
Nahbi Sediqi, een Afghaanse politieman, wordt samen met vijf andere collega's door VS-militairen vastgehouden in de gevangenis op verdenking dat ze bij de Taliban horen. Hij vertelt dat helemaal werd uitgekleed,naakt werd vastgebonden en zo erg geslagen, dat hij een paar keer het bewustzijn had verloren. Verder was hij vier dagen lang buiten bij een hitte van 40 graden zonder eten en drinken in een kooi opgesloten. Toen hij bij bewustzijn kwam zag hij dat vier van zijn collega's die samen met hem in de kooi zaten al overleden waren. Een andere gevangene, genaamd Jamal Naser, werd op dezelfde dag zo hard geslagen dat hij ter plekke overleed. Zijn lijk verdween spoorloos en niemand weet tot de dag van vandaag wat er met zijn stoffelijk overschot is gebeurd.

Het dagblad Guardian vertelt dat een gevangene genaamd Husein Abdel Qader Mustafa die in gevangenis Baghram zit, aan zijn advocaat heeft gezegd dat twee Amerikaanse militairen hem onder dwang op een tafel hadden gelegd en uitgekleed en hem met een knuppel van achter hebben verkracht.

Situatie van gevangenen in Afghanistan

Ook de Afghanen zelf schenden regelmatig de mensenrechten en liegen over incidenten om hun gedrag te verdedigen.
De situatie in de Afghaanse gevangenissen in Poli-Charkhi en Baghram is beslist verslechterd.
Volgens een woordvoerder van de Afghaanse afdeling van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, Nadir Naderi, worden in de gevangenissen van de Afghaanse geheime dienst mensen gemarteld en verkracht.

In deze gevangenissen zitten volgens een commissie van het Afghaanse parlement 2000 mensen onschuldig vast. En Amnesty International Afghanistan zegt dat 24 vrouwen in de vrouwengevangenis door de politie zijn verkracht. Het probleem in de Afghaanse gevangenis blijft bestaan.

Volgens deze mensenrechtenorganisatie worden vrouwen niet alleen in de gevangenis door mannen misbruikt. Ook worden kinderen beneden de 15 jaar verplicht tewerkgesteld in de fabriek.
Sommige arme vaders in Afghanistan laten hun eigen dochter van 15 jaar trouwen met een oude man van 60 jaar, omdat hij rijk is. Ook komt het vaak voor dat rijke mannen met minderjarige meisjes trouwen die het slachtoffer zijn van vrouwenhandel.
Volgens Amnesty International stierven in 2007 in de provincies Herat, Kandahar, Helmand, Konar en Khunduz in totaal 600 vrouwen door zelfverbranding. De oorzaak was gelegen in de gedwongen huwelijken van 14 en 15-jarige meisjes met mannen van 50, 60 of 70 jaar. In één geval ruilde een commandant van de Mujahedien in de provincie Khundus een 16-jarig meisje voor een hond.
De situatie van vrouwen in Afghanistan is verslechterd, maar de regering van Afghanistan, de VN en Amnesty International hebben geen strategie ontwikkeld om de problemen van de Afghaanse vrouwen aan te pakken.

Dr. Ahmad

Naar Mensenrechten en Afghanistan (deel 2)

Bronnen:
BBC Persian
The Guardian
BBC Russian 5.8.2007
BBC News
Amnesty international 11.11.2007


Naar boven
Naar beginpagina