september 2008

AHMET POURI OVER IRAN

Op 15 juli gaf Ahmed Pouri voor de vergadering van het Haags Vredesplatform een uiteenzetting van zijn visie over de mogelijkheden van een oorlog in Iran.

Ook al zijn de berichten over oorlogsdreiging tegen Iran tegenstrijdig en volgt op krachtige taal van de VS soms een reeks van dementi’s, we moeten wel degelijk rekening houden met een aanvalsoorlog van de VS op Iran. De oorzaak ligt in de toenemende omsingeling van Iran door Amerikaanse eenheden, die zich in toenemende mate bewapenen. Deze bewapening zelf kan oorzaak zijn voor het (onvoorzien) uitbarsten van deze oorlog op gelijke wijze als met de Eerste Wereldoorlog is gebeurd (cf. E. Hobsbawn, The age of imperium). De VS willen een aansluiting van het Midden-Oosten in een soort NAVO-pact, en kan daarbij geen dwarsliggers hebben. Daarom worden er ofwel bases gevormd, zoals Bahrein, Koeweit of in uitvalbases vóór de Perzische Golf, of landen worden erbij betrokken als Saudi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten (waar Frankrijk een basis krijgt), of er treedt een Amerikaanse bezetting op, zoals in Irak en Afghanistan. De omsingelingspolitiek van Iran dateert vanaf de val van de Sovjet-Unie, omdat de VS nu de kans zien de oliebronnen in het Midden-Oosten te controleren (S. Huntington, auteur van o.a. The clash of civilizations).

Als oorzaak van de oorlog wordt de dreiging van Iranese atoomwapens genoemd. In feite zijn deze niet aanwezig: Iran heeft zich volledig laten inspecteren door het Internationaal Atoomagentschap, zulks in tegenstelling tot de atoomstaten Israël, India en het instabiele, door fundamentalistische opstanden bedreigde Pakistan. Het is niet denkbaar dat Ahmedine­jad een oorlog zal wagen tegen de VS, vanaf een afstand langs technologische weg dood en verderf kunnen zaaien.

Er zijn echter verschillende aanleidingen denkbaar die het ontstaan van een oorlog in Iran aannemelijk maken:

  1. Een aanval van Israël. Deze aanval kan nooit een zelfstandig initiatief van Israël zijn, omdat het de raketten van Iran te vrezen heeft, met als gevolg enorme schade op eigen gebied. Het kan alleen aanvallen als het rekening kan houden met onvoorwaardelijke steun van de Verenigde Staten. Die zou verzekerd kunnen zijn door het PNAC-team achter Bush of door McCain, die zich openlijk heeft uitgesproken voor een oorlog met Iran.
  2. Een “Tonkin-incident”, zoals al heeft plaats gevonden in de Perzische Golf, toen speedboats zich zog. per ongeluk in Iranese wateren waagden.
Breekt er oorlog uit, dan zal Amerika niet tot bezetting van Iran overgaan met conventionele middelen. Daarvoor is Iran zo nodig nog minder stabiel dan Irak. Het is een etnische lappendeken van Koerden, Arabieren, Azeri, Pastani en andere volkeren, die zich los willen vechten van Teheran, en waarvan sommige militante eenheden zelfs bewapend zijn door de VS. Reeds nu is er in Baluchistan een conflict tussen krijgsheren gaande, waarover Teheran geen zeggenschap heeft. Een bezetting van Iran ligt dus niet in de rede, echter wel een massavernietiging door atoomwapens, mogelijk “tactische” bunkerbusters, die ´kleiner´ zijn dan de zwaarste wapens die nu denkbaar zijn. Het resultaat van de strijd zal mogelijk een afscheiding van het Arabische deel Guzestan in het westen zijn, waar zich de Iranese olievelden bevinden. De oorlog zal dan 2 à 3 weken duren, voor Israël enige honderdduizenden levens kosten – als Iran daadwerkelijk zijn raketten nog kan inzetten - , voor Iran miljoenen.

Voorstanders van een democratisch en progressief Iran moeten niet de illusie koesteren dat het Amerikaanse optreden zal leiden tot de val van het regime. Integendeel: terwijl de massa’s zich zullen mobiliseren tegen de aanvallende vijand en zich als één man achter de leider zullen scharen, zal de leider zelf alle opponenten als landverraders uit de weg weten te ruimen en een bloedbad veroorzaken.

Wij moeten ons verenigen om de oorzaken van deze komende oorlog uit de weg te ruimen. Dat betekent terugtrekking van de Amerikaanse schepen uit de Perzische Golf, ontmanteling van de bases van de Golfstaten en terugtrekking van de VS uit Irak en Afghanistan. Daarvoor moeten wij ons verenigen en ons sterk maken.


Naar boven
Naar beginpagina