24 december 2008

Door de oorlog wordt de Taliban steeds sterker (2)

Deel 2

De EU en de VS hebben in de afgelopen zeven jaar een weinig harmonische strategie gevolgd in Afghanistan. Ik denk zelf dat voor de stabiliteit en veiligheid van het land allereerst het volgende nodig is: ten eerste een goede voorbereiding voor een sterke troepenmacht met een behoorlijke capaciteit, ten tweede moet het huidige Afghaanse leger worden voorzien van modernere wapens met hulp van westerse specialisten.

De westerse landen moeten een nieuw strategisch plan ontwikkelen voor de oorlog. De twee belangrijkste punten op dit gebied zijn: wat is het doel en de oorzaak van de oorlog met betrekking tot de buurlanden en hoe komen we tot economische wederopbouw plus een betere gezondheidszorg in het land. Op deze wijze kan men zichzelf verder en beter ontwikkelen in het belang van de veiligheid van het land zelf en de buurlanden.

Ik denk dat de enige manier om te komen tot een oplossing met de Taliban is om met hen te gaan onderhandelen en het probleem op te lossen, op deze manier kan Afghanistan de bedreigingen van terroristische kant beter onder controle krijgen.

Hierdoor neemt de roep om te onderhandelen steeds meer toe, al is het maar om de gematigde tegenstanders los te weken van de harde kern. Intussen moeten de westerse landen en de VS hun afspraken met de Pakistaanse regering en hun plannen met betrekking tot het al-Qaida netwerk duidelijk maken en onderhandelen over de grensgebieden die een broedplaats vormen voor al-Qaida.

Ik denk dat de westerse landen en VS afscheid moeten nemen van hun politieke spelletjes en de waarheid boven water moeten brengen over hun geopolitieke belangen bij deze regio. Volgens het grootste deel van de wereldpolitiek kunnen deze strategieën niet langer worden getolereerd.

In de afgelopen zeven jaar was de internationale aanwezigheid in Afghanistan alleen gericht op militaire acties tegen de Taliban en de bestrijding van al-Qaida maar op het gebied van de wederopbouw, het versterken van het nationale leger en de aanpassing van het Afghaanse overheidssysteem en het stimuleren van de gezondheidszorg is er weinig gebeurd.

Volgens mij is de aanwezigheid van Bin Laden in Afghanistan en het ontstaan van al-Qaida niet helemaal de schuld van Amerika want er is aansprakelijkheid van Rusland. Ze waren teleurgesteld over het totale gebrek aan aandacht van de internationale gemeenschap. De Taliban en al-Qaida werken al langere tijd samen met de geheime dienst van Pakistan, waarbij de Taliban zijn geïnternationaliseerd.

Er worden veel NAVO militairen om het leven gebracht door de zelfmoord aanslagen die er constant plaats vinden. De nieuwe commandant van al-Qaida in Afghanistan, Mustafa Ben Yazid, is een ervaren strijder in Irak geweest, hij heeft veel nieuwe tactische plannen die hij ook in Afghanistan kan uitvoeren. Ik denk echter dat veel Talibanleiders vijandig waren tegenover het al-Qaida netwerk en op zoek waren naar een derde weg tussen de regering en de ondersteuning door de NAVO en de buitenlandse extremisten onder leiding van Ben Yazid.

De strategie van de terroristische organisatie is een geleidelijke overname van Kaboel. Volgens mij is de regering van Karzai een ramp, een historische mislukking voor Afghanistan. De oorzaak van het sterker worden van de Taliban en al-Qaida is dat de regering Karzai geen diplomatieke kanalen naar de tegenstanders heeft ontwikkeld. Zeven jaar lang heeft Karzai alleen via de telefoon en persconferenties de dialoog met de oppositie gevoerd.

Op een persconferentie in Kaboel met president Karzai op 17 november 2008 bleek dat de zwakke regering van de afgelopen zeven jaar zich nu wel actief gaat opstellen om toch met de Talibanleiders te onderhandelen.

Karzai wil graag Moellah Omar uitnodigen om te onderhandelen en wil zijn veiligheid garanderen en hem beschermen en als de westerse landen en de VS het daar niet mee eens zijn, dan kunnen ze vertrekken of hij vertrekt zelf uit de regeringsmacht, dan kunnen ze het probleem zelf oplossen, maar dan zonder hem.

Volgens de rechtbank en de Afghaanse bevolking staat Moellah Omar gesignaleerd als een topcrimineel tegenover het volk en kan niet kan worden vergeven. Een commissie van de Veiligheidsraad In New York had de namen Osama bin Laden en Moellah Omar toegevoegd aan de zwarte lijst van de meest gezochte personen die worden verdacht van terroristische activiteiten en onderworpen zijn aan sancties. De woordvoerder van de Taliban Zabihulla zei dat de beweging niet zou ingaan op het voorstel van Karzai.

Gesprekken van de Taliban met de regering Karzai zijn een propagandastunt in het kader van de presidentsverkiezing van Karzai.

Ik denk dat de aanwezigheid van de VS, de NAVO en de internationale gemeenschap in Afghanistan heel belangrijk is. Zonder buitenlandse troepen zou de regering in Afghanistan vallen. De situatie in Afghanistan vraagt om consensus van de verschillende politieke stromingen, partijen, etnische krachten en een goed mechanisme om met oppositiegroepen nationale eenheid tot stand te brengen.

Het is noodzakelijk dat de nieuwe regering van de VS een vredesinitiatief neemt om de situatie in Afghanistan te normaliseren. Dit moet op de volgende manier gebeuren.

Ten eerste moet de VS een regionale contactgroep uit de regio organiseren met instemming van de VN, waarbij de contactgroep bestaat uit de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en andere landen, zoals NAVO-landen en Saoedi-Arabië. De NAVO, en Saoedi-Arabië zouden kunnen spreken over de Afghaanse kwestie en de kwestie Kasjmier met India en Pakistan bespreken om daarvoor een oplossing te vinden. Bovendien kan de VS zo zijn imago in de wereld verbeteren en vele belangrijke internationale verbindingen herstellen Zo zijn de betrekkingen met Rusland sterk verslechterd sinds de reeks ‘kleurenrevoluties’ van de regering Bush in het gebied van de voormalige Sovjet-Unie.

En de oorlog in de Kaukasus kan volgens mij het probleem met Iran oplossen, want de rol van Iran en Rusland en andere buurlanden van Afghanistan zijn voor de stabilisatie van het land belangrijk.

Ten tweede kan de contactgroep de dialoog met de gematigde Taliban openen. Volgens mij zal president Barack Obama mogelijk een beslissing nemen in verband met de oorlog in Afghanistan, maar ik vind dat Afghanistan een prioriteit moet zijn bij de strijd van de VS tegen het terrorisme.

In het belang van de hele wereld moeten de VS en de NAVO-landen de bronnen van terrorisme in Pakistan verwijderen. Het terrorisme is een kanker, de internationale gemeenschap had besloten om de wereld ervan te bevrijden. Op 26 november 2008 bleek dat de terroristische organisatie van Lashkar-e-Toiba achter de bomaanslagen zat en een frontale aanval uitvoerde in Mumbai in India. Deze organisatie heeft zijn basis in Pakistan. Achter deze tragedie zit de geheime dienst van Pakistan, de opdrachtgever van alle terroristische acties in Afghanistan. De Britse premier Gordon Brown is het volledig eens met het standpunt van de Indiase regering en beschuldigt de autoriteiten van Pakistan ervan samen te spannen met betrekking tot terroristen die aanslagen plegen op verscheidene locaties in Mumbai.

Volgens de EU-coördinator voor terreurbestrijding is Pakistan erg belangrijk, want de getrainde strijders van al-Qaida kunnen zich er verbergen. Generaal buiten dienst Michael Hayden, het hoofd van de CIA, heeft gewaarschuwd voor een nieuwe generatie strijders die toetreden tot de gelederen van al-Qaida - jongeren die opgegroeid zijn in het westen. Volgens mij verzamelt de terroristische organisatie van de Taliban nu zelfs arme kinderen onder 12 jaar in Afghanistan om terroristische acties tegen de buitenlandse troepen en het Afghaanse leger uit te voeren. Dit dreigt te gebeuren als het terrorisme in Pakistan niet wordt aangepakt. Ik denk dat de vruchtbare manieren overwinning tegen terrorisme eenmaal aanpakkende met Pakistan voor altijd. de geheimdienst van Pakistan zijn schuldig voor alle terroristische actie door de Taliban en andere extremistische organisatie in het eigen grondgebieden.

Het leven van het Westen en andere landen staat op het spel onder de dreiging van een mogelijke grote aanval - deze keer misschien met massavernietigingswapens door de terroristische organisatie van al-Qaida en de Taliban.

Wanneer er met de Taliban wordt onderhandeld is het naar mijn mening belangrijk dat de Afghaanse regering juist de meest gematigde Taliban opzoekt om met hen te praten. Op deze manier kan de regering eerst de meest gematigde Taliban van de groep afsplitsen. Bij de top van de beweging kom je niet ver met een dergelijke aanpak omdat hun ideologie te achterlijk is. We kunnen Afghanistan niet voor de tweede keer talibaniseren. Het beste is dat we een deel van de Taliban confronteren met de moderne ideologie om met ze samen te werken. Volgens mij moeten de VS en de NAVO landen proberen Afghanistan te helpen met democratische instellingen op te bouwen, zoals hun economieën te ontwikkelen hen zo te behoeden voor de aanzwellende golf van militant islamitische extremisme organisatie.

De oorlog in Afghanistan wordt niet alleen in het land zelf gevoerd, maar er moet ook in de regio buiten de grenzen door andere landen aan worden meegewerkt. Dan zou het land zelf en de wereld een stuk vooruit kunnen komen. Er moet meer rekening houden met de traditie en normen en warden van de Afghaanse gemeenschap voor een stabiliteit. Ik denk dat de internationale gemeenschap, de VS en de NAVO vanuit een sterke positie moeten onderhandelen met de Taliban. Volgens mij volgen de strategen van Amerika bij de bestrijding van het terrorisme in Afghanistan alleen maar een militaire strategie. Er moet een sterke positie tegen het terrorisme en de oorzaken worden ingenomen. Ik denk dat in Afghanistan naast de militaire aanpak andere strategieën moeten worden toegepast zoals economische, sociale en politieke.

Een belangrijke factor is dat het land intern veel meer kan worden beveiligd door er meer troepen heen te sturen, de Afghaanse groepen beter te begeleiden en de grens tussen Afghanistan en Pakistan te beveiligen. Er moet een beter functionerende Afghaanse regering komen, waarop het grootste deel van de bevolking invloed heeft. De regering zelf moet meer mensen in het kabinet zetten die ruimdenkend zijn en het tactischer en structureler aanpakken dan Hamid Karzai in de afgelopen zeven jaar. In het huidige kabinet is er veel corruptie en machtspolitiek van de kant van de hoge adviseurs. Er moet een nieuwe regering met goede bestuurlijke capaciteiten komen voor verbeteringen van de situatie in het land. Na zeven jaar is er voor de bevolking van Afghanistan nog steeds geen inhoudelijke regeringsstrategie regering voor verbeteringen in de toekomst.

Dr. Ahmad
deel 1


Naar boven
Naar beginpagina