19 november 2009

Mannen die naar geiten staren

Zeven jaar lang nam majoor Paul H. Smith deel aan een door het congres van de VS gefinancierd topgeheim programma om officieren te trainen in het vèrzien (remote viewing) oftewel de paranormale begaafdheid waarvan verondersteld wordt dat iemand er een doelwit mee kan waarnemen zonder beperking in ruimte of tijd.

GeitHet programma werd midden jaren negentig beëindigd, maar is nu het thema van een nieuwe film met George Clooney, The Men Who Stare at Goats, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Jon Ronson. Daarin wordt het paranormale tot het uiterste doorgedreven. Soldaten proberen onzichtbaar te worden, door muren heen te lopen en zelfs een geit te doden door er lange tijd naar te staren.

Smith en anderen die deelnamen aan de feitelijke gebeurtenissen waarop boek en film zijn gebaseerd zeggen dat ze slechts losjes zijn gebaseerd op de werkelijkheid. Maar ze bevestigen ook dat de militairen wel degelijk aan het grasduinen waren in paranormale activiteiten. En dat ze daar ook nog enig succes mee hadden.

Het programma werd in 1972 begonnen dor de CIA en later overgenomen door de militaire inlichtingendienst. In totaal werden 25 vèrzieners opgeleid. Ze werden bijvoorbeeld ingeschakeld om naar Russische militaire installaties te ‘kijken’ die achter de Oeral lagen en ontoegankelijk waren voor de normale Amerikaanse inlichtingenmiddelen.

Het staren naar geiten had te maken met een vechtsport die dim mak heet oftewel de greep des doods. Het idee is je energie op zo’n manier te bundelen dat een heel geringe krachtsinspanning een maximale hoeveelheid schade aanricht. Men wilde kijken of verzwakte krijgsgevangenen met behulp van de juiste training in staat zouden zijn om genoeg krachten te verzamelen voor een ontsnappingspoging. Kolonel John B. Alexander zegt een autopsierapport te hebben gelezen dat betrekking had op een geit die onderworpen was aan de greep des doods. Hij zei dat in de ribbenkast van de geit een spoor te zien was dat precies op dat van een kogel leek, maar zonder dat er sprake was van een ingangs- of uitgangswond.

Bron: ABC News (VS), 9 november 2009


Naar boven
Naar beginpagina