20 januari 2010

Korte Berichten Haïti
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Troepen trekken Haïti binnen; VS beschuldigd het eiland te 'bezetten'
De militarisering van de noodhulp aan Haïti: humanitaire operatie of invasie?
De rol van het Westen bij de toestand in Haïti
Democratie tegenover het volk


Troepen trekken Haïti binnen; VS beschuldigd het eiland te 'bezetten'

De Franse minister die belast is met humanitaire hulpverlening heeft een beroep gedaan op de VN om de Amerikaanse rol te 'verhelderen' en stelt dat de militaire opbouw de hulpverlening belemmert.

Alain Joyandet gaf toe dat hij in de controletoren van het vliegveld betrokken werd bij een handgemeen met de VS-commandant over het vluchtplan voor een Franse evacuatievlucht. "Het gaat erom om Haïti te helpen, niet om Haïti te bezetten", aldus Joyandet.

Het in Geneve gevestigde Medicins Sans Frontieres steunde hem en zei dat honderden mensenlevens in gevaar werden gebracht omdat Amerikaanse vluchtleiders vliegtuigen met cruciale medische voorraden terugstuurden. Maar de VS-commandanten benadrukten dat zij nu prioriteit gaven aan humanitair werk en afgelopen nacht ermee akkoord waren gegaan dat hulpvluchten op het vliegveld voorgingen boven militaire vluchten nadat de VN tussenbeide was gekomen.

De VS hielden Haïti bezet tussen 1915 en 1935 en historische gevoeligheden in combinatie met frictie met andere landen over de hulpverlening hebben de Amerikanen voorzichtig gemaakt over hun rol in de operatie.

Bron: Daily Telegraph (GB), 18 januari 2009

Naar boven

De militarisering van de noodhulp aan Haïti: is dit een humanitaire operatie of een invasie?

(..)
De militaire component van de VS-operatie neigt het civiele belang om de wanhopige en verpauperde bevolking te redden te overschaduwen. De humanitaire operatie wordt niet geleid door civiele regeringsdiensten zoals de FEMA (rampenbestrijding) of USAID (ontwikkelingshulp), maar door het Pentagon. US Southern Command (SOUTHCOM) is leidend bij de besluitvorming.

Een massale inzet van militair materieel en personeel wordt overwogen. Mike Mullen, het hoofd van de Verenigde Chefs van Staven heeft bevestigd dat de VS 9-10.000 troepen naar Haïti gaan sturen waaronder 2000 mariniers. Het vliegdekschip USS Carl Vinson en zijn ondersteunende vloot is al aangekomen in Port au Prince. (..)

Bron: Michel Chossudovsky bij Global Research (Can.), 15 januari 2010

Naar boven

De rol van het Westen bij de toestand in Haïti

Elke grote stad ter wereld zou omvangrijke schade hebben geleden door een aardbeving met een kracht als die welke de hoofdstad van Haïti in de middag van 13 januari heeft getroffen. Maar het is geen toeval dat een groot deel van Port au Prince nu lijkt op een oorlogsgebied. Veel van de verwoesting die deze laatste en meest rampzalige gebeurtenis welke Haïti heeft getroffen, heeft aangericht kan het best begrepen worden als een nieuwe voor een groot deel door de mens bepaalde uitkomst van een langdurig historische proces.

(..) Routinematig wordt Haïti beschreven als "het armste land op het westelijk halfrond". Maar die armoede is het directe gevolg van misschien wel het meest brute stelsel van koloniale uitbuiting in de wereldgeschiedenis, verergerd door tientallen jaren postkoloniale repressie.
(..)

Bron: Peter Hallward in The Guardian (GB), 13 januari 2009

Naar boven

Democratie tegenover het volk

Een nieuw relaas van de recente geschiedenis van Haïti laat zien hoe de authentiek radicale politiek van de volksbeweging Lavalas en hun leider Jean-Bertrand Aristide, te bedreigend bleek voor de rijke elite van het land en hun buitenlandse steunpilaren.

Damming the Flood: Haiti, Aristide and the Politics of Containment, Verso, 480 pp
New Statesman (GB), 14 augustus 2008


Naar boven
Naar beginpagina