10 januari 2011

Politietrainingsmissie maakt ons niet veiliger

Gepubliceerd op Sargasso

Vorige week vrijdag presenteerde een trotse premier Rutte het langverwachte kabinetsbesluit voor een nieuwe missie naar Afghanistan. Dit maal een politietrainingsmissie, vooral gericht op de noordelijke stad Kunduz. 545 mannen en vrouwen, onder wie 225 trainers, moeten de Afghaanse politie opleiden zodat de NAVO-troepen in 2014, na dertien jaar bezetting, eindelijk naar huis kunnen. Omdat het gebied erg onveilig is gaan er ter bescherming ook 125 militairen mee evenals vier F-16 gevechtsvliegtuigen, die begeleid worden door nog eens 120 militairen, wat doet vermoeden dat er, anders dan bedoeld, weer stevig gevochten kan gaan worden, net als tijdens de vorige missie.

Volgens Rutte moeten de Nederlanders terug naar Afghanistan omdat het werk er nog niet klaar is, maar ook om te voorkomen dat Afghanistan opnieuw een vrijplaats wordt voor het internationale terrorisme. Om toekomstige zelfmoordterreuraanslagen zoals 9/11 te voorkomen, maar ook die in Madrid en Londen, en ook voor de veiligheid in Nederland, vindt Rutte het belangrijk om opnieuw bij te dragen aan de NAVO-bezetting van Afghanistan.

Hier lijkt de premier de plank echter finaal mis te slaan.

Uit onderzoek naar alle zelfmoordaanslagen van 1980 tot en met 2009 blijkt namelijk dat deze vrijwel allemaal (meer dan 95 procent!) juist een reactie zijn op buitenlandse bezetting, aldus de auteurs van Cutting the fuse, The explosion of global suicide terrorism and how to stop it. Dit boek, van de Amerikaanse wetenschappers Robert A. Pape en James K. Feldman, is het resultaat van een merkwaardig, jarenlang onderzoek naar de meer dan tweeduizend zelfmoordaanslagen die sinds 1980 wereldwijd dood en verderf zaaien. Voor iedereen die zich interesseert in (zelfmoord)terrorisme is dit een absolute aanrader. Nooit eerder is het fenomeen zelfmoordterrorisme zo grondig en systematisch onderzocht. Het vele bewijsmateriaal in dit onderzoek is zondermeer overtuigend en zet dikke vraagtekens bij de haalbaarheid van Rutte’s doel.

De onderzoekers hebben achterhaald dat door de westerse reactie op 9/11, met name door de bezetting van Afghanistan en Irak, er momenteel zo’n 500 procent meer zelfmoordaanslagen plaatsvinden op westerse doelen dan daarvoor. De veiligheidssituatie is dus stevig achteruit gegaan. In hun eigen woorden: "each month, there are more suicide terrorists trying to kill Americans and their allies in Afghanistan, Iraq, and other Muslim countries than in all the years before 2001 combined."

Bezetting was overigens ook het voornaamste motief voor de zelfmoordenaars van 9/11. In de ogen van de aanslagplegers, onder wie niet toevallig veel Saudi-Arabiërs, was hun actie een vergelding voor de Amerikaanse militaire aanwezigheid op het Arabisch Schiereiland. Sinds 1990, toen de Amerikanen Saddam Hoessein uit Koeweit wegjoegen, bleven de militairen in de regio achter. In hun testamenten legitimeren de vliegtuigkapers hun acties door juist hiernaar te verwijzen.

Ook wordt bezetting continu genoemd door de terroristen die verantwoordelijk waren voor de vele (pogingen tot) zelfmoordaanslagen die westerse landen sinds 9/11 parten spelen. Denk bijvoorbeeld aan de uiterst bloedige aanslagen in Madrid in 2004 en die in Londen een jaar later. Deze aanslagen van Al-Qaida waren een vergelding voor de steun aan de bezetting van Irak door Spanje en Engeland. Hetzelfde geldt voor de door de dappere Nederlander verijdelde zelfmoordaanslag aan boord van het vliegtuig van Amsterdam naar Detroit alweer ruim een jaar geleden. Deze actie werd opgeëist door Al-Qaida in Jemen en was een wraakactie voor de Amerikaanse bemoeienis in het land. En vorige maand nog pleegde een Irakese Zweed een zelfmoordaanslag in Stockholm. De man deed dit naar eigen zeggen onder andere vanwege de Zweedse deelname aan de oorlog in Afghanistan.

Dat de politietrainingsmissie Nederland veiliger zal maken ligt dus bepaald niet voor de hand. Integendeel, het is veel waarschijnlijker dat allerhande geradicaliseerde zielen hierin een rechtvaardiging vinden om aanslagen op Nederlandse doelen te plegen. Afgaande op de bevindingen in Cutting the Fuse zou Rutte er dus veel verstandiger aan doen geen nieuwe missie te sturen. Hij kan er tegelijk beter bij de Amerikanen op aandringen vredesonderhandelingen te beginnen met de Taliban. Dan maakt de premier zich meteen een stuk populairder bij zowel de Nederlanders, die in ruime meerderheid tegen de nieuwe missie zijn, als bij de Afghanen, van wie meer dan tachtig procent na decennia van oorlog serieuze vredesonderhandelingen wil met de Taliban.

Jip van Dort, historicus en freelance journalist
www.jip-van-dort.blogspot.com


Naar boven
Naar beginpagina