25 januari 2013

Korte Berichten week 4
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
VS bevestigen geheim rapport over gebruik chemisch wapen in Homs niet
Opstand in Mali na tien jaar antiterreurbeleid van de VS
Nieuw hoofdkwartier van special forces helpt Mexico bij strijd tegen drugs
Brute regimes gebruiken internettechnologie uit VS
Het Franse arsenaal in Mali
De prijs van de afschrikking


VS bevestigen geheim rapport over gebruik chemisch wapen in Homs niet

17 januari 2013 - Het State Department spreekt berichten van een van hun eigen diplomaten over een aanval met chemische middelen in Syrië tegen. The Cable, een blog van Foreign Policy, onthulde het bestaan van een geheim telegram van het Amerikaanse konsulaat in Istanboel, dat tot de schokkende konklusie was gekomen dat Syrische regeringstroepen op 23 december in Homs een chemisch hallucinogeen middel dat bekend staat als Agent 15 hadden ingezet tegen rebellen. De Amerikanen hadden met eigen experts door middel van interviews een onderzoek ingesteld naar aanleiding van videomateriaal uit Homs van slachtoffers van de aanval. Maar volgens State was er in geen geval sprake van chemische wapens en was de verzamelde informatie bovendien "anekdotisch".

Het onderzoek  kwam tot de konklusie dat mogelijk een zwaar relbestrijdingsmiddel was ingezet zoals Agent 15. Die middelen zijn niet bedoeld om dodelijk te zijn, maar als ze in te grote hoeveelheden worden geïnhaleerd kan dat wel degelijk het effekt zijn.

Nadat onder meer CNN zich op het verhaal had gestort, bleken een aantal tegenstrijdigheden, waardoor niemand tot nu toe in staat is gebleken om de gebruikte stof te detekteren. Wired haalt ten slotte Raffi Khatchadourian van de New Yorker aan als degene die komt met de meest geloofwaardige verklaring. Het zou kunnen gaan om een soort pesticide dat vergelijkbare symptomen opwekt als militaire strijdgassen en ook dodelijke gevolgen kan hebben. "Iemand heeft een primitief armeluis chemisch wapen gefabriceerd uit een landbouwgif dat algemeen verkrijgbaar is."

Inmiddels neemt de regering Obama het zekere voor het onzekere en stuurt duizenden gaspakken en bijbehorende uitrusting naar Jordanië en Turkije om de lokale troepen daarmee te trainen

Bron: Wired (Noah Shachtman)

Naar boven

Opstand in Mali na tien jaar antiterreurbeleid van de VS

17 januari 2013 - Walter Pincus vraagt zich in de Washington Post af wat er mis is gegaan met de langdurige Amerikaanse inspanningen om het terrorisme in Mali te bestrijden. Mali maakte al vanaf 2002 deel uit van het Pan Sahel Initiative (PSI) dat onder meer bedoeld was voor bescherming van de grenzen en terreurbestrijding. In dat kader gingen special forces van EUCOM, het Amerikaanse bevel in Europa, de militairen van Mali trainen.

In 2005 werd het PSI vervangen door het Trans-Sahara Counterterrorism Partnership (TSCTP). Tussen 2005 en 2008 kreeg Mali rond 37 miljoen dollar van dit programma, meer dan de helft voor militaire uitgaven.

Een van de aktiviteiten van het TSCTP was Flintlock, een gezamenlijke oefening van de VS met de legers van Algerije, Tsjaad, Mali, Mauritanië, Niger, Senegal en Tunesië. Later kwamen daar Boerkina Faso, Marokko en Nigeria nog bij. Ook Nederlandse troepen deden er een aantal keren aan mee. Het is vooral een special-forces-oefening.

In Mali werd Flintlock gehouden in 2007 en 2008. In 2009 kreeg Mali in dit kader militaire uitrusting voor 5 miljoen dollar, waaronder 37 pick-up trucks met verbindingsapparatuur, geschikt voor woestijnoorlog. In 2010 leerde het Malinese leger hinderlagen leggen in de woestijn. In 2012 werd Flintlock in Mali afgeblazen vanwege problemen in het noorden. De Nederlandse mariniers gingen niet. Na de coup in maart werd de militaire samenwerking met de VS beëindigd. De coupleider had een flink aantal militaire kursussen in de VS met glans doorlopen.

Inmiddels meldt defensie in Nederland dat er deze maand al weer 55 militairen van het Korps Commandotroepen (KCT) en het Korps mariniers naar Afrika vliegen voor Flintlock 2013, ook deze keer niet in Mali. Ze gaan samen trainen met kollega's in Senegal en Boerkina Faso. Vanaf 14 februari verplaatsen de meesten zich naar Mauritanië voor de afsluitende oefening. Het gaat allemaal door tot 8 maart. Nederland doet voor de zesde keer mee aan Flintlock.

Voor meer over de Nederlandse bijdrage aan Flintlock zie:
Broekstukken, Nederlanders in War on Terror....in Afrika

Bron: The Washington Post

Naar boven

Nieuw hoofdkwartier van special forces helpt Mexico bij strijd tegen drugs

17 januari 2013 - Het Pentagon voert de hulp aan de Mexicaanse oorlog tegen drugs op met een nieuw hoofdkwartier voor speciale operaties in de VS, waar de Mexicaanse veiligheidstroepen gaan leren hoe ze de kartels moeten bestrijden. De pas gekozen Mexicaanse president Pena Nieto wil hiervoor een paramilitaire eenheid opzetten.

Special Operations Command-North komt bij het hoofdkwartier van Northern Command in Colorado. Een generaal komt aan het hoofd te staan van het trainingscentrum voor de Mexicanen, dat gemodelleerd is naar vergelijkbare centra in Irak en Afghanistan. Het nieuwe hoofdkwartier kan ook operaties leiden tijdens rampen of de Amerikaanse kustwacht helpen schepen met verdachte lading te onderscheppen.

De Amerikaanse special forces gaan geen operaties in Mexico uitvoeren, zo wordt benadrukt. Mexico verbiedt vrijwel zonder uitzondering dat Amerikaanse militairen of politiemensen op Mexicaans grondgebied wapens dragen, hoewel Amerikaanse kommando's in het verleden trainingsmissies in Mexico hebben uitgevoerd.

Bron: Associated Press (Kimberley Dozier)

Naar boven

Brute regimes gebruiken internettechnologie uit VS

16 januari 2013 - De Canadese onderzoeksgroep Citizen Lab van de Munk School of Global Affairs in Toronto heeft ontdekt dat allerlei regeringen systemen gebruiken van de firma Blue Coat Systems uit Sunnyvale in Californië. Zo werd vastgesteld dat Egypte, Koeweit, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten een produkt van Blue Coat gebruikten voor digitale censuur. Bahrein, China, India, Indonesië, Irak, Kenia, Koeweit. Libanon, Maleisië, Nigeria, Qatar, Rusland, Saoedi-Arabië, Zuid-Korea, Singapore, Thailand, Turkije en Venezuela gebruikten apparatuur die gebruikt kan worden voor het volgen en kontroleren van internetgebruikers.

Het Amerikaanse ministerie van handel deed in 2011 een onderzoek naar Blue Coat, omdat was gebleken dat Syrië hun apparatuur gebruikte om dissidenten te monitoren. Blue Coat verklaarde toen dat er niet geleverd was aan Syrië, maar aan een distributeur in Doebai.

Bronnen:
Salon.com (Natasha Lennard)
Citizen Lab, Planet Blue Coat: Mapping Global Censorship and Surveillanmce Tools

Naar boven

Het Franse arsenaal in Mali

17 januari 2013 - Wired beschrijft de belangrijkste wapens die Frankrijk inzet in Mali:

  1. De Harfang, de Franse versie van de Israëlische Heron voor verkenning
  2. De lichte Gazelle bewapende helikopter
  3. De Mirage 2000D nachtbommenwerper
  4. Het meer geavanceerde Rafale gevechtsvliegtuig (willen ze verkopen aan India)
  5. De oude Mirage F-1CR verkenningsvliegtuigen
  6. De KC-135 tankvliegtuigen
  7. De C-17 zware transportvliegtuigen van Canada, Engeland en de VS
  8. Het ingehuurde gigantische Antonov An-124 vrachtvliegtuig
  9. De lichte pantserwagen Vehicule Blindé Leger - VBL (vergelijkbaar met Humvee)
  10. De zwaardere pantserwagen ERC-90 met 90 mm kanon, waarvan de Franse denken dat het in elk geval meer vuurkracht heeft dan de wapens van de rebellen.

Bron: Wired - Danger Room (David Axe)

Naar boven

De prijs van de afschrikking

9 januari 2013 - De Financial Times wijdt een beschouwing aan de modernisering van het Britse kernwapen. Tussen nu en 2016 moet Engeland beslissen of het zijn vier Vanguard kernonderzeeërs met elk 16 Trident II raketten aan boord gaat vervangen. Een van de Vanguards patrouilleert permanent in de Atlantische Oceaan met kernkoppen die een afstand van meer dan 11.000 km kunnen overbruggen.

De investering om de vier te vervangen kost 25 miljard pond en eet na 2020 zeker een derde van het materieelbudget van defensie op. De vroegere minister van defensie Michael Portillo (Cons.) spreekt klare taal. Hij vindt het Britse kernwapenarsenaal "volledig over de uiterste houdbaarheidsdatum. Het is noch onafhankelijk, noch wat voor middel ter afschrikking dan ook, omdat we te maken hebben met vijanden als de Taliban en al-Qaida, die je niet met kernwapens kunt afschrikken. Het is een enorme geldverspilling en gebeurt puur om redenen van nationaal prestige."

Bron: Financial Times (James Blitz)


Naar boven
Naar beginpagina