1 februari 2013

Korte Berichten week 5
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Washington laat rekening zitten na Frans protest
Westen richt zich op de dreiging uit de woestijn
Nieuwe beschuldigingen tegen Britse troepen in Irak
Handboek voor drone-aanvallen van CIA
Steekpenningen bij fregatten voor Chili


Washington laat rekening zitten na Frans protest

20 jan. 2013 - In een mogelijk signaal aan Frankrijk dat ze bij de oorlogvoering in Mali hun eigen broek op moeten houden, dienden de VS in eerste instantie een rekening van tussen 17 en 19 miljoen dollar in voor de zeker 30 militaire transportvluchten die ze hebben verzorgd voor Operatie Serval. Na een ongebruikelijk heftig protest van Parijs, aldus de Wall Street Journal, heeft Washington inmiddels laten weten de rekening te laten zitten. Een Frans verzoek om ook gebruik te kunnen maken van de tankvliegtuigen van de VS is nog niet beantwoord.

Bron: The Wall Street Journal (David Gauthier-Villars, Adam Entous)

Update: Duitsland heeft weer een heel ander probleem met hun bijdrage aan het militaire luchttransport voor Operatie Serval. De Duitsers hebben een rode-kaarthouder geďnstalleerd bij het European Air Transport Command (EATC) in Eindhoven, de gezamenlijke pool van Europese NAVO-landen voor militair transport. De Duitse officier moet voorkomen dat de Duitse vliegtuigen worden beladen met Franse wapens.

Naar boven

Westen richt zich op de dreiging uit de woestijn

20 jan. 2013 - De aanval van een gewapende fundamentalistische groep op de gasinstallatie bij In Amenas in Algerije vestigt de aandacht op pogingen van het Westen om de aktiviteiten van groepen als al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) te traceren en een halt toe te roepen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt nu Nigeria, Niger, Mauritanië, Algerije, Libië en zelfs Egypte als mogelijke doelwitten van de strijdgroepen.

De VS hebben al in 2010 Algerije geholpen bij het opzetten van een regionaal centrum voor het delen van inlichtingen in de Algerijnse stad Tamanrasset om de inspanningen de koördineren. De Britten willen samen met Afrikaanse landen een militaire basis inrichten aan de grens van Algerije en Mali, aldus een blauwdruk waar the Independent kennelijk enige inzage in heeft gehad.

Het Joint Special Operations Command van het Pentagon voert al enkele jaren geheime luchtverkenningen in de regio uit onder de kodenaam Creek Sand.

Bron: The Independent (Kim Sengupta, Brian Brady)

Naar boven

Nieuwe beschuldigingen tegen Britse troepen in Irak

19 jan. 2013 - Tijdens hoorzittingen vanaf 29 januari willen advokaten van 180 Iraakse slachtoffers nagaan of Engeland zich tijdens de oorlog tegen en bezetting van Irak heeft schuldig gemaakt aan schendingen van het internationaal recht op de punten van marteling en moord. De advokaten hopen onder meer aan de hand van opleidingsmateriaal en beleidsdokumenten aan te tonen dat de mishandelingen geen geďsoleerde incidenten waren, zoals de regering stelt, maar een systematische politiek.

Bron: The Guardian (Ed Vulliamy)

Naar boven

Handboek voor drone-aanvallen van CIA

19 jan. 2013 - De Washington Post heeft een artikel over het zogenaamde handboek (playbook) van de CIA, een gedetailleerd handboek voor de kontraterreuraanvallen met drones, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd.

In het geheime dokument wordt onder meer de procedure beschreven om namen toe te voegen aan de dodenlijsten, de juridische richtlijnen voor het uitschakelen van Amerikaanse burgers overzee en de toestemming die is vereist wanneer de CIA of het leger drone-aanvallen uitvoeren buiten oorlogszones.

Het vaststellen van het dokument is onder meer vertraagd door een intern debat over de zeer kontroversiële signature strikes, dat zijn drone-aanvallen die enkel gebaseerd zijn op verdacht gedrag, zonder dat de identiteit van de doelwitten bekend is.

Alle aanvallen in Pakistan vallen vooralsnog niet onder deze regels.

Bron: The Washington Post (Greg Miller, Ellen Nakashima, Karen DeYoung)

Naar boven

Steekpenningen bij fregatten voor Chili

19 jan. 2013 - De Chileense vertegenwoordiger van de Vlissingse marinewerf De Schelde (sinds 2000 in het bezit van Damen Shipyard Group) heeft volgens de Volkskrant steekpenningen betaald bij de verkoop van vier tweedehands fregatten aan Chili. Zeker 800.000 dollar belandde in de zakken van twee Chileense ex-officieren, vice-admiraal Patricio Basili en kapitein Juan Tapia Villalón van de materieeldienst van de Chileense marine. Guillermo Ibieta, de onlangs overleden vertegenwoordiger, had zelf 1,2 miljoen dollar commissie van De Schelde gekregen. De Volkskrant heeft zijn informatie onder meer van de officier van justitie die de zaak in Chili behandelt. De Schelde verrichtte extra werk aan de fregatten voor de Chilenen, zoals het aanbrengen van een helikopterdek, een operatie met de kodenaam Amstel. De krant schat de waarde van die order op 8 miljoen dollar. Het is niet duidelijk of De Schelde ook wist van de korruptie.

Het gaat om de fregatten Tjerk Hiddes, Jacob van Heemskerck, Witte de With en Abraham van der Hulst. Ze werden in 2004 door de Nederlandse staat voor 290 miljoen euro verkocht aan de Chileense marine. De Nederlandse regering doet de berichten uit Chili af als 'geruchten".

Er is bij een parallelle zaak tegen Chileense officieren die gaat over het lekken van staatsgeheimen, een tijd lang nog een opvallende persoon in beeld geweest: de militaire attaché van Zuid-Korea. Deze Pac Jong Lee kreeg tussen 2005 en 2009 elke maand voor 1000 euro aan pesos toegestopt van Ibieta. Voor dat geld zou Lee informatie hebben geleverd.

Een andere inlichtingenman die in de affaire figureert is generaal Lizárraga, de vroegere onderdirekteur van de Chileense militaire inlichtingendienst DINE. Hij is geen verdachte meer in de fregattenzaak, maar was wel aanwezig toen de deal in 2004 met Ibieta, mensen van De Schelde (René Berkvens en Thijs de Jong) en direkteur materieel van de marine Peter van der Struis werd beklonken. Samen met Ibieta had Lizárraga opgetreden in een eerdere omkopingsaffaire in 1998, de deal met Leopardtanks, waarbij de RDM betrokken was.

Het weblog Explosive Stuff van de Campagne tegen Wapenhandel wijdt een kommentaar aan de affaire, waarin ze twijfels uiten over meer recente orders.

Bron: De Volkskrant (Gerard Reijn)


Naar boven
Naar beginpagina