8 februari 2013
Korte Berichten week 6
Samenstelling: Kees Kalkman
Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.
Inhoud:
- VS hebben dronebasis in Saoedi-Arabië
- Wapenzendingen voor Jemen onderschept
- Chinese marine voert operaties uit in westelijk deel Stille Oceaan
- Chinees bedrijf gaat haven in Pakistan runnen
- Leveranciers van paramilitaire politie VS
- Massieve uitbreiding cybersecurity heeft allesbehalve te maken met defensie
- VS bereiden dronebasis in Noord-Afrika voor
- Britse special forces aktief in Mali
- Westen zag risiko Libische wapens over het hoofd
VS hebben dronebasis in Saoedi-Arabië
5 februari. 2013 - In de marge van de hoorzittingen in de Senaat over de benoeming van John O. Brennan tot direkteur van de CIA is naar buiten gekomen dat de VS sinds twee jaar een dronebasis in Saoedi-Arabië hebben. Tot nu toe werd verondersteld dat het gros van de Amerikaanse troepen daar weg waren gegaan na de Irak-oorlog van 2003.
De eerste keer dat de basis door de CIA werd gebruikt was bij de aanslag per drone op de radikale Amerikaanse prediker Anwar al-Awlaki in september 2011. Sindsdien voert de CIA vanuit Saoedi-Arabië drone-aanvallen uit op lokale al-Qaida-leiders in Jemen. Ze vragen daarvoor geen toestemming van de regering van Jemen. Dat ligt weer anders bij de drone-aanvallen van Joint Special Operations Command (JSOC) van het Pentagon. Want die werken samen met de Jemenitische special forces bij terreurbestrijding en in dat kader vragen zij wel eerst toestemming.
Brennan is vroeger Chief of Station van de CIA in Saoedi-Arabië geweest en spelde een sleutelrol bij de onderhandelingen over de basis. Het bestaan van de basis was al een tijd lang bekend bij de Amerikaanse pers die het op verzoek van de regering geheim had gehouden.
Bron: The New York Times (Robert F. Worth, Mark Mazzetti, Scott Shane)
Naar bovenWapenzendingen voor Jemen onderschept
Jemen zegt dat het schip dat vorige maand met een lading explosieven en luchtdoelraketten van het type SAM-2 en SAM-3 door de kustwacht werd onderschept uit Iran kwam. Het schip had een Jemenitische bemanning aan boord.
In een andere affaire is bekend geworden dat er de laatste twee jaar drie gevallen zijn geweest van grootschalige wapensmokkel (duizenden handvuurwapens en geweren) van Turkije naar Jemen. De laatste werd afgelopen week ontdekt, toen in de haven van Aden een container met 3780 automatische geweren waaronder 100 van het type T14 werd geopend, die daar 15 november was aangekomen, maar niet was opgehaald. Eerdere gevallen deden zich voor in maart 2011 (16.000 pistolen) en begin november 2012 (3000 pistolen). Wie de waar besteld had bleef onduidelijk. De ladingen komen uit Turkije via de havens van Suez of Doebai. Een Turkse diplomaat suggereerde dat ze misschien voor de Oost-Afrikaanse markt waren bestemd.
De eerste twee ladingen bevatten niet-dodelijke wapens die echter gemakkelijk kunnen worden omgebouwd tot echte pistolen. Er zijn in Jemen een aantal bedrijfjes die daarin gespecialiseerd zijn.
De Turkse producenten van de wapens - Safir Silah Sanayi in Istanboel en Kurtulus Silah Sanayi in Konya - zeggen van niets te weten.
Bronnen: The National (Thomas Seibert); Reuters (Mohammed Ghobari)
Naar bovenChinese marine voert operaties uit in westelijk deel Stille Oceaan
1 februari 2013 - Drie Chinese oorlogsschepen van de Noord-Chinese vloot zijn op 29 januari uitgevaren van de militaire haven Qindao om op open zee in het westen van de Stille Oceaan manoeuvres te gaan uitvoeren. Het gaat om de geleide-wapen-destroyer Qindao en de geleide-wapen-fregatten Yantai en Yancheng - met drie helikopters aan boord.
Half januari heeft een onderzeeër van de Zuid-Chinese vloot geopereerd in de Zuid-Chinese Zee. De onderzeeër oefende in het leggen van onderwatermijnen.
Bron: DiploNews
Naar bovenChinees bedrijf gaat haven in Pakistan runnen
31 januari 2013 - Pakistan draagt de direktie van de strategische haven Gwadar bij de grens van Pakistan met Iran over aan het Chinese bedrijf China Overseas Port Holdings. Tot nu toe werd het beheer gevoerd door de Port of Singapore Authority. Die had nog in 2007 een kontrakt met een looptijd van 40 jaar hiervoor binnengehaald. De haven is echter niet bepaald een ekonomisch sukses. Volgens de New York Times is het laatste schip er in november afgelopen jaar voor de kade verschenen. Dit heeft deels te maken met de algemene ekonomische krisis, maar ook heeft Pakistan tot nu toe de infrastruktuur niet aangelegd (wegen, spoorwegen, magazijnen) die de haven nodig heeft.
China had sowieso al 75% van de bouwkosten voor de haven betaald. Gwadar - niet al te ver van de Straat van Hormoez - wordt in het Westen van grote strategische betekenis voor China geacht, de Chinese marine zou daar dan ook een rol gaan spelen. Tot nu toe is het echter gewoon een civiele haven. Gwadar en de aan te leggen pijplijn van Iran naar Pakistan zouden de afhankelijkheid van Pakistan van de VS doen afnemen.
Bron: The New York Times (Declan Walsh)
Naar bovenLeveranciers van de paramilitaire politie van de VS
30 januari 2013 - AlterNet neemt een drietal partikuliere bedrijven onder de loep, die leveren aan paramilitaire eenheden van de Amerikaanse politie en het leger. Het gaat om L3 Communications (nachtzichtapparatuur, nummerplaatherkenning, bodyscanners, dronetechnologie), Harris Corporation (traceren van mobiele telefoons) en BI2 Technologies (iris-scanners, gezichtsherkenning).
Bron: AlterNet (John Knefel)
Naar bovenMassieve uitbreiding van cybersecurity heeft allesbehalve te maken met defensie
Glenn Greenwald wijdt een forse kritische beschouwing aan het snel uitdijende cybersecurity-kompleks van het Pentagon. Het gaat om de Cyber Command Unit die in korte tijd moet uitgroeien van het huidige personeelsbestand van 900 naar meer dan 4000. De legitimatie dat het hierbij om defensieve maatregelen zou gaan is misleidend. De ontwikkeling vormt een flinke bedreiging van de vrijheid op internet, de privacy van de eigen burgers en het internationaal recht. De realiteit is dat de VS er als de kippen bij zijn om cyberaanvallen uit te voeren op tegenstanders als Iran, aldus Greenwald.
Ook de Information Operations (IO) Roadmap van Donald Rumsfelds Pentagon en PSYOPS (psychologische oorlogsvoering) die de basis vormen voor de huidige ontwikkeling komen ter sprake, evenals de verwevenheid met het bedrijfsleven.
Bron: The Guardian
Naar bovenVS bereiden dronebasis in Noord-Afrika voor
28 januari 2013 - De VS treffen voorbereidingen om een dronebasis in het noordwesten van Afrika te vestigen, zo onthult de New York Times. Voorlopig zou het alleen gaan om verkenningsvluchten met Predator drones, maar luchtaanvallen met de drones zijn niet uitgesloten. De meest voor de hand liggende lokatie is Niger vanwaaruit de oorlog in Mali goed kan worden ondersteund. AFRICOM voert echter ook besprekingen met Burkina Faso. Het plan moet nog worden goedgekeurd door het Pentagon en het Witte Huis. Maar met Niger is al een status-of-forces overeenkomst gesloten, die Amerikaanse militairen meer bewegingsvrijheid geeft. Het zou gaan om een kontingent van 300 Amerikanen.
Overigens meldde de Long War Journal op basis van Algerijnse bronnen al in juni vorig jaar een drone-aanval op een kolonne van de rebellen in Mali.
Bronnen: The New York Times (Eric Schmitt), The Long War Journal (Bill Roggio, Lisa Lundquist)
Update: Reuters meldt dat de regering van Niger inmiddels toestemming heeft gegeven voor de vestiging van een dronebasis in de woestijn van het noorden, de regio Agadez, grenzend aan Mali, Algerije en Libië.
Naar bovenBritse special forces aktief in Mali
22 januari 2013 - De Guardian meldt dat een klein aantal Britse special forces al aktief zijn in Mali om de Fransen te helpen en te adviseren. Het zou gaan om een gemengde groep militair en MI6 personeel. Eerder al had het blog The Rogue Adventurer aan de hand van videobeelden van het vliegveld van Bamako aangetoond dat er wel degelijk Britse gevechtstroepen in Mali aanwezig zijn en wel in de vorm van het RAF Regiment FP (Force Protection). Deze worden bij dit soort missies standaard meegestuurd met de militaire transportvliegtuigen ter bescherming. Het betekent niet dat Engeland deelneemt aan gevechtsoperaties, maar de regering is hier niet open over.
Een Sentinel R-1 verkenningsvliegtuig van de RAF van het type dat ook al tijdens de Libische oorlog aktief was, is inmiddels (25 jan.) samen met een grondstation vanaf RAF basis Waddington gestuurd naar Mali. Het zal gaan opereren vanaf een basis in Senegal. Deze vliegtuigen beschikken over radar met hoge resolutie en GMTI (Ground Moving Target Indicators)
Bronnen: The Guardian (Nick Hopkins), The Rogue Adventurer (N.R. Jenzen-Jones), Aviation Week (Tony Osborne), The Telegraph (Alex Spillius, Mike Pflanz)
Update: 29 januari 2013 - The Guardian geeft een overzicht: 200 Britse militairen gaan buiten Mali Afrikaanse troepen uit de regio trainen, 40 extra zullen dat gaan doen voor de trainingsmissie van de EU in Mali zelf, 70 RAF-militairen voor de Sentinel plus 70 ondersteunende staf en technici gestationeerd in Senegal, 20 militairen voor het C-17 transportvliegtuig de komende drie maanden. De Britten hebben een gezamenlijk logistiek hoofdkwartier in Mali aangeboden, maar de Fransen vonden dat op dit moment niet nodig.
Naar bovenWesten zag risiko Libische wapens over het hoofd
21 januari 2013 - De westerse regeringen hebben zich vooral ingespannen om ervoor te zorgen dat de luchtdoelraketten van het verslagen Libische regime werden veiliggesteld. Het risiko dat andere buitgemaakte wapens een rol zouden gaan spelen bij konflikten in de regio, zoals in Mali, is over het hoofd gezien. Dat zegt Peter Bouckaert van Human Rights Watch in de Guardian.
Een opvallend voorbeeld is het gebruik van oorspronkelijk aan het regime van Ghadaffi geleverde, door België geproduceerde landmijnen bij de aanval op de gasinstallaties van BP bij In Amernas (Algerije). Andere in Libië zoekgeraakte wapens zijn antitankgranaten, Grad raketten en mortieren. Een deel van het spul is al in Mali gesignaleerd.
Bron: The Guardian (Ian Black)
Naar boven
Naar beginpagina