15 februari 2013

Korte Berichten week 7
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Washington geeft 50 miljoen dollar vrij voor militaire steun aan Mali-oorlog
Pentagon wil drie jaar durende terugtocht uit Afghanistan
Onderzeeërs met kruisraketten op termijn afgeschaft
VS-ambassadeur: 17 miljoen dollar Frans losgeld naar de vrienden van al-Qaida
In Libië buitgemaakte wapens aangetroffen in Mali
Congolese rebellen beschuldigd van het plannen van een coup
Oorlog in Mali kost Frankrijk tot nu toe 70 miljoen euro
Nog maar één vliegdekschip in de Golf
China zou militaire radar op Japans oorlogsschip hebben gericht


Washington geeft 50 miljoen dollar vrij voor militaire steun aan Mali-oorlog

12 februari 2013 - President Obama heeft besloten om 50 miljoen dollar vrij te geven voor militaire hulp aan Frankrijk en Tsjaad bij hun oorlog in Mali. De VS hebben sinds 21 januari 41 vluchten met C-17 transportvliegtuigen uitgevoerd voor dit doel. Er zijn daarbij 1049 ton uitrusting en 760 passagiers vervoerd. Sinds 27 januari zijn ook 20 bijtankoperaties uitgevoerd om de Franse luchtmacht in de lucht te houden. Daarnaast worden inlichtingen verschaft.

Het tot nu toe door Washington al uitgegeven geld zou bijna 12 miljoen dollar bedragen.

Bron: Le Monde

Naar boven

Pentagon wil drie jaar durende terugtocht uit Afghanistan

12 februari 2013 - Het Pentagon heeft zijn bod uitgebracht in het debat over de terugtocht van het VS-leger uit Afghanistan na 2014. Het idee is om in eerste instantie 8000 troepen ter plaatse te houden en deze in twee jaar snel af te bouwen.

In diverse varianten zou begin 2016 een troepenmacht van tussen de 3500 en 6000 overblijven. Volgens één optie zou dan begin 2017 een verdere reduktie tot 1000 militairen plaatsvinden, waarvan de meesten zouden opereren vanuit de gigantische ambassade in Kaboel. Ze zouden steun leveren aan de Afghaanse ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken, de luchtmacht trainen en de fondsen verdelen. Volgens dit plan zouden special forces na 2016 niet langer in Afghanistan zijn gestationeerd (behalve een beperkt aantal voor inlichtingen en training van de Afghaanse elitetroepen), maar zo nodig worden ingevlogen van schepen of bases in de buurlanden. Materieel zou dan in Afghanistan zelf in depots worden opgeslagen.

Volgens Rajiv Chandrasekaran van de Washington Post zou in de voorstellen van het Witte Huis al in januari 2015 een troepenreduktie tot 2500 militairen moeten zijn bereikt. Als dit klopt zijn daarmee de verschillende posities afgebakend.

Ondertussen meldt de Amerikaanse rekenkamer dat het zeker 25 miljard dollar gaat kosten om de Afghaanse veiligheidstroepen tussen 2013 en 2017 op de been te houden. Er gaapt voor elk van deze jaren nog een kloof van 600 miljoen dollar tussen de toegezegde fondsen (overigens nog lang geen bindende afspraken) en de kosten van de veiligheidstroepen ter grootte van 325.000.

Bron: The Washington Post

Naar boven

Onderzeeërs met kruisraketten op termijn afgeschaft

9 februari 2013 - Vier kernonderzeeërs die zijn uitgerust met kruisraketten (SSGNs) - de USS Ohio, de USS Michigan, de USS Florida en de USS Georgia - zullen patrouilleren tot het midden van de jaren twintig als hun nukleaire brandstof is uitgeput. Ze zullen niet worden vervangen.

De vier komen niet meer voor in de nieuwste versie van de Navy Combatant Vessel Force Structure Requirement, waarbij om bezuinigingsredenen het minimum vereiste aantal Amerikaanse oorlogsschepen wordt teruggebracht van 313 naar 306. Overigens zijn er nu 282 schepen, zodat de vlootopbouw eerst nog even doorgaat.

Omdat de optie waarbij kruisraketten worden gebruikt om de deur van een weerspannige tegenstander in te trappen maar moeilijk kan worden gemist, wordt overwogen om een ander soort onderzeeërs, de Virginiaklasse, uit te rusten met lanceerbuizen die ook geschikt zijn voor kruisraketten. Ze hebben dan wel niet de slagkracht van de SSGNs nu, maar er zijn er meer van dit type, dus dat hoeft niet echt problemen op te leveren.

De af te stoten onderzeeërs hadden oorspronkelijk ballistische kernraketten bij zich. In de jaren negentig werd na het eind van de Koude Oorlog het aantal van dit soort schepen verminderd en werden de vier omgebouwd voor kruisraketten en operaties van special forces. Zo'n transformatie kost 1 miljard dollar per boot. De SSGN's zijn deels voorwaarts gestationeerd op Guam.

Bron: Stars and Stripes (Ed Friedrich)

Naar boven

VS-ambassadeur: 17 miljoen dollar Frans losgeld naar de vrienden van al-Qaida

8 februari 2013 - De vroegere Amerikaanse ambassadeur in Mali, Vicki Huddleston, heeft verklaard dat het losgeld van 17 miljoen dollar, dat door de Fransen is betaald om drie gijzelaars van een Frans mijnbedrijf in Niger vrij te kopen, de islamistische milities heeft gefinancierd, die begin dit jaar een offensief in Mali begonnen. Vier gijzelaars blijven nog in handen van de rebellen. Het losgeld werd betaald via tussenpersonen en de Franse regering ontkent bij hoog en bij laag dat ze betaald hebben. Kennelijk denkt de ambassadeur betere bronnen te hebben.

In het verleden zijn in de Franse pers een aantal keren berichten gepubliceerd dat Qatar een financier zou zijn van de gewapende guerrillabewegingen in Mali. Zo stond in juni vorig jaar in de Canard Enchainé dat volgens inlichtingen van de Franse militaire inlichtingendienst DRM de MNLA (Toearegs), Ansar Dine, al-Qaida au Maghreb Islamique en Mujao geld en steun kregen van Qatar. Mogelijk werd hiermee de aandacht afgeleid van Franse financieringsbronnen.

Bron: Associated Press (Lori Hinnant)

Naar boven

In Libië buitgemaakte wapens aangetroffen in Mali

7 februari 2013 - C.J. Chivers toont in de New York Times aan de hand van foto's uit Konna aan dat inderdaad wapens die in Libië zijn buitgemaakt aangetroffen zijn in Mali. Het gaat om een weinig gebruikt type antitankmunitie, de NR-160. Deze werd in de jaren zeventig en tachtig geproduceerd door een inmiddels failliet gegaan Belgisch bedrijf, de Poudreries Réunies de Belgique (PRB). Dit bedrijf was ook al bekend door illegale leveranties tijdens de Iran-Irak oorlog, eerste helft jaren tachtig. Van 1973 tot 1980 leverde PRB regelmatig dit type munitie aan Libië. Het werd daar gebruikt voor de 160 mm M40 terugstootloze vuurmond, een draagbare vorm van lichte artillerie. De M40 was door de VS geleverd aan de Libische koning Idris, de voorganger van Ghadaffi.

Bij de NR-160 gaat het om een zeer specifiek soort munitie met een beperkte cirkulatie en een duidelijke relatie met Libië. In de hele regio is verder alleen in 1971 een geringe hoeveelheid aan Marokko geleverd. Mali heeft nooit over dit soort wapens beschikt. Volgens de in het artikel aangehaalde experts is het zeer waarschijnlijk dat deze wapens afkomstig zijn uit Libië.

Bron: The New York Times

Naar boven

Congolese rebellen beschuldigd van het plannen van een coup

7 februari 2013 - Een Zuid-Afrikaanse officier van justitie zegt dat 19 Congolese rebellen van plan waren om de regering in hun land omver te werpen. Het zou gaan om de Union of Nationalists for Renewal. Hun doel in Zuid-Afrika zou zijn geweest om geavanceerde wapens aan te schaffen in ruil voor mijnkoncessies (voor het geval de coup zou lukken). Een van de verdachten is James Kazongo, een Amerikaan van Congolese afkomst. De groep had aan undercoveragenten een bestellijst gepresenteerd waarop luchtdoelraketten, machinegeweren en satelliettelefoons stonden. Ze deden zich voor als jachtopzieners.

Bron: Voice of America

Naar boven

Oorlog in Mali kost Frankrijk tot nu toe 70 miljoen euro

7 februari 2013 - De Franse interventie in Mali heeft Frankrijk vanaf 7 februari tot nu toe 70 miljoen euro gekost volgens AFP. Het kostbaarst is het transport van de 4000 soldaten naar het inzetgebied: 50 miljoen. Het extra gevarengeld voor de militairen bedraagt 5 miljoen. Frankrijk geeft nu 2,7 miljoen euro per dag uit voor de operatie. Dat is meer dan in de Libische oorlog (1,6 miljoen per dag) en Afghanistan (1,4 miljoen).

Bron: Le Parisien

Naar boven

Nog maar één vliegdekschip in de Golf

6 februari 2013 - Op grond van begrotingsproblemen heeft de VS-marine besloten de inzet van het eskader rond het vliegdekschip Harry S. Truman en de kruiser Gettysburg voor onbepaalde tijd uit te stellen. Dit betekent dat het aantal carriers van de Amerikaanse Vijfde Vloot daalt van twee naar één. Sinds 2010 zijn er het grootste deel van de tijd twee vliegdekschepen tegelijk ingezet in de Golf. De John C Stennis, die zelf in augustus was aangekomen, is sinds december toen de Eisenhower naar huis ging het enige vliegdekschip in de regio. Later deze maand gaat de Eisenhower na een oppervlakkige onderhoudsbeurt opnieuw uitvaren om de Stennis af te lossen. Het personeel van de Eisenhower en hun families worden hier niet vrolijk van.

Bron: Navy Times (Joshua Stewart, Sam Fellman)

Naar boven

China zou militaire radar op Japans oorlogsschip hebben gericht

5 februari 2013 - Volgens het Japanse ministerie van Defensie zou een Chinees militair schip vorige week zijn doelradar hebben gericht op de Japanse destroyer Yudachi. Dit geldt in marinekringen niet alleen als onbeleefd, maar als uiterst bedreigend. Het is maar een stap verwijderd van een gericht schot. Uiteindelijk zette het Chinese schip zijn radar weer af zonder te hebben gevuurd. Het incident vond plaats in de buurt van de omstreden Senkaku/Diaoyutai archipel in de Oost-Chinese Zee. De schepen waren ongeveer 3 km van elkaar verwijderd. de Japanners hebben een officieel protest ingediend. Op 19 januari zou een Chinees schip een Japanse helikopter op dezelfde manier in het vizier hebben genomen.

Bron: The Washington Post (Chico Harlan)

Update: China heeft inmiddels ontkend bij beide incidenten de vuurkontroleradar aan te hebben gezet.


Naar boven
Naar beginpagina